Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik wasdroger: wat verbruikt een droger?

Het verbruik van een droger heeft invloed op uw stroomkosten. Maar, wat verbruikt een droger? Dat kunt u zelf eenvoudig berekenen! Wij helpen u een handje én geven u 6 tips om op het verbruik van uw droger te besparen!

energieverbruik droger


 

Verbruik droger

Op het energielabel van uw wasdroger staat het gemiddelde stroomverbruik in kWh per jaar. Daarnaast geeft de letter op het energielabel aan hoe zuinig uw wasdroger is. Een wasdroger met het energielabel A+++ is het zuinigst.  

Hoeveel kWh verbruikt een droger?

Het exacte verbruik in kWh en de stroomkosten van uw droger hangen af van hoe vaak u uw droger gebruikt. U kunt de stroomkosten van uw droger eenvoudig berekenen door het aantal kWh te vermenigvuldigen met het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud). 

Voorbeeld stroomverbruik droger

U gebruikt een energiezuinige wasdroger met energielabel A+++, die gemiddeld 0,80 kWh per droogbeurt verbruikt.

Dus: 0,80 kWh x € 0,40 = € 0,32 per droogbeurt. 

Stel, u gebruikt uw droger twee keer per week. Dan is dat gelijk aan 104 droogbeurten per jaar (2 x 52 weken).

Het stroomverbruik van uw droger per jaar is dan: 104 droogbeurten x 0,80 kWh = 83,2 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan € 33,28 per jaar aan stroomkosten.


 

Wat verbruikt meer stroom: wasmachine of droger?

Een droger verbruikt meer stroom dan een wasmachine. Om wasgoed te drogen moet uw droger namelijk continu warmte produceren. Een wasmachine hoeft slechts eenmalig water te verwarmen om wasgoed te wassen. Dit kost minder energie en dat is terug te zien in uw stroomverbruik.


 

Wat is een energiezuinige wasdroger?

Een energiezuinige droger herkent u aan het energielabel. De meest energiezuinige droger is een warmtepompdroger met energielabel A+++. Een moderne warmtepompdroger werkt met een warmtepomp en een koelmiddel, in plaats van een verwarmingselement. Door deze techniek is een warmtepompdroger zuinig in verbruik. Condensdrogers zijn de minst zuinige wasdrogers en hebben energielabel B. 

Energieverbruik wasdroger per type
 

Type droger Gemiddeld stroomverbruik droger per droogbeurt
Warmtepompdroger label A+++ 0,80 kWh
Warmtepompdroger label A++ 1,10 kWh
Warmtepompdroger label A+ 1,45 kWh
Condensdroger label B 2,85 kWh
Bron: Milieu Centraal

 

Energieverbruik oude wasdroger

Het energieverbruik van een oude wasdroger is hoog ten opzichte van een nieuwe, energiezuinige droger. Milieu Centraal geeft aan dat een oude condenswasdroger (label B) gemiddeld tot wel 320 kWh per jaar verbruikt.

Bij een nieuwe, energiezuinige droger (label A+++) is het verbruik gemiddeld 100 kWh per jaar. Dat is een verschil van 220 kWh per jaar. Bij een plafondtarief van € 0,40 per kWh komt dit neer op € 88,00 per jaar aan besparing!

Energieverbruik wasdroger vergelijken

Het is al voordelig om uw oude wasdroger met energielabel A+ te vervangen door een nieuwe, energiezuinige droger met energielabel A+++. Volgens Milieu Centraal verbruikt een warmtepompdroger met label A+ 1,45 kWh per droogbeurt. Met het plafondtarief van € 0,40 per kWh komt dat neer op € 0,58 per droogbeurt.

Een nieuwe warmtepompdroger met label A+++ verbruikt gemiddeld 0,80 kWh per droogbeurt. Dat is gelijk aan € 0,32 per droogbeurt. Ten opzichte van een oude wasdroger met label A+ is dit een verschil van € 0,26 per droogbeurt. 


 

Energie besparen met een energiezuinige droger: 6 tips!

Wilt u het stroomverbruik van uw droger verminderen en daarmee besparen op stroomkosten? Wij zetten 6 tips voor u op een rij!

Tip 1: Goed centrifugeren

Laat uw was in de wasmachine centrifugeren zodat het minder nat uw droger in kan. Het verbruik van uw droger vermindert omdat er dan minder water verdampt hoeft te worden. Dat is goed voor uw portemonnee!


Tip 2: Haal de was uit elkaar

Haal uw was voor het drogen goed uit elkaar. Dit is een makkelijke en efficiënte manier om het verbruik van uw wasdroger te verlagen. Zo kan het vrij ronddraaien en droogt het een stuk sneller. Zo bespaart u energie én tijd!


Tip 3: Match wasgoed en droog het samen

Stop soortgelijke stoffen samen in de droger. Meng bijvoorbeeld geen zwaar katoen met lichte stoffen. Zo droogt kleding gelijktijdig op en bespaart u energie!


Tip 4: Droog zoveel mogelijk in één droogbeurt

Probeer zoveel mogelijk was te drogen in één droogbeurt. Houd nog wel ruimte in de droogtrommel over zodat uw was goed kan ronddraaien. Zo houdt u het stroomverbruik van uw droger laag en bespaart u kosten!


Tip 5: Droog met het daltarief

Betaalt u het dubbeltarief voor stroom? Dan is het goed om te weten dat hierbij onderscheid wordt gemaakt tussen een piek- en dalurentarief. Door uw energiezuinige droger in de daluren (tussen 21:00 uur of 23:00 uur en 07:00 uur) te gebruiken, betaalt u minder voor energie en bent u voordeliger uit!


Tip 6: Maak de filter schoon

Maak na elke droogbeurt de stoffilter van uw energiezuinige wasdroger schoon. Zo voorkomt u een lange droogduur en meer stroomverbruik van uw droger. Zo gaat uw droger bovendien langer mee! Stof in de stoffilter kan uw energiezuinige droger namelijk beschadigen of kan zelfs brand veroorzaken.


 

Besparen op stroom met UnitedConsumers

Door uw wasdroger zuinig te gebruiken, bespaart u op stroomkosten. Wilt u uw stroomkosten zo laag mogelijk houden? Bij ons profiteert u altijd van een voordelig stroomtarief. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten wat u kunt besparen? 

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

kwh berekenen

Uw energieverbruik in kWh berekenen: dat doet u zo!

> Lees meer

 

energieverbruiksmanager

Meer inzicht in uw verbruik met de energieverbruiksmanager app

> Lees meer

stroom verbruik tv

Stroomverbruik tv: dit verbruikt een tv per uur

> Lees meer

 

Blog homepage