Energie besparen in de zomer

Energiebesparen is natuurlijk altijd een goed idee, maar wist u dat u in de zomermaanden heel wat kunt besparen? Ten eerste, omdat u natuurlijk liever geld wil overhouden voor een leuker leven. Ten tweede, omdat energie besparen ervoor zorgt dat we in een betere wereld wonen. Deze zes tips - van groot tot klein - kunnen u in de zomermaanden een besparing van € 297,- opleveren.

header energie besparen tips

 
tip 1

Droog de was in de zomer buiten aan de waslijn

Die droger heeft u helemaal niet nodig tijdens de warme zomermaanden. Hang de was eens buiten in de tuin of op het balkon. Aan een rekje in de zon is uw wasgoed binnen een uurtje weer helemaal droog. Zo bespaart u per jaar een bedrag van ongeveer € 25,-. Dat staat gelijk aan ongeveer tien drankjes op een terrasje in de zon. Dat is wel de moeite waard, toch?"

 
tip 2

Laat uw cv-ketel op tijd controleren

Wist u dat heel veel huiseigenaren vergeten om hun cv-ketel op zomerstand te zetten. Laat daarom uw cv-ketel met regelmaat controleren. Dat kan al snel zo'n €100,- per jaar schelen, omdat uw ketel naar verloop van tijd minder efficiënt werkt. Net als een auto of fiets verdient uw ketel elke twee tot drie jaar een grote beurt. Nog een pluspunt: een goed onderhouden cv-ketel is ook een stuk veiliger.  

 
tip 3

Draai geen halve wasjes - ook niet op 30 graden?

Kleine wasjes, grote wasjes? Nou nee, liever alleen maar grote wasjes, want dat bespaart een hoop geld en energie. Iedere keer dat de wasmachine maar half gevuld is, verbruikt u dus eigenlijk vijftig procent wascapaciteit voor niets. Ontzettend zonde natuurlijk. Dus spaar, als het even kan, uw witte, donkere en bonte was op tot u de hele machine kunt vullen. Dat loont zeker, want efficiënt wassen levert een huishouden zo'n € 63,- per jaar op. Dat zijn bijna twee gratis kaartjes voor een pretpark.

 
tip 4

Haal de stekkers van apparaten uit het stopcontact

Wist u dat een elektrisch apparaat op standby nog steeds een heel hoop energie verbruikt. Belangrijker nog: in de zomermaanden stoot het apparaat extra hitte uit, waardoor het in de kamer nóg heter wordt. Nu denkt u vast dat het wel meevalt, maar als u alle elektrische apparaten bij elkaar optelt, scheelt dat echt een hoop. Het aantal extra graden is misschien wat lastig in te schatten, maar u bespaart er in ieder geval rond de € 40,- per jaar mee. Een bedrag waarvan u ook lekker kunt gaan winkelen.

 
tip 5

Ontdooi de vriezer of zet deze helemaal uit

In de vakantieperiode laten veel vakantiegangers de koelkast gewoon aan staan. Eigenlijk is het veel beter om de koelkast en vriezer volledig uit te zetten, maar we snappen dat dit niet altijd mogelijk is. Zorg daarom dat u voor de zomervakantie de vriezer of koelkast een keer volledig ontdooit. Het aangekoekte ijs op de elementen zorgt ervoor dat het apparaat extra hard moet werken. Zeker in de zomermaanden zorgt dat voor extra energieverbuik, want de koelkast heeft net zoveel last van hitte als uzelf. Met deze tip bespaart u op jaarbasis zo'n € 9,-. Dat is toch weer een toegangskaartje voor het zwembad. 

 
tip 6

Kies liever niet voor een airco

Airco's zijn nu niet bepaald de meest milieu- en energievriendelijke apparaten op de wereld. Ga er dus verantwoord mee om. Kies bijvoorbeeld voor een energiezuinig splitmodel. Maar het is nog beter om gewoon een ventilator neer te zetten. Houd overdag ook uw ramen goed gesloten, want luchten zorgt er alleen maar voor dat de hitte uw woning insluipt. Het scheelt ook al veel als u overdag de gordijnen dicht doet en zonwering naar beneden laat. Zo bespaart u ten minste € 60,- per jaar. Maar als u al onze tips toepast, bespaart u al snel een nog hoger bedrag!  


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage