Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroom besparen met deze handige 15 tips

Stroom besparen, dat willen we allemaal! Niet alleen is het beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Stroom is onmisbaar in ons luxeleventje, dus hoe kunt u het beste op elektriciteit besparen? Wij geven u 15 handige tips om stroom te besparen!

Stroom besparen tips

 

Stroom besparen

Onze energierekening bestaat voor ruim 30% uit kosten voor stroom. Het verbruik van stroom is goedkoper dan gas, maar onnodig verbruik van stroom is slecht voor het milieu en uw portemonnee. Stroom wordt gebruikt voor uw verlichting en alle elektrische apparaten in huis. Zonder stroom kunnen we niet, maar besparen op stroom is makkelijker dan u denkt. Met kleine aanpassingen kunt u namelijk al flink besparen op stroom. Wij geven u 15 tips! 


 

Stroom lamp

6 tips om stroom te besparen met verlichting

Tip 1: Vervang gloeilampen voor ledlampen

Begin met energiebesparende maatregelen door over te stappen op ledverlichting. Gloeilampen worden al bijna niet meer gebruikt, maar ook halogeenlampen kunt u prima vervangen door energiezuinigere ledlampen. Een ledlamp is tot wel 7 keer zuiniger dan een gloeilamp, dus een goede manier om op stroom te besparen!

Tip 2: Laat lampen niet onnodig branden

Misschien overbodig om te benoemen, maar lampen onnodig laten branden is zonde van de stroom. U kunt gemakkelijk besparen op stroom door lampen in ruimtes uit te zetten die u niet nodig heeft of waar u niet aanwezig bent.

Ook in ruimtes waar u wél aanwezig bent, kunt u uw stroomverbruik verminderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van kaarsen om een kamer te verlichten. Fijne bijkomstigheid: kaarsen zijn hartstikke gezellig, geven een heerlijke warmte af én verlagen uw stroomverbruik.

Tip 3: Maak gebruik van daglicht

Daglicht is misschien wel de makkelijkste manier om stroom te besparen. Door optimaal gebruik te maken van daglicht, hoeft u minder verlichting te laten branden. Dat is natuurlijk gunstig voor uw stroomverbruik! Laat het daglicht daarom uw woning verlichten en zorg dat uw gordijnen of vitrage het licht niet blokkeren.

Tip 4: Kies voor slimme verlichting

Tegenwoordig kunt u kiezen voor 'slimme' lampen in uw woning. Denk bijvoorbeeld aan de Philips Hue lampen of de HEMA smart verlichting. Deze smart lampen zijn altijd LED lampen, dus dat scheelt in uw stroomverbruik. 

Met een app (of afstandsbediening) kunt u eenvoudig uw verlichting aan- en uitzetten. Bovendien kunt u smart verlichting ook handmatig dimmen met uw app of afstandsbediening. Zo creëert u direct de juiste sfeer in huis!

Tip 5: Verlichting met een bewegingssensor

Verlichting met een bewegingssensor gaat aan op het moment dat de sensor beweging detecteert. Ideaal, want op deze manier wordt er niet onnodig stroom verbruikt in uw woning. Zo kunt u eenvoudig besparen op stroom!

Tip 6: Tuinverlichting op zonne-energie

Tijdens zwoele zomeravonden wilt u natuurlijk de juiste sfeer creëren in uw tuin of op uw balkon. Op het moment dat u wilt besparen op stroom, dan is het kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie een goede keuze. De verlichting wordt overdag opgeladen door het daglicht en zorgt er in de avond voor dat uw tuin mooi verlicht wordt.  


 

Stroom icoon

6 tips om elektriciteit te besparen met apparaten

Tip 1: Let op het energielabel

Energiezuinige apparaten helpen u bij het besparen op stroom. Heeft u apparatuur van voor het jaar 2000? Overweeg dan om deze te vervangen, want deze verbruiken meestal enorm veel stroom vergeleken met nieuwe apparaten. Energiezuinige apparaten kunt u herkennen aan het energielabel A+++.

Naast het energielabel is het verstandig om bij de aanschaf van apparaten te kijken naar het formaat. Bijvoorbeeld: een kleinere koelkast, televisie of jacuzzi verbruikt minder stroom dan een groot formaat. Indien het formaat niet belangrijk is, kunt u dus beter kiezen voor een maatje kleiner om te besparen op stroom!

