Energielabel als raadgever voor energiebesparing

De aanschaf van een nieuw apparaat is vaak een hele investering. Daarom is het verstandig om goed te letten op de prestaties en het energieverbruik. Een zuinig apparaat kan namelijk een groot verschil maken voor het milieu en voor uw energierekening. Het energielabel biedt een helpende hand en laat u zien hoe milieuvriendelijk en hoeveel u kunt besparen op elektrische apparaten.

Energie vergelijken

Omdat elektrische apparaten steeds zuiniger worden, is er sinds 2012 een vernieuwd energielabel voor apparaten. Apparaten in de klassen G t/m E verspillen zo veel energie, dat ze tegenwoordig niet meer worden gemaakt. De nieuwste energielabels bestaan dus uit de categorieën groen met de letter A+++ (zeer energiezuinig) tot en met rood met de letter D (zeer onzuinig). Met deze labels kunt u gemakkelijk energie vergelijken van apparaten onderling, zodat u altijd de beste keus kunt maken voor uw situatie.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

Direct besparen

Afhankelijk van het soort apparaat (koelkasten, tv’s, wasdrogers, vaatwassers, airconditioners en ovens) vindt u naast het energieverbruik ook informatie over:

  • Het laadvermogen van wasgoed of oven, in kilogram
  • Het geluidsniveau als het apparaat in werking is
  • De centrifugesnelheid van de wasmachine
  • Het waterverbruik per was (of afwas) beurt
  • De koelkracht van de koelkast of airco

Hoeveel energie kunt u besparen? Repareren of vervangen?

U hoort vast vaak dat het voor uw energierekening voordeliger is om te investeren in een nieuw apparaat met label A of beter nog A+++. Maar wat scheelt het nu echt? En wanneer kunt u een oud, nog werkend apparaat beter vervangen door een nieuwe?

Soort apparaat Besparing t.o.v. label C (per jaar)
A-label condensdroger (4x drogen per week) € 87,00
A-label condensdroger (5x drogen per week) € 109,00
A-label koel/vriescombinatie € 45,00
A+ label koel/vriescombinatie € 64,00
A++ label koel/vriescombinatie € 79,00

Een nieuwe koelkast met label A++ is 67% energiezuiniger dan een koelkast met label C. Een condensdroger met label A is ruim 2 keer zo zuinig als een droger met label C. U kunt dus zelf berekenen of u uw oude apparaten beter door nieuwe, energiezuinige exemplaren kunt vervangen.

Meer energie bespaartips voor elektrische apparaten

Schakelklok
Sluipverbruik
Energiemeter
Bespaarstekker
LCD, led of plasma?
Grote energieverbruikers
Energiezuinige apparaten

> Alle energie bespaartips