Bewegingssensor bespaart energie

Komt u ’s avonds liever niet in het donker thuis? Of vergeet u vaak om de lichten uit te doen? Lampen onnodig lang laten branden kost veel energie. Installeer een bewegingssensor en begin met energie besparen!

Besparen op energie begint bij een goedkope energieleverancier. Kies dus voor energie met korting.

UnitedConsumers Energie

Hoe werkt een bewegingssensor?

Voorwerpen met een temperatuur boven 0 graden geven warmte af in de vorm van infrarode straling. Deze straling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar een bewegingsdetector pikt deze warmte feilloos op. Aan de voorkant van het apparaat zit een kleine sensor die gevoelig is voor de infraroodstraling. De sensor is gemaakt van speciaal materiaal dat energie produceert als het warmte opvangt.

Een bewegingssensor reageert overigens alleen op veranderingen in het warmteveld. Dat is ook waar hij voor gemaakt is; om beweging op te vangen. Iets wat stilstaat geeft steeds op dezelfde plek in de sensor warmte af. Pas als er beweging komt in de golven en weer andere delen van de sensor de warmte opvangen, wordt de sensor geactiveerd. Het is tenslotte niet de bedoeling dat een lamp uren aanblijft als er bijvoorbeeld een warme auto in de buurt wordt geparkeerd.

Toepassingen van een bewegingssensor

Een bewegingssensor wordt veel gebruikt in klaslokalen en bijvoorbeeld vergaderruimtes. Over het algemeen dus in ruimtes waar niet de hele dag iemand aanwezig is, of waar veel in- en uitgelopen wordt. Meestal wordt een bewegingssensor op verlichting aangesloten. U kunt ook in huis energie besparen met een bewegingssensor. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes zoals het toilet en de voorraadkast, of gebruik in de tuin een lamp met een bewegingssensor.

Meer informatie over energiezuinige lampen

In de meeste gevallen is het zeer rendabel om ook de nog werkende gloeilampen te vervangen door spaarlampen of led-verlichting. Lees meer over energie besparen met verlichting:

Energiezuinige lampen
Energielabel verlichting

> Meer besparen op verlichting
> Alle energie bespaartips