Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik warmtepomp: hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Gebruikt u een warmtepomp om uw huis te verwarmen? Dan is het handig om te weten wat het stroomverbruik van een warmtepomp precies is! In dit artikel vertellen wij u hoe u het verbruik van een warmtepomp kunt berekenen én geven wij 5 tips om te besparen op het energieverbruik van uw warmtepomp.

Verbruik warmtepomp


 

Stroomverbruik warmtepomp

Het stroomverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen waarmee u uw woning kunt verwarmenDe drie soorten die het meest voorkomen, zijn een hybride warmtepomp, een ventilatiewarmtepomp en een elektrische warmtepomp.

Verbruik hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel op gas, maar haalt een groot deel van de energie uit duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenlucht of de bodem. Een hybride warmtepomp gebruikt daarom weinig gas. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee! 

Verbruik ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit afgezogen lucht om uw woning te verwarmen en gebruikt daardoor weinig gas. De hoeveelheid lucht is echter beperkt. Daarom werkt een ventilatiewarmtepomp altijd deels op gas in combinatie met uw cv-ketel.

Verbruik elektrische warmtepomp

Het energieverbruik van een elektrische warmtepomp bestaat volledig uit stroom. U heeft geen cv-ketel op gas nodig om te verwarmen. De elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of het (grond-) water in de omgeving. Zo verwarmt een elektrische warmtepomp uw woning op een duurzame manier!


 

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Het stroomverbruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Heeft u een hybride warmtepomp of een ventilatiewarmtepomp? Dan kunt u het verbruik van uw warmtepomp per jaar berekenen aan de hand van de volgende gegevens: 

  • De warmtebehoefte van uw woning in kWh.
  • De Coefficient Of Performance (COP).

Warmtebehoefte in kWh

Om de warmtebehoefte van uw woning in kWh te bepalen, vermenigvuldigt u uw gemiddelde gasverbruik in m³ met 10. Corrigeer uw gemiddelde gasverbruik met het verbruik van warm water. Dit doet u door 100 m³ gas per persoon van uw gemiddelde gasverbruik af te halen. 

Warmtebehoefte in kWh berekenen

Stel, uw gemiddelde gasverbruik per jaar is 1.120 m³. Dan berekent u de warmtebehoefte in kWh als volgt:
1.120 m³ x 10 = 11.200 kWh. 

Stel, uw huishouden bestaat uit 3 personen. Dan corrigeert u het gemiddelde gasverbruik per jaar als volgt:
 1.120 m³ - 300 = 820 m³ gemiddelde gasverbruik per jaar

Vermenigvuldig dit gegeven vervolgens met 10 om de warmtebehoefte in kWh te bepalen. Dus:
820 m³ x 10 = 8.200 kWh.

Coefficient of Performance (COP)

De COP-waarde, het rendement dat uw warmtepomp gedurende het jaar produceert, wordt bij een standaard klimaatmodel in één getal uitgedrukt. De COP-waarde staat op het energielabel van uw warmtepomp. Hoe hoger de COP-waarde, hoe efficiënter uw warmtepomp energie verbruikt.

De gemiddelde COP-waarde van de meeste warmtepompen is 4,0. Een COP-waarde van 4,0 betekent dat de warmtepomp per kWh aan stroom, 4 kWh aan warmte levert. 

Let op: doordat de buitenluchttemperatuur constant verandert, kan de COP wijzigen. Houd hier rekening mee als u het stroomverbruik van uw warmtepomp berekent.

Verbruik warmtepomp berekenen

Om het stroomverbruik van uw warmtepomp per jaar te berekenen, deelt u de warmtebehoefte in kWh door de COP-waarde. Op basis van bovenstaande gegevens is het stroomverbruik van uw warmtepomp per jaar:
11.200 kWh / 4.0 = 2.800 kWh.    


 

Kosten verbruik warmtepomp per jaar

Met de volgende rekenformule berekent u eenvoudig de jaarlijkse kosten van het stroomverbruik van uw warmtepomp: (jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / COP-waarde) x het gemiddelde stroomtarief per kWh. 

Voorbeeld: kosten verbruik warmtepomp berekenen

Stel, uw warmtebehoefte in huis is 11.200 kWh en u heeft een hybride warmtepomp met een COP-waarde van 4,0.
Het gemiddelde stroomtarief bedraagt € 0,40 per kWh (Nibud).

De kosten van het verbruik van uw warmtepomp per jaar berekent u zo: 
(11.200 kWh / 4,0) x € 0,40 = € 1.120,-


 

Stroomverbruik elektrische warmtepomp

Verwarmt u zonder gas en heeft u een elektrische warmtepomp? Het gemiddelde stroomverbruik van een warmtepomp per jaar is 2.450 kWh. Om de kosten per jaar te berekenen, vermenigvuldigt u het stroomverbruik met het gemiddelde stroomtarief van € 0,40 (Nibud). Dus: 2.450 kWh x € 0,40 = € 980,- per jaar.   


 

Verbruik warmtepomp: 5 besparingstips

Wilt u besparen op het verbruik van uw warmtepomp? Dat is mogelijk met onze 5 tips: 

Tip 1: Combineer met zonnepanelen

Een warmtepomp verbruikt weinig tot geen gas, maar heeft wel stroom nodig. Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, bespaart u energie en bent u voordeliger uit. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Tip 2: Isoleer uw woning

Door uw woning goed te isoleren met bijvoorbeeld isolatieglas, spouwmuurisolatie of een groen dak houdt u de warmte in huis. Zo bent u duurzaam bezig én benut u optimaal het verbruik van uw warmtepomp.


Tip 3: Gebruik radiatorventilatoren

Heeft u radiatoren? Met radiatorventilatoren kunt u uw leefruimte snel op temperatuur krijgen. In combinatie met het gemiddeld verbruik van een warmtepomp bespaart u energie. Dat is goed voor uw portemonnee!


Tip 4: Zorg voor een constante temperatuur

Het stroomverbruik van een warmtepomp is lager als u de beste temperatuur in huis constant houdt. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Om 's nachts of als u niet thuis bent te besparen op het verbruik van uw warmtepomp, verlaagt u de temperatuur het beste met maximaal één graden Celsius. 


Tip 5: Meet het stroomverbruik van uw warmtepomp

Meten is weten! U kunt eenvoudig het stroomverbruik van uw warmtepomp meten door een meetstekker tussen het stopcontact en uw warmtepomp te plaatsen. Heeft u goedkope energie van UnitedConsumers? Maak dan gebruik van onze energieverbruiksmanager om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van uw warmtepomp.


 

Besparen op energie met UnitedConsumers

Met een warmtepomp kunt u energie besparen en dat is goed voor uw portemonnee! Wilt u nog meer op energie besparen? Bij ons profiteert u altijd van scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u

beste warmtepomp

Welke soort warmtepomp pas het beste bij uw woning?

> Lees meer

 

huis verwarmen

Hoe kan ik mijn huis goedkoop verwarmen?

> Lees meer

 

elektrische boiler verbruik

Wat is het verbruik van een elekrische boiler?

> Lees meer

 

Blog homepage