Zorgverzekeraars Nederland

In de zorgmarkt zijn zo’n 60 verschillende labels zorgverzekeringen te vinden. Dit lijkt veel, maar laten we dit even relativeren. Veel van deze labels zijn opgezet door moederbedrijven. Zo bekeken zijn er maar 26 ‘risicodragers’ die allemaal verbonden zijn aan 9 grote koepelconcerns. Het merendeel van de markt -ongeveer 95%- wordt door 4 koepelconcerns bediend: Achmea, UVIT (VGZ), CZ en Menzis.

UnitedConsumers en VGZ zorgverzekering

Wilt u ook een zorgverzekering met korting? Sluit u aan bij het ZorgCollectief van UnitedConsumers. Wij werken samen met zorgverzekeraar VGZ en hun label Bewuzt. Zo krijgt u kwalitatieve zorg voor een betaalbare prijs.

Waarom al deze labels?

Al die verzekeraars bestaan nog niet zo lang. De zorgverzekeringswet bestaat pas sinds 2006. Daarvoor bestond het ziekenfonds. De aangroei van al die labels kan iets te maken hebben met de jonge ontwikkelingen van de markt, maar het is ook zeker marketing.

Vaak worden nieuwe labels op de markt gebracht om nieuwe klanten aan te spreken. Bijvoorbeeld de doelgroep jongeren of vijftigplussers. De laatste jaren zijn veel internet polissen in het leven geroepen. In veel gevallen zijn de nieuw uitgebrachte labels scherper geprijsd dan de zorgverzekering van het overkoepelende concern zelf. Bestaande klanten van de grote labels worden dan ook zelden op de hoogte gebracht dat ze (min of meer) dezelfde zorgverzekering goedkoper kunnen krijgen.

Zorgverzekering Nederland vergelijken!

80% van alle verzekerden heeft een zorgverzekering afgesloten bij één van de eigen labels van de vier grote concerns. Heeft u uw huidige zorgverzekering wel eens vergeleken met andere labels van hetzelfde koepelconcern? Dat kan wel eens verrassen.

Toezicht op de zorgmarkt

De zorgverzekeringmarkt wordt streng in de gaten gehouden. Onder andere de overheid kijkt mee en bepaalt ieder jaar de inhoud van het basispakket en de hoogte van het eigen risico. De overheid -in de vorm van het Zorginstituut Nederland- wordt hierin geadviseerd door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit), die de zorgmarkt in Nederland bewaakt.

Alle zorgverzekeraars zijn verenigd in de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

Lees meer over zorgverzekeraars

Zorgplicht
Zorgverzekeringswet
Ziektekostenverzekering

Meer informatie over zorgverzekeringen

Eigen risico
Eigen bijdrage
Second opinion
Basisverzekering
Vrije artsenkeuze
Wet langdurige zorg
Tandartsverzekering

Alles over zorgverzekeringen