Tip 2: Volle wastrommel

U kunt flink op stroom besparen wanneer u bepaalde apparaten efficiënter inzet. Denk hierbij aan de wasmachine en de wasdroger. De wastrommel half vullen is natuurlijk zonde! Zorg daarom dat u de was pas aanzet wanneer de trommel vol is. 

Tip 3: Wassen op lagere temperatuur

Wassen op 30 graden is veel energiezuiniger dan het draaien van een wasprogramma van 40 of 60 graden. Door vaker op een lagere temperatuur te wassen, kunt u dus flink besparen op energie. Is de was klaar? Hang deze dan te drogen op een droogrek in plaats van gebruik te maken van de wasdroger. Uw droger verbruikt namelijk meer stroom dan u denkt!

Tip 4: Droog de was aan de lijn

De wasdroger is een fijn apparaat, omdat uw was binnen een mum van tijd droog is. Toch verbruikt dit apparaat veel energie. Het is dus verstandig om de was aan de lijn te drogen indien u wilt besparen op energie.

Tip 5: Verminder sluipverbruik

Stroom besparen? Schakel apparaten (bijvoorbeeld uw tv of computer) uit wanneer u of iemand anders niet meer in een ruimte hoeft te zijn en voorkom sluipverbruik. Een huishouden verbruikt gemiddeld 450 kWh met apparaten die op stand-by staan. Onnodig stroomverbruik, toch? Zet apparaten daarom uit en start met besparen op uw energiekosten. Denk hierbij ook aan alle opladers van uw apparaten. Benieuwd hoeveel sluipverbruik u in uw woning heeft? U komt erachter in onderstaande video.

 

Tip 6: Haal stekkers uit het stopcontact 

Een oplader onnodig in het stopcontact laten zitten, betekent onnodig stroomverbruik. Ondanks dat er geen apparaat aangesloten is, wordt er toch stroom verbruikt. U kunt ook een bespaarstekker aanschaffen om op stroom te besparen. Zo vergeet u apparaten niet uit te zetten en heeft u er geen omkijken meer naar. Misschien wel de makkelijkste manier om te besparen op stroom.


 

Checklist

3 energiebesparende maatregelen voor stroom besparen

Tip 1: Investeer in zonnepanelen

Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken. Dat betekent maximaal besparen op energiekosten! Zonnepanelen zijn een goede, maar wel een dure investering. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om een btw terug te vragen voor zonnepanelen.

Tip 2: Elektriciteit besparen met een slimme meter

Wilt u precies weten wat u verbruikt? Dat kan met een slimme meter. De slimme meter wordt door de energieleverancier uitgelezen en maandelijks ontvangt u van uw energieleverancier een rapport over uw maandelijkse verbruik.

Tip 3: Installeer een energieverbruiksmanager

Misschien vindt u een maandelijks rapport nog te weinig. In dat geval kunt u de slimme meter in combinatie met een energieverbruiksmanager gebruiken. Zo wordt u meer bewust van uw dagelijkse verbruik en kunt u elke seconde van de dag uw verbruik inzien. Inzicht krijgen in uw verbruik kan u dus helpen bij het besparen op stroom!


 

stroom besparen

Stroom besparen? Kies een goedkope energieleverancier

Misschien een voor de hand liggende tip, maar een goedkope energieleverancier kan u helpen om op uw stroomkosten te besparen. Wanneer u een nieuw energiecontract af wilt sluiten, dan is het handig om te weten waar u precies op moet letten.

Het moment van overstappen, de tarieven voor energie en de eventuele korting spelen allemaal een rol in de uiteindelijke prijs die u gaat betalen. 

Stroom besparen met UnitedConsumers

Bij ons kiest u voor goedkope stroomtarieven, zodat u meer overhoudt voor een leuker leven. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


 

Meer energie besparen

Wanneer u alle bovenstaande tips opvolgt, vermindert u uw stroomverbruik en dus uw stroomkosten. Wat kunt u nog meer doen naast het verminderen van uw stroomverbruik? Naast stroom, kunt u bijvoorbeeld ook besparen op gas. Wanneer u wilt besparen op energie is het daarnaast belangrijk dat u voor een goedkope energieleverancier kiest, want zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Ook interessant voor u
 

wasmachine droger

Energie besparen met de wasmachine en droger

> Lees meer

 

Zonneboiler of warmtepomp

Gas besparen met deze gouden tips!

> Lees meer

 

Verbruik magnetron

6 tips om te besparen op het verbruik van uw magnetron

> Lees meer

 

Blog homepage