Contact
Mijn UnitedConsumers

Korter douchen: hoe kan ik besparen?

Korter douchen is goed voor uw portemonnee en het milieu. Wilt u water besparen met douchen? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden om korter te douchen.

korter douchen

 

Waterbesparing douche

Douchen is natuurlijk bedoeld om schoon te worden, maar douchen kan ook gewoon even een lekker moment van ontspanning zijn. En dan bij voorkeur een stomend hete douche. Maar voor elke douchebeurt - hoe lang of kort deze ook is - moet er water verwarmd worden.

Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld de cv ketel, warmtepomp, zonneboiler of andere installatie in uw woning. Water kost geld, net zoals het verwarmen van water. Het is dus interessant om korter te douchen, want zo bespaart u op uw vaste lasten!

Naast de besparing in uw portemonnee, draagt u ook bij aan het milieu door korter te douchen. Warm water heeft namelijk ruim 50 keer meer impact op het milieu dan koud water. 


 

Korter douchen: van 9 naar 5 minuten

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten en in deze tijd wordt er gemiddeld 65 liter water verbruikt. Als een gemiddeld huishouden de douchetijd verlaagt naar 5 minuten, kan dit op jaarbasis een besparing opleveren van 15.000 liter warm water en 60 m³ gas. In bedragen kan dit oplopen tot een jaarlijkse besparing van € 70,- (bron: Nibud). 

Door dagelijks 5 minuten in plaats van 9 minuten te douchen, houdt u bovendien meer tijd over. U bespaart op jaarbasis 24 uur door dagelijks korter te douchen. U heeft op jaarbasis dus één dag extra als u korter doucht. Leuk om te weten, toch?


 

Hulpmiddelen korter douchen

Water besparen door korter te douchen is geen hogere wiskunde, want door eerder de kraan uit te draaien, heeft u het doel al bereikt. Toch kan het lastig zijn om onder die zalige douche uit te komen en is het verleidelijk om nog éven te blijven staan. Gelukkig zijn er steuntjes in de rug die u kunnen helpen bij het verkorten van uw douchebeurt. 

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is een ideale manier om korter te douchen, zonder in te hoeven leveren op een fijne douchebeurt. Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water door en dat terwijl de waterstraal net zo goed is als bij een reguliere douchekop. Dit komt doordat het water gemengd wordt met wat lucht. U merkt dus niet dat er in feite minder water door de waterbesparende douchekop stroomt.

Met een waterbesparende douchekop kunt u gemiddeld 20% op uw water- en energieverbruik besparen. Zo kost uw douchebeurt ineens een stuk minder! Heeft u momenteel een regendouche en vervangt u deze voor een waterbesparende douchekop? Dan kunt u gemiddeld 60% besparen op uw water- en energieverbruik.

Douchewekker, douchetimer of douche zandloper

Bent u gehecht aan uw huidige douchekop en is een waterbesparende douchekop daarom niets voor u? Dan is een douchewekker, douchetimer of douche zandloper wellicht een uitkomst!

De douchewekker, douchetimer of douche zandloper werken allemaal hetzelfde: ze houden de tijd bij die u onder de douche staat. Een dergelijk apparaat is dus interessant als u korter wilt douchen. U wordt bewuster van uw tijd onder de douche en kunt zo leren water te besparen met douchen.

Wilt u wel korter douchen, maar niet investeren in een douchewekker, douchetimer of douche zandloper? Dan kunt u natuurlijk ook een kookwekker of de wekker op uw telefoon aanzetten. Gaat de wekker af? Dan is het tijd om de kraan dicht te draaien.


 

Water besparen douchen en gaskosten

Op het moment dat uw water verwarmd wordt door gas, dan is het natuurlijk wel zo fijn als u - naast de kosten van water - ook kunt besparen op de kosten van gas. Bekijk daarom eens uw energiecontract, want betaalt u momenteel niet te veel? Wij bieden 100% Nederlandse groene stroom aan tegen een voordelig tarief. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

douche wtw

Besparen met een douche met warmteterugwinning: zo werkt het

> Lees meer

 

gas, water licht

Wat zijn mijn kosten voor gas, water en licht?

> Lees meer

 

van het gas af

Hoe kan ik met mijn woning van het gas af?

> Lees meer

 

Blog homepage