Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Hoe onstaan gaatjes en kan ik gaatjes voorkomen?

Gaatjes voorkomen is beter dan genezen! Een gezond gebit is belangrijk en bovendien heeft een gezond gebit minder tandzorg nodig. Daarom is het belangrijk om gaatjes te voorkomen. Maar, hoe ontstaan gaatjes en kunt u gaatjes wegpoetsen? Wij geven u graag 6 tips om gaatjes te voorkomen.

Gaatjes voorkomen


 

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan doordat bacteriën in de tandplak suikers en koolhydraten omzetten in zuren. De zuren die dan ontstaan, zijn schadelijk voor het glazuur op uw gebit. De beschermende werking van glazuur verdwijnt door de aantasting. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor gaatjes ontstaan. De tandarts noemt dit ook wel demineralisatie. 

Gelukkig is er na een enkele zuuraanval nog niets aan de hand: een zwakke plek herstelt vanzelf weer. De kans op gaatjes neemt echter wel toe wanneer er meerdere van deze zuuraanvallen op een dag zijn, bijvoorbeeld als u in een keer veel zoetigheid eet en/of drinkt. Ook met een slechte mondhygiëne, heeft u een grotere kans op gaatjes.


 

Gaatjes wegpoetsen: kan dat?

Ja, in sommige gevallen wel! Bent u er op tijd bij? Dan kunt u een beginnend gaatje wegpoetsen. Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kunt u met een goede fluoridehoudende tandpasta het gaatje wegpoetsen.

Tandenpoetsen is daarnaast belangrijk in het voorkomen van gaatjes. Door uw tanden te poetsen, verwijdert u tandplak en dus de bacteriën die het tandglazuur aantasten. Hiermee verkleint u de kans op gaatjes en is het dus zelfs mogelijk om een beginnend gaatje weg te poetsen.


 

6 tips om gaatjes te voorkomen

U wilt natuurlijk gaatjes voorkomen, want zo blijft uw gebit gezond. Wanneer u 100% van de tandplak wegpoetst en nooit suikers eet, dan heeft u eigenlijk nooit gaatjes. Daarom kunt u zelf al veel doen om gaatjes te voorkomen. Wij geven u 6 tips om gaatjes te voorkomen:

Tip 1: Poets 2 keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta

Wilt u gaatjes voorkomen? Dan is twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta een goed idee. Fluoridetandpasta versterkt het tandglazuur namelijk en zo kunt u gaatjes en tandbederf voorkomen.

Tip 2: Flos 1 keer per dag uw tanden

Met tandenpoetsen alleen bereikt u niet alle plekken in uw mond. Voor een gezond gebit gebruikt u daarom één keer per dag flosdraad. Zo maakt u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen ook goed schoon en verwijdert u plaque.

Tip 3: Poets uw tanden niet na het eten

Snel even de tanden poetsen nadat u iets heeft gegeten, dat is wel zo slim, toch? Nee, integendeel! De suikers en zuren in uw eten tasten uw tandglazuur al een beetje aan. Poetst u uw tanden na het eten? Dan kunt u het glazuur juist verder beschadigen. Wacht daarom na het eten ongeveer 30 tot 60 minuten voordat u uw tanden poetst.

Tip 4: Stimuleer speeksel

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het gezond houden van uw gebit, maar suikervrije kauwgom helpt echt tegen gaatjes. Kauwgom kauwen stimuleert namelijk de speekselproductie in de mond en speeksel bestrijdt de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken. Ook helpt suikervrije kauwgom met zuren afbreken.

Tip 5: Voorkom een droge mond

Bacteriën hebben het naar hun zin in een droge mond en kunnen op die manier sneller gaatjes veroorzaken. Zorg dus dat de speekselproductie doorgaat. Neem af en toe een slokje water of kauw op suikervrije kauwgom!

Tip 6: Laat uw gebit periodiek controleren

U kunt gaatjes voorkomen door uw gebit periodiek te laten controleren door de tandarts. Wij raden u aan om elk half jaar op periodieke controle te komen bij de tandarts. Want: voorkomen is beter dan genezen! 


 

Tandartsverzekering afsluiten

Wij bieden drie voordelige tandartsverzekeringen aan, zodat u altijd een pakket kiest dat aansluit op uw wensen. Bovendien ontvangt u altijd 20% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij uw tandartsverzekering. Zo bent u gratis beter verzekerd en houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

Kies tandartsverzekering


Ook interessant voor u
 

kosten tandarts

Wat kost mijn behandeling bij de tandarts?

> Lees meer

 

vergoeding basisverzekering

Welke zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering?

> Lees meer

 

angst tandarts

Dit kunt u doen als u bang bent voor de tandarts

> Lees meer

 

Blog homepage