Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat verbruikt een gashaard? Bereken het verbruik van uw gaskachel

Een gashaard - of gaskachel - kan uw woonkamer efficiënt verwarmen én ziet er sfeervol uit als deze aanstaat. Maar hoeveel gas verbruikt een gashaard eigenlijk? Wij leggen u uit hoe u het verbruik van uw gashaard berekent én geven u tips hoe u op het verbruik van uw gaskachel kunt besparen!

verbruik gashaard


 

Wat verbruikt een gashaard?

Met een gashaard warmt u uw woonkamer of andere leefruimte op naar een comfortabele temperatuur. Wat uw gashaard hierbij verbruikt, hangt af van een aantal factoren. Het maakt uiteraard uit hoe vaak u de gaskachel gebruikt, en op welke stand u de haard aanzet.

Ook het vermogen van de gashaard is van belang. Goed om te weten: als u een grote (woon)kamer heeft en deze is matig of slecht geïsoleerd, dan moet het vermogen relatief hoog zijn om deze kamer op te kunnen warmen. Een hoger vermogen betekent dat de gaskachel een groter verbruik heeft.

Het vermogen kan variëren tussen 3 kW voor een kleine en 12 kW voor een grote gashaard. Een gemiddelde gaskachel heeft een vermogen van 7 kW, dit komt overeen met een verbruik van 1 m3 gas per uur gebruik op de volstand. 


 

Verbruik gashaard berekenen

Stel, u zet op koude avonden uw gaskachel aan. Hoeveel gas verbruikt een gashaard per jaar? Dit gaan we voor u berekenen met een rekenvoorbeeld. We gaan uit van de volgende gegevens:

  • Uw gaskachel staat aan op de volstand.
  • Het vermogen van uw gaskachel is 7 kW.
  • U heeft de gaskachel gemiddeld 3 uur per avond aan.
  • U gebruikt de gaskachel 90 dagen per jaar (in de koude maanden).

Verbruik gashaard per uur 

Een gaskachel met 7 kW vermogen heeft een verbruik van ongeveer 1 m3 gas per uur. Een avond opwarmen bij de gashaard zorgt dus voor 3 uur x 1 m3 gas per uur = 3 maan gasverbruik per avond.

Verbruik gashaard per jaar

Als u de gaskachel 90 dagen per jaar aan heeft, dan is het verbruik per jaar dus 3 m3 x 90 dagen per jaar = 270 m3 per jaar. Uitgaande van de plafondprijs van € 1,45 per m3 gas (Nibud), bent u € 391,50 kwijt aan kosten voor het gasverbruik van uw gashaard.  


 

Gasverbruik waakvlam gashaard

Het is verstandig om de waakvlam van uw gashaard aan te laten staan. Dat heeft een paar redenen. Omdat er continu een klein beetje gas door de gasleiding blijft stromen, blijft de gashaard stofvrij. Bij sommige gaskachels is de waakvlam daarnaast onderdeel van de beveiliging: als de waakvlam uitgaat, stopt automatisch de gastoevoer.

Wat is het verbruik van de waakvlam van uw gashaard per jaar? Een waakvlam verbruikt zo'n 0,5 m3 gas per dag, oftewel 182,5 m3 per jaar. Met de plafondprijs van € 1,45 per m3 (Nibud) kost het u € 1,45 x 182,5 m3 =  € 264,63 om de waakvlam het hele jaar aan te zetten.


 

Verbruik gashaard ten opzichte van cv-ketel

Is een gashaard zuinig in verbruik ten opzichte van een cv? In het algemeen is dit niet zo. Om uw hele woning te verwarmen, heeft u gaskachels in meerdere ruimtes nodig. Uw cv-ketel warmt daarentegen effectief uw gehele woning én uw tapwater op. 

Er is een uitzondering: als u met een gaskachel slechts één ruimte verwarmt, dan is het verbruik mogelijk minder groot dan wanneer u de cv-ketel aanzet. Een nadeel hiervan is dat er condensvorming ontstaat in niet-verwarmde ruimtes, waardoor u te maken kunt krijgen met vochtproblemen.

Verbruik gashaard vs. elektrische kachel

Het gemiddelde vermogen van een gaskachel is 7.000 watt, terwijl een elektrische kachel een vermogen van gemiddeld 2.000 watt heeft. Het gasverbruik van de gemiddelde gashaard is 1 m3 per uur, het stroomverbruik van een elektrische haard is 2 kWh per uur.

Wat betekent dit voor de kosten? Eén uur verwarmen kost met een gemiddelde gashaard € 1,45. Dit kost € 0,80 met een elektrische haard, als we uitgaan van het plafondtarief. Maar let op: een elektrische kachel is niet efficiënt bij het verwarmen van grote ruimtes zoals uw woonkamer. Dit apparaat is dus iets zuiniger en u verbruikt geen aardgas, maar het is minder geschikt om uw woning elektrisch te verwarmen.


 

Gasverbruik gashaard beperken: 3 tips

Een gaskachel is niet de meest efficiënte manier om uw woning op te warmen. Toch kunt u eenvoudig het verbruik van uw gashaard beperkt houden. Wij geven u drie tips:

  • Zet de gaskachel niet op de hoogste stand. Uw gaskachel verbruikt op de laagste stand ongeveer de helft minder gas ten opzichte van de volstand. Bekijk dus of uw gaskachel de ruimte voldoende opgewarmd krijgt op een lagere stand.
  • Kies voor een gesloten gashaard. Een gesloten gashaard is efficiënter dan een open gashaard, dus is het verbruik lager!
  • Verwarm alleen de ruimte waar u bent. Zet de gaskachel aan wanneer u in de ruimte verblijft, en uit wanneer u deze kamer verlaat. Zo blijft u lekker warm én bespaart u gas!

Extra tip: u bespaart natuurlijk óók door te kiezen voor voordelige stroom- en gastarieven! Wilt u de zekerheid van goedkope gas en stroom voor langere tijd en zonder verrassingen? Dan zit u goed bij UnitedConsumers! Bekijk hieronder hoeveel u kunt besparen op energie.

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

beste energieverbruiksmanager app

Grip op uw energieverbruik: onze top 5 verbruikmanager apps

> Lees meer

 

gemiddeld stroomverbruik zonder gas

Wat verbruikt u gemiddeld aan stroom als u van het gas af gaat?

> Lees meer

 

gasstoring

Los een gasstoring zelf op met ons stappenplan

> Lees meer

 

Blog homepage