Contact
Mijn UnitedConsumers

Darmflora verbeteren? Tips voor gezonde darmen

Uw darmflora verbeteren is soms noodzakelijk, want gezonde darmen zijn belangrijk voor uw gezondheid. Een gezonde darmflora helpt bij het versterken van het immuunsysteem en de aanmaak van antistoffen. Wat houdt een gezonde darmflora in en hoe kunt u de darmflora verbeteren?

darmflora verbeteren

 

Gezonde darmflora

De darmflora - ook wel darmmicrobioom genoemd - is het totaal aan micro-organismen in uw maagdarmstelsel. De darmen spelen een belangrijke rol in de spijsvertering, want in de darmen worden voedingsstoffen opgenomen die uw lichaam nodig heeft. Deze goede darmbacteriën beschermen uw lichaam tegen bacteriën die u ziek kunnen maken


 

Goede darmbacteriën

De darmflora bestaat uit miljarden micro-organismen, verdeeld over verschillende soorten bacteriën. In de darmen leven zowel goede darmbacteriën, als slechte darmbacteriën. 

Goede darmbacteriën zijn belangrijk voor uw lichaam. Zo helpen ze bij het verbeteren van het immuunsysteem en zorgen ze voor een gezonde spijsvertering. Ook worden er verschillende vitaminen aangemaakt door goede darmbacteriën. De slechte darmbacteriën kunnen ervoor zorgen dat u ziek wordt, u last heeft van verstopping (obstipatie) of diarree.

Balans slechte en goede darmbacteriën

Bij gezonde darmen is er een gezonde balans tussen de goede darmbacteriën en de slechte darmbacteriën. Gezond leven draagt bij aan een gezonde darmflora. U kunt uw goede darmbacteriën hierbij helpen door uw darmflora te verbeteren.


 

Darmflora verbeteren 

Zoals eerder genoemd is gezond leven belangrijk als u de darmflora wilt verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding, weinig stress, een goede hygiëne, maar ook uw houding op het toilet. Wilt u uw darmflora verbeteren? Dan hebben wij een aantal tips voor gezonde darmen!

1. Darmflora verbeteren met de juiste voeding

De juiste voeding draagt bij aan het verbeteren van uw darmflora. Denk aan voldoende vezels, gefermenteerde producten en een gevarieerd eetpatroon. De volgende voeding draagt bij aan gezonde darmen:

  • Kruiden en specerijen: denk aan kurkuma, gember, kamille en knoflook.
  • Groenten en fruit: denk aan frambozen, bananen, doperwten en broccoli.
  • Gefermenteerde producten: denk aan zuurkool, karnemelk, yoghurt en tempé.
  • Bonen en peulvruchten: denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten en artisjok.

2. Vermijd stress voor een gezonde darmflora

Indien u veel stress ervaart, dan heeft dit ook een (negatief) effect op uw darmen. Wanneer u ontspannen bent en geen spanning ervaart in uw lichaam, dan heeft dit een positief effect op de darmflora. Neem daarom eens de tijd om dat ene boek uit te lezen of begin bijvoorbeeld met mindfulness.

3. Darmflora verbeteren? Zorg voor een goede hygiëne

Een goede hygiëne is belangrijk voor een gezonde darmflora. Heeft u bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een openbaar toilet? Dan is het belangrijk dat u uw handen daarna goed wast. Zo kunt u slechte bacteriën voorkomen.

4. De juiste toilethouding voor gezonde darmen

Misschien dat u dit nog niet wist, maar de juiste toilethouding kan u helpen om uw darmflora te verbeteren! Probeer gehurkt op het toilet te zitten, bijvoorbeeld door een krukje onder uw voeten te zetten. Zet uw voeten gespreid en zorg ervoor dat de knieën iets boven uw heupen uitkomen. Leun vervolgens iets naar voren met een rechte rug. Zo kan de puborectale spier zich ontspannen. Deze spier zorgt ervoor dat u niet zomaar ontlasting verliest.

5. Goede darmflora betekent goed kauwen

Goed kauwen heeft verschillende voordelen. Het bevordert de spijsvertering en u raakt sneller verzadigd. Door goed te kauwen begint de spijsvertering op gang te komen. Het voedsel wordt vermengd met uw speeksel en de enzymen in uw speeksel zorgen ervoor dat uw lichaam de voedingsstoffen makkelijker kan verteren.


 

Hulp bij darmflora verbeteren

Heeft u langere tijd last van darmklachten? Dan is het verstandig om uw klachten te bespreken met uw huisarts. Na eventueel onderzoek bij de huisarts kan vervolgens bepaald worden of en welke behandeling het beste past bij uw situatie.


Ook interessant voor u
 

probiotica

Wat zijn de voor- en nadelen van probiotica?

> Lees meer

 

gezond eten zonder vlees

Dit zijn de voordelen van geen vlees eten

> Lees meer

 

gezond snacken

De lekkerste verantwoorde snacks!

> Lees meer

 

 

Blog homepage