Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik elektrische cv-ketel: hoe duurzaam is een elektrische cv-ketel?

Een warme douche en een verwarmde, comfortabele woning; een cv-ketel maakt dat mogelijk! De meeste woningen hebben een cv-ketel die werkt op gas. Is een elektrische cv-ketel een duurzamer en goedkoper alternatief? In dit artikel geven wij u het antwoord op deze vraag!

cv banner


 

Wat is een cv-ketel?

Een centrale verwarmingsketel, beter bekend als een cv-ketel, is het hart van het verwarmingssysteem in uw woning. De cv-ketel zorgt voor het warme water waarmee uw woning wordt opgewarmd. Vanuit de cv-ketel wordt het warme water via leidingen verplaatst naar de centrale verwarming in uw woning. Dat kunnen bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming zijn. 

Werking cv-ketel op gas 

De traditionele en meest gebruikte cv-ketels werken op aardgas of stookolie. Een cv-ketel op gas werkt met een brander die de brandstof verbrandt. De warmte die daardoor ontstaat verwarmt het water in een afgesloten systeem.

Een circulatiepomp zorgt er vervolgens voor dat het verwarmde water via leidingen naar de centrale verwarmingsbron loopt. Dat kunnen bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming zijn. 

Werking elektrische cv-ketel 

Het grootste verschil van de werking van een elektrische cv-ketel ten opzichte van een gasketel is dat de warmte niet wordt opgewekt door het verbranden van gas, maar door middel van elektriciteit. Net als bij de traditionele cv-ketel zorgt de circulatiepomp ervoor dat het warme water bij uw radiatoren of vloerverwarming terecht komt. 


 

Stroomverbruik elektrische cv-ketel

Hoeveel een elektrische cv-ketel precies aan stroom verbruikt is lastig in te schatten. Dat kan per huishouden en type woning verschillen. We weten wel wat het gemiddelde stroomverbruik in een woning zonder gas is. Dit ligt op 5.430 kWh stroom per jaar.

Volgens gegevens van Nibud kost elektriciteit (kWh) € 0,40 per kWh onder het verbruiksplafond van 2.900 kWh per jaar. Daarboven geldt een tarief van gemiddeld € 0,90 per kWh. Op basis van deze gegevens liggen de kosten voor een woning zonder gas gemiddeld op € 3.026,-  per jaar. 

Onthoud wel: Wilt u uw huis verwarmen door middel van een elektrische cv-ketel in plaats van een gasketel? Uw gasverbruik zal dan dalen, maar uw stroomverbruik zal door het verbruik van de elektrische cv-ketel stijgen.


 

Elektrische cv-ketel: de voor- en nadelen 

Een elektrische cv-ketel heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rij! 

5 voordelen:

 • Weinig slijtage: elektrische cv-ketels slijten een stuk minder snel en hebben daardoor minder onderhoud nodig. 
 • Breed inzetbaar: elektrische cv-ketels zijn inzetbaar in veel woningen met radiatoren, omdat deze in staat zijn om cv-water tot een normale temperatuur (80 graden) te verwarmen.
 • Veilig verwarmen: met een elektrische cv-ketel kunt u uw huis veilig verwarmen. Er bestaat geen kans op een koolmonoxidevergiftiging.
 • Minder CO2-uitstoot: een elektrische cv-ketel verbruikt geen gas waardoor uw CO2-uitstoot flink vermindert. 
 • Makkelijk te installeren: het installeren van een elektrische cv-ketel is relatief gemakkelijk. Hiervoor zijn vaak geen grote aanpassingen in uw woning nodig. 

5 nadelen:

 • Geen subsidies: de aanschaf van een elektrische cv-ketel komt niet in aanmerking voor subsidies (ISDE) voor duurzame maatregelen. 
 • Aanschaf boiler: een elektrische cv-ketel zorgt alleen voor verwarming. Voor warm water uit de kraan is de aanschaf van een boiler nodig.
 • Vereiste woningisolatie: bij het installeren van een elektrische cv-ketel is een goed geïsoleerde woning door vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie vereist. 
 • Hogere energiekosten: ondanks dat de prijs voor gas hoger is dan de prijs voor stroom (Nibud), liggen de energiekosten met een elektrische cv-ketel gemiddeld hoger. Dit komt doordat er in verhouding meer elektriciteit nodig is dan gas om cv-water te verwarmen.
 • Zonnepanelen noodzakelijk: een elektrische cv-ketel is alleen rendabel in combinatie met zonnepanelen. Door zelf stroom op te wekken kunt u besparen op uw stroomverbruik.

 

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel?

Het gemiddelde gasverbruik hangt af van verschillende factoren en kan per huishouden en type woning verschillen. Volgens gegevens van Milieu Centraal gaat het gasverbruik van een cv-ketel voor gemiddeld 80% naar verwarming en voor gemiddeld 20% naar warm water

Goed om te weten: volgens cijfers van Nibud liggen de kosten per maand voor gas in een gemiddelde tussenwoning rond de € 160,- bij een gastarief van € 1,45 tot 1.200 m3 en een gemiddeld gastarief van € 3,- per m3


 

Cv-ketel op gas: de voor- en nadelen

Is uw (traditionele) cv-ketel aan vervanging toe? Een moderne cv-ketel op gas heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rij!

