Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Gaatjes voorkomen: 5 tips voor een gezond gebit

Gaatjes voorkomen is beter dan genezen! Een gezond gebit is belangrijk en bovendien heeft een gezond gebit minder tandzorg nodig. Daarom is het belangrijk om gaatjes te voorkomen. Maar, hoe ontstaan gaatjes en kunt u gaatjes wegpoetsen?

Gaatjes voorkomen

 

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan doordat bacteriën in de tandplak suikers afbreken tot zuren. Tandplak is het plakkerige, geelwitte laagje om tanden en kiezen. De zuren die ontstaan zijn schadelijk voor het glazuur op uw gebit. Het glazuur beschermt uw tanden en kiezen, maar deze bescherming verdwijnt door de aantasting. Hierdoor krijgen de zuren vrij spel op de kwetsbaardere lagen daaronder. De tandarts noemt dit demineralisatie. 

Gelukkig is er na een enkele zuuraanval nog niets aan de hand: een zwakke plek herstelt vanzelf weer. De kans op gaatjes neemt echter wel toe wanneer er meerdere van deze zuuraanvallen op een dag zijn, bijvoorbeeld als u in een keer veel zoetigheid eet en/of drinkt. Ook met een slechte mondhygiëne, heeft u een grotere kans op gaatjes.


 

Gaatjes wegpoetsen; kan dat?

Tandenpoetsen is belangrijk in het voorkomen van gaatjes. Door uw tanden te poetsen, verwijdert u tandplak en dus de bacteriën die het tandglazuur aantasten. Hiermee verkleint u de kans op gaatjes en is het zelfs mogelijk om een beginnend gaatje weg te poetsen.

U leest het goed! Bent u er op tijd bij? Dan kunt u een beginnend gaatje in uw tanden wegpoetsen. Voorwaarde hiervoor is dat het tandglazuur nog niet echt is aangetast. Alleen dan kan het tandweefsel zich nog herstellen. Dit wordt remineraliseren genoemd. Door goed te poetsen, verwijdert u bacteriën en begint het natuurlijke herstel van de tand of kies.


 

Gaatjes voorkomen met onze 5 tips

Het spreekt voor zich dat gaatjes voorkomen het belangrijkste is dat u kunt doen om uw gebit gezond te houden. Dankzij onze tips, zit u een stuk geruster in de wachtkamer bij uw volgende tandartsbezoek.

Tip 1: Doe meer dan alleen tanden poetsen

Met tandenpoetsen alleen bereikt u niet alle plekken in uw mond. Voor een gezond gebit gebruikt u daarom tandenstokers en flosdraad. Zo krijgt u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen ook goed schoon. Vergeet daarnaast niet om uw tandvlees en het randje waar uw tand en tandvlees bij elkaar komt te reinigen. Nog een tip: vergeet uw tong niet te poetsen, want hier nestelen ook bacteriën op.

Tip 2: Poets uw tanden niet na het eten

Snel even de tanden poetsen nadat u iets heeft gegeten, dat is wel zo slim, toch? Nee, integendeel! De suikers en zuren in uw eten tasten uw tandglazuur al een beetje aan. Poetst u uw tanden na het eten? Dan kunt u het glazuur juist verder beschadigen. Wacht daarom na het eten ongeveer 30 tot 60 minuten voordat u uw tanden poetst.

Tip 3: Snoep slim

Suiker- en zetmeelrijke producten kunt u beter laten staan. Deze producten hebben een nadelig effect op het gebit. Toch hoeft u ze niet helemaal van het menu te schrappen, zolang u maar slim snoept. In één keer een aantal snoepjes eten, is bijvoorbeeld veel beter dan verspreid over de dag iedere keer een snoepje eten. Drinkt u vaak frisdrank? Voor het behoud van een gezond gebit, gebruikt u een rietje om contact met de tanden zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 4: Eet suikervrije kauwgom

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het gezond houden van uw gebit, maar suikervrije kauwgom helpt echt tegen gaatjes. Kauwgom kauwen stimuleert namelijk de speekselproductie in de mond en speeksel bestrijdt de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken. Ook helpt suikervrije kauwgom met zuren afbreken.

Tip 5: Voorkom een droge mond

Bacteriën hebben het naar hun zin in een droge mond en kunnen op die manier sneller gaatjes veroorzaken. Zorg dus dat de speekselproductie doorgaat. Neem af en toe een slokje water of kauw op suikervrije kauwgom!


 

Tandartsverzekering afsluiten halverwege het jaar

Veranderen van tandartsverzekering kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw tandartsverzekering wijzigen na 1 januari? Halverwege het jaar overstappen van tandartsverzekering kan in de volgende gevallen:

Tandartsverzekering afsluiten


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage

Terug naar boven