Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Wat is stadsverwarming en wat kost stadsverwarming?

Stadsverwarming of stadswarmte; bijna iedereen heeft het weleens voorbij horen komen. Maar wat is stadsverwarming nou precies, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen van stadsverwarming?

Stadsverwarming

 

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming - of stadswarmte - is een manier om uw huis te verwarmen of om warm water te krijgen, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van gas. Wanneer u stadsverwarming heeft, dan heeft u geen eigen cv-ketel.

U krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk waterleidingen dat aangelegd is in de wijk waarin u woont. Op deze centrale plek wordt warmte geproduceerd en vervolgend geleverd aan de woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming. Stadswarmte ontstaat door de restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.

Stadsverwarming is een duurzaam alternatief voor traditionele cv-ketels die op gas werken. Met stadsverwarming heeft u geen onderhoud aan uw cv-ketel en kunt u dus zorgeloos én veilig leven. Dat is wel zo fijn.


 

Hoe werkt stadsverwarming?

Bij stadsverwarming is er geen sprake van een eigen cv-ketel. De warmte wordt in uw woning geleverd via een netwerk van waterleidingen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens vanuit uw woning weer terug naar het warmtenet en in het warmtenet wordt het water opnieuw opgewarmd. 

Omdat er geen cv-ketel in uw meterkast zit, wordt er een warmtemeter geïnstalleerd waarin de verbruikte stadswarmte wordt opgenomen. Op uw energierekening staat de stadswarmte vervolgens geregistreerd in de eenheid Gigajoule (GJ). 


 

Leverancier stadsverwarming

Wanneer uw woning wordt verwarmd met stadsverwarming, is het niet mogelijk om zelf een leverancier voor stadsverwarming te kiezen. U bent in het geval van stadsverwarming gebonden aan één specifieke leverancier voor warmte.


 

Kosten stadsverwarming

In eerste instantie klinkt stadsverwarming gemakkelijk en aantrekkelijk, maar wat zijn de kosten van stadsverwarming? Een vergelijking met de kosten voor het afsluiten van aardgas is niet eerlijk, want de opbouw van het tarief is helemaal anders. Bij de aansluiting, levering en afsluiting komen de volgende kosten voor stadsverwarming kijken:

 • Aansluittarief: dit is het tarief dat u betaalt wanneer u voor het eerst aangesloten wordt op het warmtenet.
 • Huur afleverset: u heeft een warmtewisselaar nodig om stadswarmte te kunnen krijgen. Zo'n warmtewisselaar is onderdeel van een zogenaamde afleverset. U huurt deze van de warmteleverancier.
 • Warmte en warm tapwater: u betaalt voor het warmteverbruik een vast jaartarief en een bedrag per verbruikte Gigajoule (GJ) .
 • Temperatuur: u betaalt voor warmte van een bepaalde minimum- en maximumtemperatuur. Dit tarief wordt opgenomen in de warmteovereenkomst.
 • Meettarief: de warmteleverancier plaatst één of meerdere meters in uw huis om te meten hoeveel warmte u verbruikt. U betaalt de leverancier voor deze warmtemeters en het meten van uw verbruik.
 • Afsluittarief: dit is het tarief dat u betaalt wanneer u uw stadsverwarming heeft opgezegd. Daarna ontvangt u een eindafrekening.

 

Stadsverwarming en de Warmtewet

Omdat er bij stadsverwarming geen keuzevrijheid in leverancier is, bestaat wellicht de angst dat u onredelijk hoge tarieven moet betalen. Gelukkig bestaat er een wet die onredelijk hoge tarieven verbiedt, zodat u als consument goed beschermd bent. 

De Warmtewet bevat regels omtrent de levering van warmte. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of leveranciers zich aan de opgenomen regels in de Warmtewet houden. De Warmtewet geldt voor woningen en bedrijven met een stadswarmteaansluiting tot maximaal 100 kilowatt. De Warmtewet regelt het volgende:

 • De Warmtewet waarborgt de levering van warmte, inclusief de service.
 • De warmteleverancier moet aangesloten zijn bij een geschillencommissie.
 • Leverancier mag niet meer in rekening brengen dan de landelijk vastgestelde tarieven.
 • In het geval van een ernstige storing heeft de consument recht op een financiële vergoeding.

Maximumtarief Warmtewet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt jaarlijks wat de landelijke maximumtarieven voor warmte, koude en bronwarmte zijn. Bij de bepaling van de maximumtarieven voor stadsverwarming, wordt rekening gehouden met de kosten van een gemiddelde verbruiker met een gasaansluiting. Zo waarborgt de ACM dat de tarieven voor stadsverwarming niet veel hoger zijn dan de gemiddelde tarieven voor gas.


 

Stadsverwarming: de voor- en nadelen

Heeft u stadsverwarming of stapt u binnenkort over op stadsverwarming? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje:

Voordelen stadsverwarming Nadelen stadsverwarming
 
Stadsverwarming is duurzaam. De warmte wordt namelijk hergebruikt.
 
U kunt niet kiezen bij welke energieleverancier u stadsverwarming afneemt.
 
Uw woning maakt geen gebruik van aardgas.
 
Tarieven kunnen hoger zijn dan bij een reguliere gasaansluiting.
 
U heeft geen CV-ketel nodig.
 
Bij storingen in het warmtenet heeft u geen warm water.

 

Leverancier voor stroom kiezen

Stadsverwarming betreft alleen warmte en dat betekent dat u stroom apart af moet sluiten. U mag daarin zelf bepalen bij welke leverancier u stroom afneemt. Kiest u voor energie van UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd 10% korting op de Gemiddelde Landelijke Energieprijs én een mooie welkomstbonus. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw energie? Doe de check en houd meer over voor een leuker leven!


energie ico
Altijd 100% groene stroom geleverd

UnitedConsumers Energie

1 jaar vaste prijs
overstappen stroom en gas


 • Altijd 10% goedkoper dan de GLE
   
 • Het voordeel van een korte looptijd
   
 • Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus
   

Bereken mijn korting

 

UnitedConsumers Energie

3 jaar vaste prijs
overstappen stroom en gas


 • Altijd 10% goedkoper dan de GLE
   
 • Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen
   
 • Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus
   

Bereken mijn korting

 

UnitedConsumers Energie

1 jaar variabele prijs
overstappen stroom en gas


 • Altijd 10% goedkoper dan de GLE
   
 • Tarieven kunnen stijgen of dalen
   
 • Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus
   

Bereken mijn korting


Aanbevolen voor u


 

Verwarmen homepage

Terug naar boven