Energie besparen op koken

Sommige mensen staan graag in de keuken om recepten uit te proberen, taarten te bakken of gezellig met een wijntje een diner voor te bereiden. Anderen kunnen niet wachten tot hun maaltijd klaar is en vinden koken vooral zonde van de tijd.

Hoe het ook zij, koken kost altijd energie in de vorm van gas en stroom. Bovendien staan in de keuken vaak de meeste apparaten die veel energie verbruiken zoals de koelkast en de oven. Gelukkig kunt u eenvoudig besparen op energie tijdens het koken. Met zuinige apparaten voorkomt u verspilling en slim gebruik van uw keuken kan al gauw veel besparing opleveren.

Wilt u snel besparen op energie? Kies dan voor een goedkope energieleverancier.

UnitedConsumers Energie

10 energie bespaartips voor in de keuken

Hoeveel energie u kunt besparen tijdens het koken heeft te maken met het soort kookplaat, maar ook met de manier waarop u de kookplaat gebruikt. Bij de aanschaf van een nieuwe oven, afzuigkap of magnetron kan een energiebewuste keus zorgen voor minder energieverbruik. Het is dus altijd zinvol om bij nieuwe apparaten te letten op het energielabel.

De belangrijkste vuistregel voor het aanschaffen van een nieuwe apparaat is: kies een apparaat dat bij uw verbruik past. Deze en andere adviezen vindt u in het overzicht van energie bespaartips voor in de keuken:

1. Kies voor een zuinige kookplaat. Koken op gas is vele malen goedkoper dan koken op elektriciteit.

2. Gebruik het juiste formaat pan. Bij kleine hoeveelheden gebruikt u kleinere pannen: zo verbruikt u minder gas, stroom en water.

3. Doe de deksel op de pannen zodat er niet onnodig warmte verloren gaat. De gerechten worden sneller warm en u verbruikt minder energie.

4. Gebruik een heteluchtoven. Met een lagere temperatuur komt u tot hetzelfde resultaat en het is nog sneller ook.

5. Kies apparaten zonder display, lampjes of tellers. De ingebouwde klok verbruikt per jaar evenveel energie als het totale gebruik in een jaar.

6. Houd de deur van de oven zoveel mogelijk dicht en zet de oven vlak voor het einde van de bereidingstijd al uit. De oven blijft nog lang warm en daar kunt u handig gebruik van maken.

7. Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan. Dit bespaart tijd en energie.

8. Verwarm een beker melk of verse groente in de magnetron. Koken in de magnetron is vaak sneller en goedkoper dan koken op het fornuis.

9. Zet de afzuigkap niet op een hogere stand dan nodig is en zorg dat de filters schoon zijn. Zo maakt u het meest efficiënt gebruik van de capaciteit.

10. Gebruik wat vaker de wok. Zo hoeft u niet eerst water te verwarmen en de kleine stukjes vlees en groente zijn bovendien sneller klaar.

Kies voor een passend apparaat

Van het koffiezetapparaat tot de waterkoker en van de koelkast tot de combimagnetron. Bij de aanschaf van keukenapparatuur kiest u altijd voor een formaat dat past bij uw gebruik. Een grote oven verbruikt bijvoorbeeld al snel 20% meer energie dan een oven van gemiddeld formaat.

Koffiezetten is nog wel het beste voorbeeld. Bent u de enige in huis die koffie drinkt, dan kunt u veel energie besparen door voor een koffiezetapparaat te kiezen dat één kopje per keer maakt. Naar schatting wordt ongeveer 30% van de koffie uit filterapparaten weggegooid; zonde van de koffie en natuurlijk zonde van de energie. Het loont dus altijd om te kijken naar gepaste hoeveelheden en goede formaten. Of het nu om pannen, koelkasten of koffie gaat.

Meer energie bespaartips

Bespaartips elektrische apparaten
Bespaartips wassen en drogen
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips koelen en vriezen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips verwarming
Bespaartips warm water
Bespaartips verlichting
Bespaartips batterijen

> Alle energie bespaartips