Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Energieprijzen en tarieven

Energieprijzen kunnen in Nederland varieren. Nederlandse energieleveranciers bepalen namelijk zelf hun energietarieven. Daarom loont het om energieprijzen met elkaar te vergelijken, want een lagere energierekening is natuurlijk altijd interessant. Maar hoe worden energieprijzen eigenlijk bepaald? En hoe houdt u uw energiekosten zo laag mogelijk? 

 

Energieprijzen

Maar wat heeft eigenlijk invloed op de energieprijzen? Onder andere uw persoonlijke situatie en voorkeuren zijn van belang voor de hoogte van uw energierekening. De volgende zaken spelen mee in de bepaling van de hoogte van de energiekosten: 

  • Uw woonplaats.
  • De contractvorm.
  • De keuze voor groene of grijze energie.
  • De keuze voor een vast of variabel tarief.

Stroomkosten

Wat u uiteindelijk voor uw stroomverbruik betaalt, is onder andere afhankelijk van de prijs per kWh die door de leverancier wordt vastgesteld. Daarnaast spelen ook zaken als de energiebelasting, het btw-tarief, de vaste leveringskosten en uw aansluiting op het netwerk een rol. Uiteraard houden energiemaatschappijen ook elkaar goed in de gaten: de energieprijzen zijn nooit heel veel hoger dan die van de concurrentie.

Gaskosten

Voor de gasrekening geldt eveneens dat er meer op de jaarnota staat dan alleen de kosten van het gasverbruik (de leveringskosten). Hier komen ook vaste leveringskosten en netwerkkosten bij. Vergeet ook niet dat er over uw gasverbruik energiebelasting en btw wordt gerekend. Wilt u weten hoe uw energierekening is opgebouwd?

Opbouw energierekening


 

Energiekosten: vast of variabel tarief

Alleen in het geval van de leveringskosten is het mogelijk om te kiezen voor een vast of variabel tarief. De andere kosten die op de energierekening vermeld staan, zoals de energiebelasting, ODE en de netwerkkosten, zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaalt u een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netwerkbeheerder.

Variabel energietarief

Een variabel energietarief houdt in dat het tarief voor uw energie tijdens de looptijd van het contract kan veranderen. Ze kunnen verlaagd, maar ook verhoogd worden. Deze wijziging van de energieprijzen vindt twee keer per jaar plaats: op 1 januari en op 1 juli. Als de verwachting is dat de energietarieven in de komende jaren gaan dalen, kan het interessant zijn om voor variabele energietarieven te kiezen.

Vast energietarief

Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het contract. De prijzen liggen vast en u betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m3 gas. U weet dus waar u aan toe bent en hoeft u verder niet meer druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen. Het nadeel is dat u op deze manier niet kunt profiteren van een prijsdaling. Aan de andere kant bent u wel beschermd tegen prijsstijgingen.


 

Energiekosten zo laag mogelijk houden

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook, dat u dit voor een groot deel zelf in de hand heeft. U kunt zelf uw energieverbruik bijvoorbeeld verminderen met slimme bespaartips. Minder energieverbruik leidt immers tot een lagere energierekening. 

Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een goedkope energieleverancier, want zo bespaart u op uw vaste lasten. Kies daarom voor een voordelig energiecontract bij UnitedConsumers. Bij ons ontvangt u namelijk altijd 10% korting op de gemiddelde energieprijs van de concurrenten en krijgt u een leuke welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Energiekosten berekenen