Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel gas en stroom verbruikt de verwarming?

Een warmtepomp of cv-ketel zorgt voor warmte in je huishouden. Maar, wat verbruikt deze verwarming precies? En hoeveel kost een elektrische boiler je per jaar? Wij leggen het graag aan je uit én geven je 3 tips waarmee je direct kunt besparen op het verbruik van je verwarming.

verbruik elektrische boiler

 

Verbruik cv-ketel

Het gemiddelde gasverbruik hangt af van verschillende factoren en kan per huishouden en type woning verschillen. Volgens gegevens van Milieu Centraal gaat het gasverbruik van een cv-ketel voor gemiddeld 80% naar verwarming en voor gemiddeld 20% naar warm water. Volgens Milieu Centraal liggen de verwachte kosten per maand voor gas in een gemiddeld huishouden rond de € 145,- bij een gastarief van € 1,45 per m3

Stroomverbruik elektrische cv-ketel

Hoeveel een elektrische cv-ketel precies aan stroom verbruikt is lastig in te schatten. Dat kan per huishouden en type woning verschillen. We weten wel wat het gemiddelde stroomverbruik in een woning zonder gas is. Dit ligt op 5.430 kWh stroom per jaar.

We gaan uit van de verwachte stroomprijs van Milieu Centraal: € 0,25 per kWh stroom. In dat geval liggen de kosten voor een woning zonder gas gemiddeld op € 1.357,50  per jaar. 

Onthoud wel: Wil je jouw huis verwarmen door middel van een elektrische cv-ketel in plaats van een gasketel? Je gasverbruik zal dan dalen, maar je stroomverbruik zal door het verbruik van de elektrische cv-ketel stijgen.


 

Verbruik warmtepomp

Het stroomverbruik van een warmtepomp hangt af van twee verschillende factoren:

  • De warmtebehoefte van je woning in kWh. Gemiddeld is dit 11.200 kWh in Nederland.
  • De Coefficient Of Performance (COP). Dit staat op het energielabel van de warmtepomp en is gemiddeld 4,0.

Verbruik warmtepomp berekenen

Om het stroomverbruik van je warmtepomp per jaar te berekenen, deel je de warmtebehoefte in kWh door de COP-waarde. Op basis van bovenstaande gegevens is het stroomverbruik van je warmtepomp per jaar:
11.200 kWh / 4.0 = 2.800 kWh.    

Kosten warmtepomp per jaar

Gemiddeld verbruikt een warmtepomp 2.800 kWh per jaar. De prijs per kWh is gemiddeld € 0,25 per kWh (gebaseerd op gegevens van Milieu Centraal). Dit betekent dat een warmtepomp gemiddeld 2.800 x € 0,25 = € 700,- per jaar kost.

Verbruik hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas, maar haalt een groot deel van de energie uit duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenlucht of de bodem. Een hybride warmtepomp gebruikt daarom weinig gas. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee! 


 

Verbruik elektrische boiler

Een elektrische boiler verbruikt stroom om sanitair water te verwarmen. Het exacte stroomverbruik van een elektrische boiler hangt af van het warmwaterverbruik in een huishouden en de grootte van de elektrische boiler. Daarom verschilt het verbruik van een elektrische boiler per situatie. 

Elektrische boiler verbruik per capaciteit

Wat het verbruik van een elektrische boiler in kWh precies is, verschilt per type. Dit heeft onder andere te maken met de capaciteit van je elektrische boiler. Op basis van een stroomtarief van € 0,25 per kWh (Bron: Milieu Centraal), geven wij een overzicht van het verbruik en de kosten van verschillende elektrische boilers: 

Capaciteit elektrische boiler Verbruik elektrische boiler in kWh Kosten elektrische boiler verbruik 
Verbruik elektrische boiler 10 liter 0,58 kWh € 0,23
Verbruik elektrische boiler 50 liter 2,91 kWh € 1,16
Verbruik elektrische boiler 80 liter 4,66 kWh € 1,86
Verbruik elektrische boiler 120 liter 6,98 kWh € 2,79
Verbruik elektrische boiler 200 liter 11,64 kWh € 4,66
Het verbruik is gebaseerd op een temperatuurverschil van 50 graden tussen het onverwarmde water en het warme water.  

 

Tips om te besparen op het verbruik van je verwarming

Wil je minder energie verbruiken met je verwarming? Dat is heel goed mogelijk met onze 3 tips!

Tip 1: isoleer je warmwaterleidingen 

Warm water verliest een deel van de warmte als het door de waterleidingen loopt. Het is daarom de moeite waard om je waterleidingen te isoleren. Zo maak je optimaal gebruik van de verwarming. 

Je kunt je warmwaterleidingen isoleren met isolatiematerialen zoals glaswol, polyethyleenschuim of verwarmingskabels.  


Tip 2: Zorg voor een constante temperatuur

Het verbruik van je verwarming is lager als je de temperatuur in huis constant houdt. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Om 's nachts of als je niet thuis bent te besparen op het verbruik van je verwarming, verlaag je de temperatuur het beste met maximaal één graden Celsius. 


Tip 3: Meet het verbruik van je verwarming

Meten is weten! Je kunt eenvoudig het stroomverbruik van je warmtepomp of gasverbruik van je cv-ketel meten door een meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp te plaatsen of door de gasmeter in de gaten te houden. Heb je goedkope energie van UnitedConsumers? Maak dan gebruik van onze energieverbruiksmanager om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van je verwarming.


Ook interessant
 

Elektrische apparaten

Zo bereken je het verbruik van je elektrische apparaten

> Lees meer

 

verbruik keuken

Wat is het verbruik van apparaten in je keuken?

> Lees meer

 

volt ampere en watt

Zo kun je het verbruik in kWh berekenen

> Lees meer

 

Blog homepage