LCD, led of plasma?

De Nederlandse consument brengt gemiddeld 2 uur en 15 minuten voor de televisie door. De Amerikanen staan met stip op 1 met maarliefst 4 uur kijkbuisplezier per dag. In de loop der jaren zijn we steeds meer televisie gaan kijken, naar steeds grotere televisieschermen. Want ook de technologie staat niet stil. Het begon in de jaren ’50 met de eerste beeldbuistelevisie. De eerste platte tv-schermen werden in de jaren ’90 geïntroduceerd. Maar welk scherm verbruik het minste energie?

Het formaat

Over het algemeen geldt: een kleiner televisiescherm verbruikt minder stroom. Kies dus een televisie die bij de situatie past. In de slaapkamer is de afstand tot het scherm vaak minder groot dan in de woonkamer en volstaat een kleiner scherm meestal wel. Een televisie scherm van 42 inch (107 cm) verbruikt ruim 2 maal zoveel elektriciteit als een 26 inch (66 cm) scherm.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

De kijkafstand bepaalt de grootte

Maar wat is de optimale grootte van een tv? Het formaat van het scherm kunt u afstemmen op de kijkafstand: kies een scherm met een diameter van maximaal een kwart van de kijkafstand. Zit u vier meter van uw tv af? Dan is een scherm van maximaal 4/4 = 1 meter (39 inch) doornsnee optimaal.

Televisiescherm en energie

Het verbruik van een televisie hangt af van het formaat, maar per merk zijn er ook nog grote verschillen. De oude vertrouwde beeldbuis was vaak groot, maar zeer energiezuinig. Het is dus niet altijd beter om een oud toestel te vervangen door een nieuw, en platter exemplaar.

  • Led-LCD-televisies zijn het meest energiezuinig; met de efficiënte led-technologie zijn ze tot 30% zuiniger dan de reguliere LCD-televisies.
  • LCD-televisies zijn een goede tweede. Het scherm heeft achtergrondverlichting nodig om beeld te laten zien en daarvoor worden kleine tl-buisjes gebruikt.
  • Plasma-televisie: hoewel de techniek er aardig op vooruit is gegaan, zijn deze schermen nog steeds het minst energiezuinig. Het grote voordeel is het vaak kwalitatief goede scherm en de brede kijkhoek.

5 energie bespaartips voor televisie kijken

Let bij de aanschaf altijd op het energielabel. Televisies zijn tegenwoordig verkrijgbaar van label D (zeer onzuinig) tot label A+++ (zeer zuinig). Zo kunt u energie vergelijken van verschillen modellen en de juiste keus maken voor uw situatie. Maar ook met oplettendheid kunt u veel besparen op energie:

  1. Zet de helderheid en het contrast lager, dit verlaagt direct het stroomverbruik.
  2. Sluit de televisie, dvd-speler en eventuele digitale ontvanger van de televisie aan op een stekkerdoos met een schakelaar. Zo kunnen alle apparaten helemaal uit en voorkomt u sluipverbruik.
  3. Een digitale ontvanger verbruikt veel stroom. Bovendien is analoge televisie goedkoper.
  4. Gebruikt u digitale televisie? Kijk dan goed naar het stroomverbruik van de ontvanger. Dit kan sterk verschillen per leverancier.
  5. Kies voor een schermformaat dat past bij uw woonsituatie; hoe groter het scherm, hoe meer energie u verbruikt.

Meer energie bespaartips voor elektrische apparaten

Schakelklok
Energielabel
Sluipverbruik
Energiemeter
Bespaarstekker
Grote energieverbruikers
Energiezuinige apparaten

> Meer energie besparen met elektrische apparaten
> Alle energie bespaartips