Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik elektrische boiler: verbruik boiler berekenen

Een elektrische boiler zorgt voor warm water in uw huishouden. Maar, wat verbruikt een elektrische boiler? En hoe kunt u het verbruik van een boiler berekenen? Wij leggen het graag aan u uit én geven u 4 tips waarmee u direct kunt besparen op het verbruik van uw elektrische boiler.

verbruik elektrische boiler


 

Verbruik elektrische boiler

Een elektrische boiler verbruikt stroom om sanitair water te verwarmen. Het exacte stroomverbruik van een elektrische boiler hangt af van het warmwaterverbruik in een huishouden en de grootte van de elektrische boiler. Daarom verschilt het verbruik van een elektrische boiler per situatie. Gelukkig kunt u het verbruik van uw elektrische boiler zelf berekenen!


 
 

Verbruik elektrische boiler berekenen

Om het verbruik van uw elektrische boiler te berekenen, gebruikt u de volgende formule: q = m x c x Delta t. Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig:

  • m = aantal liter water dat verwarmd moet worden.
  • q = energieverbruik in Kilojoule (kJ) om het water op te warmen.
  • c = hoeveelheid energie in Joule (J) die 1 liter water nodig heeft om de temperatuur 1 graad Celsius te laten stijgen. Dit is 4,19 J.
  • Delta t = temperatuurverschil tussen onverwarmd water en de gewenste temperatuur. Bijvoorbeeld: u wilt water van 10 graden verwarmen tot 60 graden, dan is Delta t gelijk aan 50. 

Wilt u het verbruik van uw elektrische boiler per uur weten? Dan berekent u het stroomverbruik van uw elektrische boiler in kilowattuur (kWh) als volgt: q / 3.600 seconden. Er zitten namelijk 3.600 seconden in één uur.

Hoeveel stroom verbruikt een boiler?

Stel, u gebruikt een elektrische boiler met een capaciteit van 120 liter. Het onverwarmde water heeft een temperatuur van 10 graden Celsius en u wilt het verwarmen naar 60 graden. Dan ziet de berekening er als volgt uit: q = 120 x 4,19 x 50 = 25.140 kJ. 

Om het stroomverbruik van uw boiler om te rekenen naar kWh, deelt u 25.140 kJ door 3.600 seconden. Dus: 25.140 / 3.600 = 6,98 kWh. 

 

 

Elektrische boiler verbruik in kWh

Wat het verbruik van een elektrische boiler in kWh precies is, verschilt per type. Dit heeft onder andere te maken met de capaciteit van uw elektrische boiler. Op basis van de formule q = m x c x Delta t en het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Bron: Nibud), geven wij een overzicht van het verbruik en de kosten van verschillende elektrische boilers: 

Capaciteit elektrische boiler Verbruik elektrische boiler in kWh** Kosten elektrische boiler verbruik 
Verbruik elektrische boiler 10 liter* 0,58 kWh € 0,23
Verbruik elektrische boiler 50 liter* 2,91 kWh € 1,16
Verbruik elektrische boiler 80 liter* 4,66 kWh € 1,86
Verbruik elektrische boiler 120 liter* 6,98 kWh € 2,79
Verbruik elektrische boiler 200 liter* 11,64 kWh € 4,66
*c in formule = 4,19. Delta t in formule = 50. **q (in kJ) / 3.600 seconden = verbruik in kWh.  

dirk expert autoverzekeringen

advies Goed om te weten

"U kunt het stroomverbruik van uw elektrische boiler vaak terugvinden op de achterkant van uw boiler of op de verpakking."

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Jaarverbruik elektrische boiler

Door het verbruik van uw elektrische boiler te berekenen, krijgt u inzicht in het gemiddelde verbruik van uw elektrische boiler per jaar. Om het jaarverbruik van uw elektrische boiler te berekenen, vermenigvuldigt u het verbruik in kWh met 365 dagen per jaar.

Gebruikt u bijvoorbeeld een elektrische boiler van 120 liter om sanitair water te verwarmen? Op basis van gegevens uit onze tabel, is het gemiddelde jaarverbruik van uw elektrische boiler: 6,98 kWh x 365 dagen = 2.547,7 kWh per jaar. 

Wat kost een elektrische boiler per jaar? 

De verbruikskosten van uw elektrische boiler kunt u eenvoudig berekenen door het gemiddelde stroomtarief per kWh te vermenigvuldigen met het jaarverbruik van uw boiler. Het plafondtarief voor stroom bedraagt € 0,40 per kWh (Nibud).

Stel, uw elektrische boiler van 120 liter verbruikt per jaar 2.547,7 kWh. Dan berekent u de verbruikskosten per jaar als volgt: 2.547,7 kWh x € 0,40 = € 1.019,08 per jaar. 


 

Stroomverbruik elektrische boiler vergelijken met gas

U kunt de kosten en het stroomverbruik van een elektrische boiler vergelijken met het gemiddelde gasverbruik dat nodig is om sanitair water te verwarmen. Volgens Milieu Centraal gaat ruim 20% van uw gemiddelde gasverbruik op aan warm, sanitair water.

Stel, uw gemiddelde gasverbruik per jaar is 1.120 m³. Dan berekent u 20% van het gasverbruik voor warm water als volgt: 0,20 x 1.120 m³ = 224 m³ gas. Op basis van het plafondtarief van € 1,45 per m³ gas (Nibud) kost dat: 224 m³ x € 1,45 = € 324,80 per jaar. Met behulp van onze tabel kunt u de verbruikskosten van een elektrische boiler eenvoudig vergelijken.

Is een elektrische boiler goedkoper dan gas?

Door een lager tarief voor stroom is een elektrische boiler goedkoper dan gas wanneer u sanitair water verwarmt. Dit is echter sterk afhankelijk van het verbruik van uw boiler.


 

Stroomverbruik elektrische boiler: grote stroomvreter

Een elektrische boiler is een grote stroomvreter. Daardoor kan uw stroomverbruik oplopen. Bekijk of u zelf stroom op kunt wekken door middel van zonnepanelenZo kunt u op lange termijn besparen op het verbruik van uw elektrische boiler! 

Overweegt u een elektrische boiler? Investeer dan in een energiezuinige elektrische boiler. Deze zijn van hogere kwaliteit, beter geïsoleerd en hierdoor zuiniger in verbruik. Kies daarnaast voor een elektrische boiler waarvan de capaciteit aansluit op uw verbruik. Een grote boiler zorgt namelijk voor onnodige kosten als u de hoeveelheid warm water niet gebruikt.    


 

Elektrische boiler verbruik verminderen: 4 bespaartips

Wilt u op het verbruik van uw boiler besparen door het stroomverbruik te verminderen? Dat is mogelijk met onze 4 tips: 

Tip 1: verlaag de temperatuur van uw boiler 

U vermindert direct het verbruik van uw elektrische boiler door de temperatuur van de boiler te verlagen. Een elektrische boiler kan water tot maximaal 90 graden verwarmen, maar vaak is dat niet nodig.

Met een lagere temperatuur, zoals 60 graden, kan uw elektrische boiler water nog altijd prima verwarmen en bespaart u energie!


Tip 2: isoleer uw elektrische boiler 

Verwarmd water dat niet wordt gebruikt, blijft in uw boiler opgeslagen. Er is daarbij altijd sprake van wat warmteverlies en dat heeft invloed op het verbruik van uw boiler.

Om het warmteverlies te beperken, is het goed om uw elektrische boiler te isoleren. Dit is eenvoudig te doen met bijvoorbeeld isolatiedekens, glaswol of piepschuim.


Tip 3: isoleer uw warmwaterleidingen 

Warm water verliest een deel van de warmte als het door de waterleidingen loopt. Het is daarom de moeite waard om uw waterleidingen te isoleren. Zo maakt u optimaal gebruik van uw elektrische boiler. 

U kunt uw warmwaterleidingen isoleren met isolatiematerialen zoals glaswol, polyethyleenschuim of verwarmingskabels.  


Tip 4: zet een timer op uw elektrische boiler

Met een timer kunt u precies instellen wanneer uw boiler aangaat en de warmwatervoorraad verwarmt. Zo bespaart u op het stroomverbruik van uw elektrische boiler. Het is namelijk niet nodig om het water de hele dag op temperatuur te houden als u overdag veel van huis bent.

Houd wel rekening met de opwarmtijd van uw elektrische boiler om uw wooncomfort te behouden. Zet uw boiler bijvoorbeeld alleen 's nachts aan. Betaalt u het dubbeltarief? Dan profiteert u 's nachts van een lager tarief voor energie. Extra voordelig!       


 

Stroomkosten besparen met UnitedConsumers

Met onze bespaartips kunt u al flink besparen op het stroomverbruik van uw elektrische boiler. Wilt u nog meer besparen op stroomkosten? Kies dan voor onze voordelige stroomtarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u precies kunt besparen? 

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u

huis verwarmen

Hoe kan ik mijn huis goedkoop verwarmen?

> Lees meer

 

verbruik volt ampere watt

Verbruik van kWh berekenen in volt, ampère en watt 

> Lees meer

 

Verwarmen met een warmtepomp: de voor- en nadelen

> Lees meer

 

Blog homepage