Contact
Mijn UnitedConsumers

Waarom is buitenspelen belangrijk?

Voor kinderen is buitenspelen goed voor de gezondheid! Kinderen die buitenspelen krijgen niet alleen meer beweging, maar ontwikkelen ook veel andere vaardigheden. Waarom is buitenspelen eigenlijk zo belangrijk? 

Banner

 

Buitenspelen

Buitenspelen is goed voor kinderen. Want buiten kunnen kinderen rennen, lawaai maken, springen en klimmen. Buitenspelen betekent dus vaak dingen doen die binnen niet mogen, en dat vinden kinderen heerlijk.

Naast dat kinderen buiten lekker stoom af kunnen blazen, is buitenspelen ook uitstekend voor de ontwikkeling van kinderen. Door buiten te spelen, ontplooien kinderen zich namelijk zowel lichamelijk als mentaal. 


 

Waarom is buitenspelen belangrijk?

Buitenspelen heeft voor kinderen verschillende voordelen. Wij zetten enkele pluspunten van buitenspelen voor kinderen op een rij:

Buitenspelen stimuleert de creativiteit

Kinderen die buitenspelen worden creatief uitgedaagd. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een hut. Want welke tak hoort waar? Of het maken van een eigen doel, om zo te kunnen genieten van een potje voetbal op het veld. 

Kinderen die buitenspelen zijn vaak socialer

Wanneer kinderen regelmatig buitenspelen, dan leren kinderen andere kindjes in de buurt kennen. Door de interactie met andere kinderen, trainen zij hun sociale vaardigheden. Denk hierbij aan rekening houden met andere kindjes, wachten op de beurt en samen spelen! 

Buitenspelen verbetert de zelfverzekerdheid

Tijdens het buitenspelen komen er verschillende, en vaak nieuwe, situaties voor. Hierdoor leren kinderen zelf dingen te ondernemen en grenzen te verleggen. Want voor het eerst van die ene hoge glijbaan af, is toch een mega overwinning? Daar krijgen kinderen zelfvertrouwen van.

Buitenspelen zorgt voor een betere weerstand

Zonlicht betekent vitamine D, en voor jonge kinderen is dit goed voor een sterk gebit en botten. Bovendien verhoogt frisse lucht de weerstand en heeft het een positief effect op de nachtrust van kinderen.

Beweging is goed voor de motorische ontwikkeling

In de zandbak te spelen, hutten te bouwen en in bomen te klimmen is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Kinderen die buitenspelen oefenen onbewust hun spieren, behendigheid, evenwicht, coördinatie en het uithoudingsvermogen. 

Buitenspelende kinderen maken kennis met de natuur

Ieder seizoen brengt weer iets nieuws met zich mee; besjes in de lente, mooie bloemen in de zomer, blaadjes in de herfst, sneeuw in de winter en niet te vergeten de enorme diversiteit aan dieren en insecten. 

Kinderen vinden het spannend om dit zelf te ontdekken, of om mooie steentjes te verzamelen. Door het buitenspelen leren kinderen de natuur kennen en een insectenbeet is dan soms onvermijdelijk, maar gemakkelijk te behandelen! 


 

Baby buitenspelen

Ook voor baby's is buitenspelen belangrijk. Het is goed voor de motorische ontwikkeling, het stimuleert sociaal-emotionele vaardigheden en het vergroot de cognitieve bekwaamheid.

Wat kunt u met uw baby'tje buiten doen?

U heeft eigenlijk weinig nodig; er is buiten genoeg te ontdekken! Speel bijvoorbeeld met wat zand in uw tuin. De structuur van zand is enorm fascinerend voor uw baby'tje. Of spetter samen met uw baby in een klein zwembadje in de tuin.

Baby


 

Buitenspelen peuters

Peuters hebben nog geen echte winnaarsmentaliteit. Daarom is een spelletje vaak niet de oplossing. Bewegen vinden peuters wel heel erg leuk! Een bijkomend voordeel is dat het goed is voor de motorische ontwikkeling van peuters.

Wat kan uw peuter buiten doen?

Laat uw peuter lekker rondrennen, klimmen, fietsen of tegen een bal aan schoppen. Uw peuter vindt waarschijnlijk de glijbaan, zandbak en bellenblaas ook helemaal top.

Peuter


 

Buitenspelen kleuters

Kleuters ontwikkelen rond hun 4e levensjaar het ruimtelijk inzicht. Hierdoor kunnen zij beter inschatten of zij een hoek kunnen afsnijden, waardoor zij sneller bij hun doel zijn. Spelregels en het gevoel van winnen worden dus op deze leeftijd belangrijk.

Wat kan uw kleuter buiten doen?

Voor uw kleuter kunt u leuke buitenspeelspellen verzinnen of kopen. Overige leuke buitenspeelactiviteiten voor kleuters zijn schommelen, steppen, fietsen, spelen op het klimrek of in de zandbak.

Kleuter


 

Buitenspelen: de 3 beste tips

Hoe zorgt u ervoor dat uw kind graag buiten gaat spelen? Dit zijn onze beste buitenspeeltips: 

Tip 1: Ga eens een keer samen naar buiten

Geef uw kind het goede voorbeeld en ga eens samen met uw kind naar buiten, om bijvoorbeeld te werken of een boekje te lezen. Het is een leuk idee om uw kind opdrachtjes te geven, zoals iets knutselen aan de tuintafel of een kasteel bouwen in de zandbak. Bovendien vindt uw kind het fijn dat u er ook bent. 

Tip 2: Bezoek samen met uw kind de speeltuin in uw buurt

Door een aantal keer met uw kind naar de speeltuin te lopen, weet u kind snel zelf de weg. En als uw kind daar vriendjes maakt, zal uw kind er vanzelf vaker willen gaan spelen. 

Tip 3: Ga eens samen wandelen, of stap eens samen op de fiets

Wilt u zelf ook wat meer beweging? Dan is een boswandeling of een leuke fietstocht samen met uw kind echt iets voor u! Vindt uw kind wandelen niet zo leuk? Geef uw kind dan een uitdaging door er een spelletje van te maken. Laat uw kind de mooiste stenen verzamelen, of speel verstoppertje. Wie als eerste daar is, krijgt een ijsje! 


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welk fruit is gezond en waarom is dat zo?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe kies ik voor een gezond ontbijt?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Gezond tussendoortje: dit zijn enkele gezonde snacks!

> Lees meer

 

Blog homepage