Elektriciteit besparen: tips voor besparen op stroom

Stroom besparen, dat willen we allemaal! Niet alleen is het beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Stroom is onmisbaar in ons luxe leventje, dus hoe kunt u het beste op elektriciteit besparen?

Stroom besparen tips

 

Stroom besparen

Onze energierekening bestaat voor ruim 30% uit kosten voor stroom. Het verbruik van stroom is goedkoper dan gas, maar onnodig verbruik van stroom is slecht voor het milieu en uw portemonnee. Stroom wordt gebruikt voor uw verlichting en alle elektrische apparaten in huis. Zonder stroom kunnen we niet, maar besparen op stroom is makkelijker dan u denkt. Met kleine aanpassingen kunt u namelijk al flink besparen op stroom. Wij geven 8 tips! 


 

Stroom icoon

Elektriciteit besparen met apparaten

Tip 1: Let op het energielabel

Energiezuinige apparaten helpen u bij het besparen op stroom. Heeft u apparatuur van voor het jaar 2000? Overweeg dan om deze te vervangen, want deze verbruiken meestal enorm veel stroom vergeleken met nieuwe apparaten. Energiezuinige apparaten kunt u herkennen aan het energielabel A+++.

Naast het energielabel is het verstandig om bij de aanschaf van apparaten te kijken naar het formaat. Bijvoorbeeld: een kleinere koelkast of een kleinere televisie verbruikt minder stroom dan een groot formaat. Indien het formaat niet belangrijk is, kunt u dus beter kiezen voor een maatje kleiner om te besparen op stroom!

Tip 2: Efficiënt wassen en drogen

U kunt flink op stroom besparen wanneer u bepaalde apparaten efficiënter inzet. Denk hierbij aan de wasmachine en de wasdroger. De wastrommel half vullen is natuurlijk zonde! Zorg daarom dat u de was pas aanzet wanneer de trommel vol is. Denk hierbij ook aan de temperatuur. 

Wassen op 30 graden is veel energiezuiniger dan het draaien van een wasprogramma van 60 graden. Door vaker op een lagere temperatuur te wassen, kunt u dus flink besparen op energie. Is de was klaar? Hang deze dan te drogen op een droogrek in plaats van gebruik te maken van de wasdroger. Uw droger verbruikt namelijk meer stroom dan u denkt!

Tip 3: Verminder sluipverbruik

Stroom besparen? Schakel apparaten (bijvoorbeeld uw tv) uit wanneer u of iemand anders niet meer in een ruimte hoeft te zijn en voorkom sluipverbruik. Een huishouden verbruikt gemiddeld 450 kWh met apparaten die op stand-by staan. Onnodig stroomverbruik, toch? Zet apparaten daarom uit en start met besparen op uw energiekosten. Denk hierbij ook aan alle opladers van uw apparaten. 

Een oplader onnodig in het stopcontact laten zitten, betekent onnodig stroomverbruik. Ondanks dat er geen apparaat aangesloten is, wordt er toch stroom verbruikt. U kunt ook een bespaarstekker aanschaffen om op stroom te besparen. Zo vergeet u apparaten niet uit te zetten en heeft u er geen omkijken meer naar. Misschien wel de makkelijkste manier om te besparen op stroom.


 

Stroom lamp

Stroom besparen met verlichting

Tip 4: Vervang gloeilampen voor LED lampen

Begin met energiebesparende maatregelen door over te stappen op ledverlichting. Gloeilampen worden al bijna niet meer gebruikt, maar ook halogeenlampen kunt u prima vervangen door energiezuinigere LED lampen. Een LED lamp is tot wel 7 keer zuiniger dan een gloeilamp, dus een goede manier om op stroom te besparen!

Tip 5: Laat lampen niet onnodig branden

Misschien overbodig om te benoemen, maar lampen onnodig laten branden is zonde van de stroom. U kunt gemakkelijk besparen op stroom door lampen in ruimtes uit te zetten die u niet nodig heeft of waar u niet aanwezig bent. Ook in ruimtes waar u wél aanwezig bent, kunt u uw stroomverbruik verminderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van kaarsen om een kamer te verlichten. Fijne bijkomstigheid: kaarsen zijn hartstikke gezellig, geven een heerlijke warmte af én verlagen uw stroomverbruik.

Tip 6: Maak gebruik van daglicht

Daglicht is misschien wel de makkelijkste manier voor stroom besparen. Door optimaal gebruik te maken van daglicht, hoeft u minder verlichting te laten branden. Dat is natuurlijk gunstig voor uw stroomverbruik! Laat het daglicht daarom uw woning verlichten en zorg dat uw gordijnen of vitrage het licht niet blokkeren.


 

Checklist

Energiebesparende maatregelen voor stroom besparen

Tip 7: Investeer in zonnepanelen

Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken. Dat betekent maximaal besparen op energiekosten! Zonnepanelen zijn een goede, maar wel een dure investering. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om een btw terug te vragen voor zonnepanelen.

Tip 8 : Elektriciteit besparen met een slimme meter

Wilt u precies weten wat u verbruikt? Dat kan met een slimme meter. De slimme meter wordt door de energieleverancier uitgelezen en maandelijks ontvangt u van uw energieleverancier een rapport over uw maandelijkse verbruik.

Misschien vindt u een maandelijks rapport nog te weinig. In dat geval kunt u de slimme meter in combinatie met een energieverbruiksmanager gebruiken. Zo wordt u meer bewust van uw dagelijkse verbruik en kunt u elke seconde van de dag uw verbruik inzien. Inzicht krijgen in uw verbruik kan u dus helpen bij het besparen op stroom!


 

Meer energie besparen

Wanneer u alle bovenstaande tips opvolgt, vermindert u uw stroomverbruik en dus uw stroomkosten. Wat kunt u nog meer doen naast het verminderen van uw stroomverbruik? Naast stroom, kunt u bijvoorbeeld ook besparen op gas. Wanneer u wilt besparen op energie is het daarnaast belangrijk dat u voor een goedkope energieleverancier kiest, want zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage