Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik jacuzzi: stroomverbruik jacuzzi berekenen én beperken

Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi? We kunnen alvast verklappen: een jacuzzi heeft een relatief hoog energieverbruik. Wij leggen u daarom graag uit hoe u het stroomverbruik van uw jacuzzi kunt beperken met onze tips!

verbruik jacuzzi


 

Wat verbruikt een jacuzzi?

Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi? Dat hangt af van een aantal factoren. We zetten ze voor u op een rij:

  • Isolatie: het stroomverbruik van uw jacuzzi hangt sterk af van hoe goed deze geïsoleerd is.
  • Grootte: het verbruik van een jacuzzi is hoger bij een jacuzzi met een grotere capaciteit.
  • Plaatsing: een jacuzzi die op een beschutte plek staat, heeft een lager stroomgebruik.
  • Gebruik: als u de jacuzzi vaker gebruikt, heeft deze een hoger stroomverbruik. Denk daarnaast aan instellingen zoals de watertemperatuur: die zijn ook van invloed. 

Gemiddeld stroomverbruik jacuzzi

Het stroomverbruik van een jacuzzi verschilt sterk, afhankelijk van het type jacuzzi én het gebruik. Het gemiddelde stand-by verbruik van een jacuzzi is 5,5 kWh per dag. Dit is hoeveel stroom een jacuzzi gemiddeld verbruikt om het water op een constante temperatuur te houden.


 

Verbruik opblaasbare jacuzzi vs. vaste jacuzzi

Er zijn twee soorten jacuzzi's: een opblaasbare jacuzzi en een vaste jacuzzi. Een vaste jacuzzi - de naam zegt het al - staat op een vaste plaats in uw huis of tuin en heeft vaak meer massage-opties. Een opblaasbare jacuzzi is goedkoper in aanschaf en is minder zwaar, waardoor deze vaak ook te plaatsen is op een terras of balkon. 

Qua stroomverbruik maakt het niet uit of u voor een opblaasbare jacuzzi of vaste jacuzzi kiest: dit is vergelijkbaar. Gemiddeld verbruikt een opblaasbare jacuzzi of vaste jacuzzi zo'n 5,5 kWh per dag in stand-by modus.


 

Verbruik jacuzzi berekenen: voorbeeld

Het verbruik is per jacuzzi anders. In het rekenvoorbeeld berekenen we het stroomverbruik van een gemiddelde jacuzzi met een capaciteit van 1.000 liter en een watertemperatuur van 38 graden Celsius. Daarnaast gaan we uit van de volgende gegevens:

  • U gebruikt de jacuzzi gemiddeld 3 uur per week.
  • Bij het aanzetten warmt het water eenmalig op. Hierdoor verbruikt de jacuzzi 35 kWh aan stroom.
  • De jacuzzi staat het gehele jaar in stand-by modus om het water op temperatuur te houden. Dit kost ongeveer 5,5 kWh per dag.

Stand-by verbruik jacuzzi per jaar

De jaarlijkse hoeveelheid stroom die deze jacuzzi verbruikt om eenmalig het water op te warmen en vervolgens op temperatuur te houden is: 365 dagen x 5,5 kWh per dag + 35 kWh = 2.042,5 kWh. Dit is het stand-by verbruik van uw jacuzzi per jaar.

Jaarlijks verbruik jacuzzi bij gebruik

Als u de jacuzzi gaat gebruiken en het deksel eraf haalt, dan gaat deze meer stroom verbruiken. U kunt uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3 kWh per uur dat u de jacuzzi gebruikt. Stel, u gebruikt de jacuzzi 3 uur per week. Dan verbruikt een jacuzzi zoveel stroom per jaar: 3 uur x 52 weken x 3 kWh = 468 kWh.

Totale verbruik jacuzzi per jaar

Het totale verbruik van de jacuzzi is het stand-by verbruik én het extra verbruik bij gebruik van de jacuzzi opgeteld. Het verbruik van deze jacuzzi per jaar is dus in totaal: 2.042,5 kWh + 468 kWh = 2.510,5 kWh. 


 

Wat kost een jacuzzi aan stroom per jaar?

U kunt de stroomkosten van uw jacuzzi per jaar berekenen door het stroomverbruik van uw jacuzzi te vermenigvuldigen met het stroomtarief. Daarbij gaan we uit van de plafondprijs van € 0,40 per kWh (Nibud)

Hoeveel stroom verbruikt uw jacuzzi?

Vul hieronder in hoeveel uur per week u de jacuzzi gebruikt en hoeveel kWh uw jacuzzi per uur verbruikt. Dit laatste kunt u bijvoorbeeld vinden in de gebruikershandleiding of op de website van de producent. Wij berekenen vervolgens, net als in het voorbeeld hierboven, het verbruik en de stroomkosten van uw jacuzzi!

