De ideale luchtvochtigheid in huis creëren

In het binnenklimaat van je huis speelt luchtvochtigheid een grote rol. Als de luchtvochtigheid te hoog is, zul je bijvoorbeeld meer moeten stoken om het in huis warm te houden. Is de luchtvochtigheid juist te laag, dan kan dit van invloed zijn op je gezondheid. Mensen die wonen in een huis met een te lage luchtvochtigheid hebben bijvoorbeeld last van een droge huid/droge ogen of van geïrriteerde luchtwegen. Met de juiste luchtvochtigheid kun je dus flink besparen op je energiekosten en voorkom je gezondheidsklachten.

U kunt in huis veel energie besparen door kleine aanpassingen. Wil u nog meer besparen op energie? Kies dan voor energie met korting via UnitedConsumers - in het kort UC.

Bespaar op je energierekening

Wat verstaan we onder luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid kun je uitdrukken in absolute vochtigheid (hoeveel water er in een vaste hoeveelheid lucht zit) en relatieve vochtigheid (de hoeveelheid waterdamp die zich bevindt in de lucht in verhouding tot de maximale hoeveelheid damp). Als we het over luchtvochtigheid in huis hebben, hebben we het over de relatieve luchtvochtigheid. Hoe kouder het in huis is, hoe minder waterdamp de lucht bevat. Luchtvochtigheid in  huis kan worden verdeeld in drie groepen:

  • Hoge luchtvochtigheid: meer dan 60%
  • Normale luchtvochtigheid: 50% - 60%
  • Lage luchtvochtigheid: minder dan 50%

Een lage luchtvochtigheid

Lage luchtvochtigheid in huis komt het meest voor in de winter. Dan zetten we namelijk massaal de verwarming omhoog en wordt er niet genoeg geventileerd. Zoals reeds genoemd werd kan een lage gezondheid lastige gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarnaast is een lage luchtvochtigheid niet goed voor houten meubels, vloeren en kozijnen. Het hout kan namelijk krimpen, scheuren of barsten.

Tips om droge lucht tegen te gaan

Wat kun je doen om droge lucht tegen te gaan? Hieronder enkele tips:

  • Gebruik radiatorbakjes. Bakjes aan de verwarming hangen die hitte bestendig zijn vullen met water. Wanneer het water verdampt bevordert dat de luchtvochtigheid in huis.
  • Schaf luchtzuiverende planten aan die waterdamp produceren.
  • Koop luchtbevochtigers, koudwaterverdampers, luchtwassers of stoombevochtigers. Hoewel deze apparaten allemaal anders werken, stimuleren ze hetzelfde effect: bevorderen van een hogere luchtvochtigheid.
  • En vergeet niet als je weggaat de verwarming uit te zetten. Dat is ook nog eens beter voor je energierekening.

Een hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid in huis komt, in tegenstelling tot een lage luchtvochtigheid, het meest voor in de zomer. Ook oude woningen hebben over het algemeen last van vocht overlast. Dit komt door vaak door minder goed geïsoleerde kozijnen, enkelglas en geen gebruik maken van tochtstrips. In een vochtig binnenklimaat wordt een hoge luchtvochtigheid gemeten.  Vooral tijdens het koken, douchen en schoonmaken komt er veel vocht terecht in de lucht. Bij elkaar is dat goed voor gemiddeld 15 vijftien liter vocht per huishouden.

Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot gezondheidsproblemen, voor een hoge luchtvochtigheid geldt dat niet minder. Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je de warmte van je lichaam niet kwijt en ligt hoofdpijn op de loer. Ook je huis kan lijden aan een hoge luchtvochtigheid, denk hierbij aan schimmelproblemen en verrotting. 

Tips om vochtige lucht tegen te gaan

Er zijn een aantal relatief makkelijke manieren om vochtige lucht tegen te gaan.

  • Gebruik bijvoorbeeld een vochtvreter, luchtontvochtiger en/of luchtreiniger. De lucht in de omgeving wordt hierdoor schoner en droger.
  • Airconditioning, hiermee zorg je niet alleen voor verkoeling maar ontrekt ook vocht uit de licht waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.
  • Ververs de lucht in huis door te luchten en te ventileren. Een veel voorkomende aanname is dat luchten en ventileren ervoor zorgt dat het in huis vochtiger wordt. Dat is niet het geval want buitenlucht is kurkdroog. Ventileren en luchten verminderen de luchtvochtigheid.

Dagelijks luchten

Of het buiten koud of warm is, dagelijks luchten stimuleert een gezonde lucht in huis. Vanwege al het vocht dat een huishouden produceert, is het belangrijk om dagelijks je huis te luchten. Lucht daarom je huis elke dag door een kwartier de ramen tegen elkaar open te zetten. Zet de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Zo kan het vocht naar buiten afgevoerd worden en kan er frisse lucht terug voor in de plaatst kan komen. Vergeet niet dat je naast luchten ook moet ventileren.

Vocht ventileren

Ventileren betekent een voortdurende aanvoer van frisse lucht en voortdurende afvoer van vervuilde lucht mogelijk maken. In oude huizen gaat ventilatie vanzelf vanwege de kieren en naden. In nieuwere, kierdichte woningen is gebruik van ventilatiesysteem dan ook geen overbodige luxe. Met verschillende standen kunt je de luchtvochtigheid beter controleren. Denk aan ventilatieroosters boven ramen of ventilatiesysteem op je badkamer als je bijvoorbeeld gaat douchen. Ventilatie lijkt misschien energieverspilling, maar dat is het zeker niet. Drogere lucht is namelijk veel makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht, waardoor het ventileren zichzelf terugverdient.

Luchtvochtigheid en gezondheid

Een te laag of te hoog luchtvochtigheid zorgt met enige regelmaat voor een onprettig binnenklimaat, wat ten koste gaat van je gezondheid. Een vochtige omgeving is een ideaal klimaat voor schimmels en huisstofmijten, die allerlei allergische reacties veroorzaken. Bovendien kan een vochtige omgeving tot klachten leiden als benauwdheid, slijmvorming en zelfs chronische neusverkoudheid.

De klachten bij een te lage luchtvochtigheid zijn niet altijd het gevolg van een lage luchtvochtigheid maar ook van vervuilde lucht, zoals stof wat afkomstig is van apparatuur zoals bij televisies en printers. Een droge omgeving met weinig toevoer van verse lucht is geen prettig klimaat in huis. Wanneer hoge temperaturen in het verschiet zijn kan het zelfs zorgen voor gezondheidsklachten. Bij hoge temperaturen komt de aanwezige stof in bekleding van stoelen, bureaus en kasten vrij en gaat het zweven in de lucht. Dit levert vaak irritatie op aan ogen en keel en kan het ook zorgen voor droge hoest, gebarsten lippen en hoofdpijn.

Daarbij raakt lucht in huis vervuild door kookluchtjes en rook. Ventileren en luchten blijft dan ook erg belangrijk voor een goed leef klimaat in huis.

Ideale luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis kun je meten met een analoge of digitale hygrometer of eventueel zelfs op je smartphone. Een ideale luchtvochtigheid in huis bevindt zich tussen 40 tot 60%. Onderstaande video legt uit hoe je met een simpele app op je smartphone de luchtvochtigheid kunt meten.