Energie besparen op verwarming

Moet de verwarming ’s nachts uit? Of moet de temperatuur constant blijven? Er zijn veel misverstanden over het besparen op verwarming en warm water in huis. Omdat 76% van het energieverbruik opgaat aan verwarming, geven we u graag een aantal tips om te besparen op energie.

10 energie bespaartips voor verwarming

Slim gebruik van uw thermostaat en zuinig verwarmen is goed voor het milieu en voor uw energierekening. Wij helpen u graag om nog meer energie te besparen met onze tips voor energiezuinig verwarmen:

  1. Zet de thermostaat overdag één graad lager. U bespaart gemiddeld 7% op de stookkosten.
  2. In huizen zonder dubbel glas of HR++ glas, gaat veel warmte verloren via de ramen. Sluit 's avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden.
  3. Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of slapen gaan op 13 tot 15 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en warmt 's ochtends zonder veel extra energie weer op.
  4. Is uw huis na 1994 gebouwd? Dan is het efficiënter om de temperatuur constant te houden. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming.
  5. Een openhaard is natuurlijk heel gezellig, maar niet erg energiezuinig. Er gaat veel warme lucht verloren als u de schoorsteen open laat. Sluit de schoorsteenkap dus af als u de openhaard niet gebruikt.
  6. Bent u langer dan 5 dagen van huis? Zet dan de waakvlam van uw cv-ketel of geiser uit.
  7. Maak radiatoren regelmatig schoon, voor gezonde lucht in huis en goede warmteafgifte.
  8. Zorg dat ook de roosters van eventuele luchtverwarming regelmatig worden schoongemaakt.
  9. Zet de pomp van de centrale verwarming in de zomer uit. Laat de pomp wel één keer per maand even lopen om te voorkomen dat deze vast gaat zitten.
  10. Plak radiatorfolie achter uw radiator. Zo voorkomt u dat de warmte uw huis via de (slecht geïsoleerde) muren verlaat.

Vraag eventueel advies voor onderhoud dat u zelf niet kunt uitvoeren zoals het isoleren van uw zolder of de installatie van een zonneboiler.

Heeft uw CV-ketel kuren, of werkt de verwarming niet goed? Kijk dan wat u zelf kunt doen om deze problemen op te lossen en lees onze artikelen over verwarming ontluchten, verwarming repareren en cv-ketel bijvullen.

Meer bespaartips

Bespaartips elektrische apparaten
Bespaartips wassen en drogen
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips koelen en vriezen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips warm water
Bespaartips verlichting
Bespaartips batterijen
Bespaartips koken

> Alle energie bespaartips