Verwarming ontluchten kunt u eenvoudig zelf

Komt er een borrelend geluid uit uw cv-ketel? Of hoort u de leidingen bij de radiatoren tikken? Dit zijn vaak tekenen dat er teveel lucht in de leidingen zit. Hierdoor werkt de verwarming niet optimaal en kost het veel (extra) energie om de kamer te verwarmen. Met goed onderhoud gaat uw ketel niet alleen langer mee, maar kunt u ook besparen op energie. Het ontluchten van uw verwarming is vrij eenvoudig, dit kunt u dus gemakkelijk zelf.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

Direct besparen

Zelf uw verwarming ontluchten in 6 stappen

Het enige wat u nodig heeft om de verwarming te ontluchten is een simpel 6 stappenplan, wat oude doeken om het vocht op te vangen en een ontluchtingssleutel.

Stap 1: zet voor u gaat ontluchten alle radiatoren open en laat de cv-ketel 10 minuten werken. De lucht verzamelt zich zo bij de ventielen en dat maakt het ontluchten een stuk gemakkelijker.

Stap 2: zet de thermostaat in de kamer laag en zet uw cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Bij een digitaal display kan de cv-ketel aanblijven.

Stap 3: begin bij de radiator op de onderste verdieping en werk dan naar boven. Sluit altijd eerst de radiatorkraan af (rechtsom).

Stap 4: draai met het ontluchtingssleuteltje het ontluchtingsventiel open (linksom) tot er een druppel water uitkomt.

Stap 5: sluit dan het ontluchtingsventiel weer (rechtsom) en herhaal deze stappen bij alle radiatoren.

Stap 6: de radiator kraan kan weer open en u kunt de verwarming weer gebruiken.

Wilt u meer lezen over onderhoud aan uw cv-ketel? Bekijk dan de artikelen over cv-ketel bijvullen en reparaties voor verwarming.

Energie besparen: investeer in verwarming

Verwarming is één van de grootste kostenposten voor uw energierekening. Daarom is het interessant om zorgvuldig met verwarming om te gaan. Dat is goed voor uw energieverbruik en voor het milieu! Met de juiste investering in verwarming, kunt u veel besparen op energie; denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler, waarmee u tot 50% energie kunt besparen per jaar. Lees meer over maatregelen voor een efficiënter gebruik van verwarming en warm water.

> Meer besparen op verwarming
> Meer energie bespaartips