Energie besparen: wassen en drogen

Om onze kleding weer fris te laten ruiken of om vlekken te verwijderen. Iedere dag of een paar keer per week. Afhankelijk van de grootte van ons huishouden of gezin draaien we gemiddeld 5 wassen per week.

Het gebruik van een wasmachine kost water en energie om het water te verwarmen. Bovendien moet de was natuurlijk ook drogen. En laten wasdrogers nu niet de meest energiezuinige apparaten zijn. UnitedConsumers geeft u graag een aantal tips zodat u gemakkelijk kunt besparen op energie met wassen en drogen.

Bij UnitedConsumers krijgt u bovendien altijd energie met korting.

Direct besparen

Wasmachine of wasdroger kopen?

Een goed begin is het halve werk, want met een goede en vooral zuinige machine kunt u veel energie besparen. Het energielabel geeft veel informatie, maar waar moet u nu precies op letten?

Wasmachine

 • Kies voor een wasmachine met een Triple-A-label. Deze machines hebben een laag energieverbruik, een laag waterverbruik en centrifugeren extra droog.
 • Overweeg de aanschaf van een hot-fill systeem. Deze machines zijn direct op de warmwaterkraan aangesloten zodat het apparaat geen water meer hoeft te verwarmen.
 • Heeft u nachtstroom? Of een piek- en daltarief? Kijk dan of de wasmachine een uitgestelde start-functie heeft. Daarmee stelt u exact in wanneer de wasmachine begint te draaien.
 • Kies een wasmachine die past bij de hoeveelheid was. Let op de capaciteit en de trommelinhoud. Gemiddeld is deze tussen de 6 en 7 kilo.
 • Draait u vaker kleine wasjes? Kies dan een machine met een toets voor halve belading. Dit programma is afgestemd op kleine wassen en is energiezuiniger.
 • Kies voor een centrifugetoerental vanaf 1200 toeren. Een hoog centrifugetoerental zorgt voor een drogere was en dat scheelt weer met drogen.

Wasdroger

 • Kies voor een droger met een Economy-toets, een speciaal energiebesparend programma.
 • Kies voor een wasdroger met een warmtepomp of voor een gasdroger, alleen deze droogmachines hebben een Energielabel-A.

6 energie bespaartips voor wassen en drogen

 1. Was bij voorkeur altijd met een volle trommel, maar prop hem ook niet overvol (dit kan gevolgen hebben voor de duur van het wasprogramma en dat kost meer energie).
 2. Droog de was wat vaker buiten of aan de waslijn. De droger is een grote energieverbruiker, dus de beste tip is nog steeds om deze zo min mogelijk te gebruiken.
 3. Was zo koud mogelijk. Wassen op 30 of 40 graden is vaak ruim voldoende en bespaart al snel tot 50% energie en zo'n 15 tot 20 euro per jaar. Let dus op de waslabels en kies de juiste programma’s.
 4. Zorg dat de filters en condensors goed schoon zijn. Pluisjes en stofjes hebben een nadelig effect op de werking van het apparaat en het energieverbruik.
 5. Heeft u een droger met een tijdklok? Kies dan voor een kort droogprogramma. Centrifugeer de was goed voordat het de droger ingaat, dit versnelt het droogproces en spaart dus energie.
 6. Plaats de luchtdroger of condensdroger in een verwarmde ruimte, zo kost het minder energie om het apparaat te verwarmen.

Meer energie bespaartips

Bespaartips elektrische apparaten
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips koelen en vriezen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips verwarming
Bespaartips warm water
Bespaartips verlichting
Bespaartips batterijen
Bespaartips koken

> Alle energie bespaartips