Zorgverzekering 2019

De zorgverzekering verandert ook in 2019. Op Prinsjesdag worden veel wijzigingen voor 2019 bekendgemaakt. Een aantal onderdelen van de zorgverzekering zal in 2019 hetzelfde blijven. Maar er gaan ook veel dingen veranderen. Op deze pagina houden we u op de hoogte van al het nieuws rond de zorgverzekering 2019. Dat is wat we doen.

Belangrijke data

vinkje   12 november 2018:   Zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november hun premies en vergoedingen bekend.
vinkje   31 december 2018:   Uiterlijke datum voor het opzeggen of wijzigen van uw zorgverzekering.
vinkje   31 januari 2019:   De laatste dag dat u een nieuwe zorgverzekering voor 2019 kunt afsluiten.

Wat verandert er in de zorgverzekering 2019

  • De premie voor de basisverzekering gaat waarschijnlijk stijgen.
  • Het verplichte eigen risico blijft gelijk (€ 385,-).
  • De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met € 94,- p.j.
  • De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens stijgt met € 281,- p.j. 

Eigen risico in 2019

Het eigen risico in 2019 blijft net zo hoog als dit jaar: € 385,-. Dat komt omdat er tijdens de kabinetsonderhandelingen is afgesproken dat het eigen risico de gehele regeerperiode niet gaat stijgen of dalen. Dit kan alleen veranderen als het kabinet valt.

Zorgtoeslag in 2019

Voor nu weten we uit de Miljoenennota dat de maximale zorgtoeslag in 2019 met € 94,- per jaar stijgt. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met € 281,- per jaar. Het exacte bedrag van de zorgtoeslag wordt later in het jaar bekendgemaakt door de Belastingdienst. Hiervoor kijkt de Belastingdienst namelijk naar de gemiddelde premies van de basisverzekering.

Premie zorgverzekering in 2019

Zorgverzekeraars moeten hun premies voor de zorgverzekering 2019 uiterlijk in november bekendmaken. Het kabinet verwacht dat de premies gaan stijgen en hebben dit gepresenteerd in de Miljoenennota. Dit is een schatting, omdat de verzekeraars uiteindelijk zelf beslissen hoeveel de premie precies stijgt.

Miljoenennota

In de Miljoenennota staan de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en wat die plannen gaan kosten. Er staat ook in wat de financiële status van Nederland is. Het is een toelichting op de rijksbegroting.

Dit verschijnt en verdwijnt in het basispakket van uw zorgverzekeringen in 2019

+ Verruiming vergoeding voor zittend ziekenvervoer: moet u voor langere tijd met de auto, taxi of het OV naar een behandeling? In bepaalde gevallen wordt dit in 2019 vergoed.
+ Voor patiënten met ernstige COPD worden de eerste 21 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket.
+ Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI): Mensen die gezondheidsrisico’s lopen door hun overgewicht krijgen hulp vergoed. 
+ Voor geneesmiddelen betaalt u volgend jaar een maximale eigen bijdrage van 250,- euro. Zo zijn mensen met bijvoorbeeld ADHD een stuk goedkoper uit.

 

- Geneesmiddelen, zoals paracetamol, die worden voorgeschreven door een arts, maar ook verkrijgbaar zijn bij drogisten zitten in 2019 niet meer in de basisverzekering.

zorgverzekering-2019


Update 12-09-2018: Premie van Nederlandse zorgverzekeringen stijgen in 2019 

De ziektekostenpremie gaat in 2019 omhoog, zo meldt de NOSBronnen in Den Haag zeggen dat het kabinet uitgaat van een stijging van 124 euro per jaar. Zorgverzekeraars gebruiken hun financiële reserves om de premie laag te houden, maar die reserves raken langzaam op. Dat betekent dat de premies van álle Nederlandse zorgverzekeringen in 2019 stijgen.

Door de stijgende zorgkosten - door dure medicijnen, nieuwe technologieën en vergrijzing - moet de premie omhoog om de zorgkosten te dekken. Daarnaast heeft de regering in het regeerakkoord vastgelegd dat het eigen risico de komende jaren 385,00 euro blijft. Ook dit zorgt ervoor dat de premie stijgt. Uiterlijk 12 november maakt VGZ de premie voor haar zorgverzekering bekend en weet u hoeveel korting u krijgt via UnitedConsumers.

Natuurlijk houdt iedereen de maandelijkse kosten graag laag door te kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Ieder jaar betaalt u bij UnitedConsumers dan ook de laagste premie voor het meest complete zorgaanbod. Vergelijk dus ook in 2019 uw huidige zorgverzekering en stap over naar een goedkope zorgverzekering met kortingGoed voor elkaar.

Update 19-6-2018: Zorgverzekeraars Nederland waarschuwt voor prijzige medicijnen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrijft een brief aan de Tweede Kamer met een waarschuwing voor de gevolgen die het plan van minister Bruins voor Medische Zorg. Daarin staat namelijk dat de bijbetalingen voor geneesmiddelen in 2019 worden gemaximeerd op € 250,- per verzekerde per jaar.

Volgens ZN bestaat de kans dat fabrikanten hierdoor stoppen met compensatieregelingen, waardoor geneesmiddelen duurder worden. Slechts 0,2 procent van de patiënten gaat van deze maatregel profiteren, het grootste deel krijgt te maken met extra kosten. Dit betekent dat patiënten straks niet alleen hun eigen risico betalen, maar ook een rekening krijgen voor hun medicijnen. 

De compensatieregelingen zorgen ervoor dat patiënten hun medicijnen met korting krijgen. Op papier staat dat de eigen bijdrage geldt, maar in de praktijk hoeft de patiënt die dan niet te betalen. Als deze regeling dus wegvalt, gaan patiënten wel hun eigen bijdrage betalen en worden medicijnen ineens een stuk duurder. De eigen bijdrage komt bovenop het verplichte eigen risico van € 385,-. Lees hier meer over de regeling.

Update 7-6-2018: Paracetamol in zorgverzekering 2019 niet meer vergoed

In juni werd al bekend gemaakt dat de paracetamol in 2019 niet meer vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Middelen die kunnen worden voorgeschreven door een arts, maar ook verkrijgbaar zijn bij drogisten en supermarkten zitten in 2019 niet meer in de basisverzekering. Ook vitaminen en mineralen, kalktabletten, foliumzuur en voedingssuplementen vallen er voortaan buiten.

Met deze maatregel bespaart de overheid 20 miljoen. Volgens de minster gaat dat geld naar het ontzien van patiënten die veel moeten bijbetalen voor geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld ADHD-medicijnen.

Zorgverzekering met korting in 2019

ZorgCollectief UnitedConsumers zal ook in 2019 weer korting geven op de VGZ zorgverzekering. Deze korting kunt u inruilen voor een kado in onze Kadoshop of u kunt het uitgeven aan iets leuks zoals een dagje uit. De hoogte van de korting wordt in november door UnitedConsumers bekendgemaakt. Geen gedoe, wel de korting.

Al nieuwsgierig naar onze zorgverzekering?

Zorgverzekering met korting afsluiten