5 voordelen:

 • Hoog wooncomfort: moderne cv-ketels hebben meer vermogen, een hogere Comfort Warm Water waarde (CW-waarde) en zijn compacter. Dit draagt bij aan een hoog wooncomfort.
 • Woning wordt meer waard: een moderne cv-ketel zorgt voor een zuiniger energielabel en dat heeft een positief effect op de waarde van uw woning. Daarnaast telt ook een goede centrale verwarming mee als meerwaarde.
 • Heeft toekomstperspectief: ondanks dat er oog is op een toekomst zonder gas, heeft een cv-ketel nog steeds toekomstperspectief. Volgens Milieu Centraal is de elektrische cv-ketel niet rendabel genoeg om de cv-ketel op gas op grote schaal te vervangen.
 • Energiebesparing met nieuwe cv: moderne cv-ketels halen meer rendement uit een kuub gas en warmen water efficiënter op ten opzichte van de vorige generatie cv-ketels. Hierdoor kunt u meer op gas besparen.
 • Cv-ketel past bij duurzame alternatieven: Wilt u van het gas af om uw woning te verduurzamen? Verschillende alternatieven, zoals een zonneboiler, zijn aan te sluiten op een cv-ketel. 

5 nadelen:

 • Geen subsidie: De overheid stelt subsidie beschikbaar voor een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp. Een cv-ketel op gas komt hier niet voor in aanmerking.
 • Duur in aanschaf: een cv-ketel op gas is duur in aanschaf. Gemiddeld liggen de kosten rond de € 1.500,-.
 • Vergt onderhoud: cv-ketels gaan gemiddeld 15 jaar mee, maar tonen na een paar jaar vaak gebreken door slijtage. Het is belangrijk dat u uw cv-ketel goed onderhoudt. Hierbij moet u rekening houden met bijkomende kosten.
 • Geen milieuvriendelijke investering: een traditionele cv-ketel is geen milieuvriendelijke investering, omdat u gebruik maakt van aardgas. Dat wordt duurder waardoor u de investering op lange termijn niet terugverdient.
 • Risico op koolmonoxidevergiftiging: door slijtage van een cv-ketel kan er koolmonoxide vrijkomen. Dat is slecht voor uw gezondheid. Om koolmonoxide te voorkomen is het belangrijk om uw cv-ketel goed te onderhouden en op tijd te vervangen als dat nodig is.

 

Besparen op stroomverbruik cv-ketel: 3 tips!

Wist u dat een traditionele cv-ketel naast gas ook stroom verbruikt? Uw verwarmingsketel is naast de grootste gasverbruiker ook een stiekeme stroomvreter in huis. Een cv-ketel verbruikt stroom voor de ventilator, de regulatie van de temperatuur en de circulatiepomp. Wij geven u 3 tips om minder stroom te verbruiken met uw cv-ketel:

1. Pas de snelheid van de pomp aan

Bij sommige cv-ketels kunt u de snelheid van de pomp via het display instellen. Zet de snelheid zo laag mogelijk en schakel hem in de zomer uit. Kunt u de instelling niet vinden op uw cv-ketel? Raadpleeg dan de handleiding. Moderne cv-ketels werken ook steeds vaker met een slimme pomp die automatisch langzamer draait als dat nodig is. 

2. Vervang de pomp

Heeft u een relatief nieuwe cv-ketel? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen de pomp te vervangen. Kies dan voor de meest zuinige pomp met een A-label.

3. Cv-ketel vervangen

Is uw cv-ketel van vóór 2010? Dan kunt u deze het beste vervangen om te besparen op het sluipverbruik van uw cv-ketel. Vergelijk nieuwe cv-ketels niet alleen op gas, maar ook op stroomverbruik. Zo kunt u besparen op uw energierekening!


 

Is een elektrische cv-ketel interessant voor mij?

Overweegt u een elektrische cv-ketel om energie te besparen? Dat kan de moeite waard zijn als de volgende zaken bij u van toepassing zijn:

check  U wilt uw woning bijverwarmen.
check  Uw woning is zeer goed geïsoleerd en voorzien van goed isolatieglas
check  Uw heeft zonnepanelen en werkt daarmee zelf (deels) uw stroom mee op. 
check  U overweegt een elektrische cv-ketel als tijdelijke oplossing om uw woning te verwarmen. 
check  U wilt een kleine oppervlakte verwarmen. Bijvoorbeeld een appartement of een kleinere ruimte in uw woning. 


 

Energie besparen met UnitedConsumers

Wilt u nog meer besparen op het verbruik van uw cv-ketel? Bij ons profiteert u altijd van een voordelig gas- en stroomtarief . Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Elektrische boiler

Zo berekent u het verbruik van uw elektrische boiler

> Lees meer

 

elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming: de voor- en nadelen op een rij!

> Lees meer

 

volt ampere en watt

Verbruik in kWh berekenen met volt, ampère en watt

> Lees meer

 

Blog homepage