Energie besparen op warm water

Een lekkere warme douche na het sporten, even in bad om te ontspannen of kopjes afwassen in de keuken. Dagelijks gebruiken we gemiddeld zo’n 60 liter warm water per persoon. Dat kost water, maar ook energie om het water te verwarmen.

8 energie bespaartips voor warm water

Bijna 20% van het gasverbruik wordt besteed aan  warm water. Het is relatief eenvoudig om te besparen op warm water. Als u rekening houdt met een aantal aandachtspunten, kunt u eenvoudig thuis energie besparen en dat is goed voor het milieu en uw energierekening.

  1. Een gemiddelde douche duurt 8,5 minuut. Door één minuut korter te douchen, bespaart u warm water én energie.
  2. Neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt gebruikt u 50% minder warm water dan in het bad.
  3. Ligt u toch graag lang in bad? Laat dan de kuip aan de buitenkant isoleren. Het water blijft dan langer warm.
  4. Gebruik een waterbesparende douchekop: hetzelfde douchecomfort met minder water.
  5. Heeft u een oude cv-ketel? Zorg dan dat de ruimte voortdurend goed geventileerd wordt. Overweeg om de ketel te vervangen door een energiezuinigere combiketel.
  6. Kies voor een thermostaatkraan, zo brengt u het water sneller op de gewenste temperatuur en hoeft u de kraan minder lang te laten lopen.
  7. Heeft u een boiler die water constant warm houdt? Stel de temperatuur dan in op 60 graden. (Let op! Bij een temperatuur onder de 60 graden ontstaat risico op bacteriën, stel de temperatuur dus nooit lager in).
  8. Gaat u binnenkort de badkamer verbouwen? Of denkt u na over een nieuwbouwproject? Overweeg dan een WarmteTerugwin (WTW) systeem voor uw douche.

Wilt u nog meer besparen op energie? Kies dan voor voordelige tarieven en goedkope energie.

Direct besparen

Meer energie bespaartips

Bespaartips elektrische apparaten
Bespaartips wassen en drogen
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips koelen en vriezen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips verwarming
Bespaartips verlichting
Bespaartips batterijen
Bespaartips koken

> Alle energie bespaartips