Cv-ketel bijvullen: eenvoudig stappenplan

Een groot gedeelte van ons energieverbruik gaat op aan het verwarmen van onze woning. In een gemiddeld Nederlands huishouden gaat het om zo’n 75% van het totale gasgebruik. Met een goed onderhouden cv-ketel kunt u een hoop energie besparen.

Onderhoud uw cv-ketel

Uw cv-ketel zorgt voor de verwarming van het water in de radiator en voor het warme water uit de kraan. Maar hoe kunt u energie besparen met uw cv-ketel? Een cv-ketel werkt beter als hij goed wordt onderhouden. Het verschil in rendement kan oplopen tot ongeveer 10%. Als u een onderhoudscontract heeft, kunt u een monteur laten komen. Maar u kunt ook eenvoudig zelf de cv-ketel bijvullen.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

Wanneer moet de cv-ketel bijgevuld worden?

Staat de verwarming al hoog, maar blijven de radiatoren koud? Als de verwarming niet goed warm wordt, kan het zijn dat het tijd wordt om uw cv-ketel bij te vullen. Aan de (mano)meter op uw cv-ketel kunt u zien of de waterdruk nog voldoende is.

Een pijl in het groene gedeelte, tussen de 1 en 2 bar, geeft aan dat er genoeg water is. Geeft de pijl een waarde aan van minder dan 1 bar (het rode gedeelte) vul dan de cv-ketel bij. Gemiddeld moet de verwarming 1 tot 2 keer per jaar bijgevuld worden.

Zelf uw ketel bijvullen in 8 stappen

Voor het vullen van uw cv-ketel heeft u niet veel nodig. Met een vulslang en een emmer kunt u direct aan de slag. Volg deze eenvoudige stappen en uw cv-ketel kan weer optimaal verwarmen:

Stap 1: Zet de thermostaat in de kamer lager zodat de verwarming niet aanspringt.

Stap 2: Schakel de ketel uit. Bij cv -ketels met een manometer haalt u de stekker uit het stopcontact. Bij een cv-ketel met een digitaal display kunt u gewoon de aan- en uitknop gebruiken. Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen. Als de warme ketel te snel wordt bijgevuld met koud water, kunnen er namelijk barsten ontstaan aan de binnenkant.

Stap 3: Sluit de vulslang aan op de kraan.

Stap 4: Laat de slang tot aan de rand vollopen. Op deze manier komt er zo min mogelijk lucht in uw cv -installatie. En sluit de kraan weer.

Stap 5: Sluit de slang aan op de vulkraan van de cv–ketel.

Stap 6: Draai nu eerst de waterkraan weer open en vervolgens de vulkraan (kwartslag naar rechts). Als de meter een waterdruk tussen de 1 en 2 bar aangeeft, kan de vulkraan weer dicht. Hou de emmer onder de vulslang om het overtollige water op te vangen.

Stap 7: Ontlucht eventueel de radiatoren en controleer opnieuw de waterdruk, deze kan weer zijn gedaald. Herhaal het vulproces tot de juiste waterdruk wordt gemeten.

Stap 8: Schakel uw cv-ketel weer aan met de knop of steek de stekker weer in het stopcontact en zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Wilt u meer lezen over onderhoud aan uw cv-ketel? Bekijk dan de artikelen over verwarming ontluchten en reparaties voor verwarming.

Energie besparen: investeer in verwarming

Met verschillende kleine en grote maatregelen in huis, kunt u veel energie besparen op verwarming. Een zuinige ketel met een hoog rendement bespaart u tot 20% op uw stookkosten. Lees meer over energie maatregelen voor een efficiënter gebruik van verwarming en warm water.

> Meer energie bespaartips