Goed om te weten: we gaan hierbij uit van een goed geïsoleerde jacuzzi met een gemiddeld stand-by verbruik van 5,5 kWh per dag. Het verbruik van uw jacuzzi kan om deze reden afwijken van de waarden die u ziet in de tool.

Wat kost een jacuzzi aan stroom per maand?

Als u de stroomkosten van uw jacuzzi per jaar weet, dan kunt u eenvoudig de kosten per maand berekenen. Hiervoor deelt u de jaarlijkse stroomkosten van uw jacuzzi door 12 maanden.


 

Stroomgebruik Chinese jacuzzi vs. Europese jacuzzi

Het energieverbruik van een jacuzzi uit China is doorgaans veel hoger dan van een jacuzzi die in Europa is gemaakt. Dat komt doordat Chinese jacuzzi's vaak van goedkopere materialen worden gefabriceerd en de isolatie vaak slechter is. Dat ziet u terugkomen in de aanschafprijs, die is een stuk lager. Maar: goedkoop is in dit geval duurkoop! Het verbruik van een Chinese jacuzzi ligt vaak zo'n 3 keer hoger dan gemiddeld.

Stroomkosten jacuzzi uit China

Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi uit China? Als we uitgaan van 3 keer het gemiddelde verbruik van 5,5 kWh per dag, verbruikt een Chinese jacuzzi 16,5 kWh in stand-by modus. De stroomkosten van deze jacuzzi per jaar zijn om die reden een stuk hoger: het verbruik van de jacuzzi komt uit op 6.057,5 kWh per jaar in stand-by modus. Dat is € 2.423,- op jaarbasis, uitgaande van de plafondprijs. 


 

Stroomverbruik jacuzzi beperken: 5 tips

Een jacuzzi is een grote stroomvreter. Daarom is het slim om het stroomverbruik van uw jacuzzi te beperken. Zo kunt u veel stroom besparen: beter voor het milieu én uw portemonnee. Dit zijn onze 5 tips om het stroomverbruik van uw jacuzzi te beperken:

Tip 1: Laat uw jacuzzi aanstaan

Deze tip klinkt misschien gek, omdat het bij de meeste sluipverbruikers juist wél een goed idee is om het apparaat helemaal uit te zetten. Maar, bij een jacuzzi kost het veel meer stroom om het water weer op te warmen dan om het water op temperatuur te houden. Daarom is het meestal beter om uw jacuzzi aan te laten staan. Bent u een paar weken (of langer) niet thuis? Dan is het mogelijk wél rendabel om uw jacuzzi uit te schakelen en bij thuiskomst weer aan te zetten.

Tip 2: Zorg voor goede isolatie van uw jacuzzi

Heeft u nog geen jacuzzi? Dan is het verstandig om direct een energiezuinige jacuzzi aan te schaffen. Mocht u al een jacuzzi hebben en is deze niet optimaal geïsoleerd, dan kunt u zelf extra isolatie aanbrengen. Een paar manieren om de isolatie te verbeteren zijn een omkasting om de wanden van de jacuzzi, een goede grondisolatie en een isolerend deksel. 

Tip 3: Zet uw jacuzzi op een beschutte plek

Een andere tip om het stroomverbruik van uw jacuzzi te beperken: zet deze op een beschutte plek. Dan koelt het water in uw jacuzzi namelijk minder snel af. Plaats uw jacuzzi bijvoorbeeld onder een overkapping of bij de schutting van uw tuin. 

Tip 4: Plaats na gebruik direct de kap er weer op

Het stroomgebruik van uw jacuzzi is veel hoger zonder deksel dan mét. Plaats na gebruik dus altijd direct het deksel weer op uw jacuzzi. Zo blijft de jacuzzi lekker op temperatuur!

Tip 5: Schaf een kleinere jacuzzi aan

Het aantal liter water dat verwarmd moet worden, maakt ook uit voor het verbruik van uw jacuzzi. Daarom kunt u het stroomverbruik beperken door een jacuzzi te kopen die niet groter is dan nodig. 


 

Meer energie besparen met UnitedConsumers

Met onze tips om stroom te besparen kunt u eenvoudig het stroomverbruik van uw jacuzzi beperken. Meer op stroomkosten besparen? Bij UnitedConsumers profiteert u van scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u te weten komen wat u kunt besparen?

Bereken uw besparing


Ook interessant voor u
 

verbruik elektrische deken

Verwarming uit en elektrische deken aan: dit bespaart u

> Lees meer

 

korter douchen

Zoveel water bespaart u met korter douchen

> Lees meer

 

zelf energie opwekken

Hoe kunt u zelf stroom opwekken? Dit zijn uw opties

> Lees meer

 

Blog homepage