Contact
Mijn UnitedConsumers

Energietarieven 2023: wat zijn de actuele energieprijzen?

Energietarieven worden door energieleveranciers zelf vastgesteld. Dit betekent dat er verschillende energietarieven aangeboden worden. Energieprijzen vergelijken is daarom verstandig. Zo kiest u voor de meest voordelige energietarieven!

Vandaag al besparen op uw energieprijzen? Doe de check!

Bekijk mijn persoonlijk voordeel

energietarieven 2021 

Tarieven energie: gas en stroom

Energietarieven vergelijken is eigenlijk het vergelijken van de gas- en stroomtarieven. Misschien wilt u enkel gas vergelijken omdat u zelf uw stroom opwekt, of juist enkel stroom vergelijken omdat u geen gas in uw woning heeft. Het is dan wel zo fijn om te weten hoe u gas en stroom kunt vergelijken.

energie en gas vergelijken

Energietarieven gas

De gasprijs voor de variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte m3 gas. Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn gasprijzen. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele leveringskosten. De uiteindelijke gasprijs bestaat namelijk uit de kale gasprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, btw, netbeheerkosten en regiotoeslag.

 

energie en stroom vergelijken

Energietarieven stroom

De stroomprijs voor de variabele leveringskosten is de prijs die u betaalt per verbruikte kWh stroom. Iedere energieleverancier bepaalt zelf de stroomprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele kosten. De uiteindelijke stroomprijs bestaat namelijk uit de kale stroomprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten en btw.

Goed om te weten: in 2023 geldt er een maximum voor de energieprijzen. Het prijsplafond is € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom, tot aan een verbruiksplafond van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom.


 

Opbouw van energieprijzen

Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn tarieven voor energie, en de energieprijs is opgebouwd uit vaste en variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte m³ gas en kWh stroom. De vaste leveringskosten betaalt u bovenop de variabele leveringskosten. Daarnaast betaalt u ook altijd overheidsheffingen.

Variabele energiekosten

De variabele energiekosten betaalt u per verbruikte kWh stroom of m³ gas. Hoe minder energie u verbruikt, hoe minder u betaalt. U heeft dus zelf invloed op de hoogte van de variabele energiekosten. Het is daarom verstandig om bewust met energie om te gaan en te besparen op uw energieverbruik. Zo blijft uw energierekening laag en houdt u meer geld over voor andere leuke dingen!

Vaste energiekosten

De vaste leveringskosten zijn energiekosten die u altijd betaalt, ook al verbruikt u geen energie. De vaste leveringskosten (vastrecht) betaalt u maandelijks aan uw energieleverancier. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Daarom kunnen deze vaste leveringskosten per energieleverancier erg verschillen.

Overheidsheffingen

Op uw energierekening ziet u hoeveel u betaalt voor overheidsheffingen. Onder overheidsheffingen vallen netbeheerkosten, de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Voor gas betaalt u daarnaast ook altijd een regiotoeslag. De overheidsheffingen worden bepaald door de overheid. Uw energieleverancier heeft hier geen invloed op. 


 

Vaste of variabele energietarieven

Nu u weet waar de energieprijzen uit bestaan en hoe de energieprijzen opgebouwd zijn, is het ook belangrijk om te weten dat u kunt kiezen uit verschillende soorten energietarieven. We kunnen onderscheid maken tussen vaste energietarieven en variabele energietarieven.

energie en gas vergelijken

Vaste energietarieven

Vaste energieprijzen veranderen niet tijdens de looptijd van het contract. U betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m3 gas. Zo weet u waar u aan toe bent. Het nadeel is dat u met vaste energietarieven niet kunt profiteren van een prijsdaling. Aan de andere kant bent u wel beschermd tegen prijsstijgingen.

 

variabel energietarief

Variabele energietarieven

Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd veranderen. De variabel energietarieven kunnen vier twee keer per jaar wijzigen: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Dan kunnen variabele energieprijzen dus stijgen of dalen. Als de verwachting is dat de energietarieven in de komende jaren gaan dalen, is een variabel energietarief en interessante optie.


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven voor energie onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 120,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

Energiekosten zo laag mogelijk houden

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook, dat u dit voor een groot deel zelf in de hand heeft. U kunt zelf uw energieverbruik bijvoorbeeld verminderen met slimme bespaartips. Minder energieverbruik leidt namelijk tot een lagere energierekening. Daarnaast is het verstandig om uw energiecontract eens onder de loep te nemen. Betaalt u momenteel niet te veel? Door energietarieven te vergelijken, kunt u waarschijnlijk veel geld besparen op uw energiekosten. Wel zo fijn! 


 

Energieprijzen van UnitedConsumers

Bij ons kiest u altijd voor goedkope tarieven voor energie. Zo weet u zeker dat u een uitstekende aanbieding voor stroom en gas te pakken heeft! Bekijk direct hoeveel u kunt besparen met energietarieven van UnitedConsumers!

Bereken mijn energievoordeel


Beste energieprijzen kiezen

Als u de laagste energieprijzen heeft gevonden, kunt u makkelijk overstappenWij regelen de volledige overstap van uw huidige energieleverancier naar ons. Kies net als ruim 500.000 deelnemers voor UnitedConsumers. Uw overstap is al binnen 5 stappen geregeld. Waar wacht u nog op?

Start met besparen

afbeelding


Veelgestelde vragen over energieprijzen

Bij energieprijzen vergelijken is het verstandig om te letten op de energieprijs die de energieleverancier hanteert. Daarnaast is het belangrijk dat u energieprijzen vergelijkt op basis van de looptijd van het contract (1 of 3 jaar), dezelfde soort energie (grijs of groen) en dezelfde contractvorm (vast of variabel).

Energietarieven van UnitedConsumers

UnitedConsumers hanteert zowel vaste als variabele leveringstarieven. Ons aanbod is gebaseerd op de actuele marktprijs en kan dagelijks wijzigen. > Bekijk het huidige aanbod

Bent u al klant bij UnitedConsumers? Bekijk uw huidige tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Uw termijnbedrag baseren wij het eerste contractjaar op het door u doorgegeven verbruik. Na het eerste jaar stellen wij uw nieuwe termijnbedrag vast op basis van het gemiddelde verbruik van uw woning. In uw jaarnota informeren wij u over het nieuwe termijnbedrag.

Verwacht u meer of minder energie te verbruiken? Dan kunt u het termijnbedrag altijd aanpassen. Dat kan eenvoudig via Mijn UnitedConsumers. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice.

Aanpassen termijnbedrag

Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 19-9-2023 |

dirk expert energie