Energieprijzen

Nederlandse energieleveranciers bepalen zelf hun energietarieven. Daarom loont het de moeite om verschillende energieprijzen met elkaar te vergelijken, want een lagere energierekening is natuurlijk altijd interessant. Maar hoe worden deze tarieven eigenlijk bepaald en met welke factoren moet u nog meer rekening houden als u op zoek bent naar goedkope energie of wilt besparen op uw stroom- of gasrekening?

Stroomkosten

Wat u uiteindelijk voor uw stroomverbruik betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er uiteraard de prijs per KWh die door de leverancier wordt vastgesteld, maar daarnaast spelen ook zaken als de energiebelasting, het btw-tarief, de vaste leveringskosten en uw aansluiting op het netwerk een rol. Uiteraard houden energiemaatschappijen ook elkaar goed in de gaten: de prijzen zijn nooit heel veel hoger dan die van de concurrentie.

Houd er echter ook rekening mee dat uw persoonlijke situatie en voorkeuren ook van belang zijn voor de hoogte van uw energierekening. De volgende zaken tellen namelijk ook mee:

  • Uw woonplaats
  • De contractvorm
  • De keuze voor een vast of variabel tarief
  • De keuze voor groene of grijze stroom 

Gaskosten

Voor de gasrekening geldt eveneens dat er meer op de jaarnota staat dan alleen de kosten van het gasverbruik (de leveringskosten). Hier komen ook vaste leveringskosten en netwerkkosten bij. Vergeet ook niet dat er over uw gasverbruik energiebelasting en btw wordt gerekend. 

Verwachting energieprijzen

De variabele energieprijzen worden ieder jaar op 1 januari en 1 juli opnieuw vastgesteld. Als u – net zoals ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland – een energiecontract met variabele prijzen hebt, is het interessant om te weten wat u dit jaar kunt verwachten.  

In 2020 zullen de variabele energieprijzen in de eerste helft van het jaar gelijk blijven en dat heeft als prettig gevolg dat de energierekening voor huishoudens met een variabel tarief met 2,5% zal dalen. Deze lagere energierekening is het gevolg van de eerder door het kabinet aangekondigde verlaging van de energiebelastingdruk en dat is natuurlijk goed nieuws voor u als consument.

Energieverbruik

Natuurlijk is een lage energierekening mooi meegenomen. Het goede nieuws is dan ook, dat u dit voor een groot deel zelf in de hand heeft. Ten eerste kunt u uiteraard kiezen voor een voordelig energiecontract bij UnitedConsumers, want bij ons ontvangt u altijd 10% korting op de gemiddelde energieprijs van de concurrenten.

U kunt natuurlijk ook zelf uw energieverbruik verminderen voor lagere kosten. Minder energieverbruik leidt immers tot een lagere energierekening. Wilt u weten wat u kunt doen om uw energieverbruik te verminderen?