Energie besparen: batterijen

De afstandbediening voor de tv, de klok aan de muur of de kleine fietslampjes. In en om het huis gebruiken we nog steeds veel apparaten zonder stekker. Ze gebruiken wel energie, maar vaak werken ze op batterijen. Hoewel het vele malen goedkoper en milieuvriendelijker is om stroom uit het stopcontact te gebruiken, is dat niet altijd mogelijk. Voor het milieu zijn oplaadbare batterijen dan vaak het beste alternatief.

5 energie bespaartips voor batterijen

  1. Bewaar batterijen op een koele plek (tot 25 graden), dit verlengt de levensduur van batterijen en accu’s.
  2. Het Nordic Ecolabel is een keurmerk dat aangeeft dat de batterij niet onnodig veel chemicaliën bevat, zo kiest u eenvoudig voor de minst schadelijke batterij.
  3. Kies voor een snellader in plaats van een super snellader. Dit is beter voor de levensduur van de batterijen en kost minder energie.
  4. Probeer ‘doorladen’ te voorkomen. Als de batterij is opgeladen, haal dan de stekker uit het stopcontact, dit is beter voor de batterij en voor uw energieverbruik.
  5. Als een batterij onvoldoende stroom levert voor een mp3 – speler of camera, kunt u hem vaak nog wel voor een wekker of afstandsbediening gebruiken.

Het blijft tot ongeveer duizend maal goedkoper om stroom uit het stopcontact te gebruiken. Kies dus altijd voor een voordelige energieleverancier.

Energie met korting

Batterijen en het milieu

Of het nu gaat om wegwerpbatterijen AA en AAA, om oplaadbare batterijen of de lithium batterij van mobiele telefoons; batterijen zijn handige en draagbare energiebronnen. Ze zetten chemische energie om in elektrische energie. Helaas bevatten batterijen veel schadelijke stoffen, zoals de zware metalen cadmium, nikkel, kwik en lood. Sommige stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook giftig voor mensen.

Het is onverstandig om batterijen bij het gewone huisvuil te gooien. Ze worden dan verbrand met het andere afval waardoor de schadelijke stoffen vrijkomen. Lever wegwerpbatterijen dus altijd in bij supermarkten of andere winkels die batterijen verkopen zodat ze op een milieuvriendelijke manier kunnen worden verwerkt en gerecycled.

Oplaadbare batterijen besparen energie

Oplaadbare batterijen zijn vaak wat duurder dan wegwerpbatterijen bij aanschaf. Toch verdient u die investering weer snel terug. Omdat de levensduur van een oplaadbare batterij veel langer is, behaalt u al voordeel na 6 keer opladen.

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van oplaadbare batterijen is de zogenaamde NiMH-batterij. Dit staat voor nikkelmetaalhydride en wordt ook wel aangeduid met Low Self Discharge. Het grote voordeel van deze oplaadbare batterijen is dat ze hun lading lang vasthouden. Waar ‘gewone’ oplaadbare batterijen tussen de 25 en 100 keer kunnen worden opgeladen, kunt u NiMH batterijen tot wel duizend keer opladen. Een nog sterker en beter alternatief voor wegwerpbatterijen.

Meer informatie en energie bespaartips?

Wilt u nog meer besparen op energie? Bekijk dan de UnitedConsumers bespaartips:

Bespaartips elektrische apparaten
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips wassen en drogen
Bespaartips koelen en vriezen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips verwarming
Bespaartips warm water
Bespaartips verlichting
Bespaartips koken