Contact
Mijn UnitedConsumers

Gaatjes voorkomen: tips voor een gezond gebit

Gaatjes voorkomen is beter dan genezen! Een gezond gebit is belangrijk en bovendien heeft een gezond gebit minder tandzorg nodig. Daarom is het belangrijk om gaatjes te voorkomen. Maar, hoe ontstaan gaatjes en kunt u gaatjes wegpoetsen?

Gaatjes voorkomen

 

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan doordat bacteriën in de tandplak suikers afbreken tot zuren. Tandplak is het plakkerige, geelwitte laagje om tanden en kiezen. De zuren die ontstaan zijn schadelijk voor het glazuur op uw gebit. Het glazuur beschermt uw tanden en kiezen, maar deze bescherming verdwijnt door de aantasting. Hierdoor krijgen de zuren vrij spel op de kwetsbaardere lagen daaronder. De tandarts noemt dit demineralisatie. 

Gelukkig is er na een enkele zuuraanval nog niets aan de hand: een zwakke plek herstelt vanzelf weer. De kans op gaatjes neemt echter wel toe wanneer er meerdere van deze zuuraanvallen op een dag zijn, bijvoorbeeld als u in een keer veel zoetigheid eet en/of drinkt. Ook met een slechte mondhygiëne, heeft u een grotere kans op gaatjes.


 

Gaatjes wegpoetsen; kan dat?

Tandenpoetsen is belangrijk in het voorkomen van gaatjes. Door uw tanden te poetsen, verwijdert u tandplak en dus de bacteriën die het tandglazuur aantasten. Hiermee verkleint u de kans op gaatjes en is het zelfs mogelijk om een beginnend gaatje weg te poetsen.

U leest het goed! Bent u er op tijd bij? Dan kunt u een beginnend gaatje in uw tanden wegpoetsen. Voorwaarde hiervoor is dat het tandglazuur nog niet echt is aangetast. Alleen dan kan het tandweefsel zich nog herstellen. Dit wordt remineraliseren genoemd. Door goed te poetsen, verwijdert u bacteriën en begint het natuurlijke herstel van de tand of kies.


 

Gaatjes voorkomen met onze tips

U wilt natuurlijk gaatjes voorkomen, want zo blijft uw gebit gezond. Wanneer u 100% van de tandplak wegpoetst en nooit suikers eet, dan heeft u ook nooit gaatjes. Natuurlijk is dit een utopie, maar u kunt al veel zelf doen om gaatje te voorkomen. Wij geven u een aantal tips. Zo zit u een stuk geruster in de wachtkamer bij uw volgende tandartsbezoek.

Tip 1: Poets uw tanden met fluoridetandpasta

Het is belangrijk dat u uw tanden poetst met fluoridetandpasta om gaatjes te voorkomen. Tandpasta met fluoride kan het tandglazuur namelijk versterken en zo kunt u gaatjes en tandbederf voorkomen. Bovendien is het belangrijk dat u uw tanden twee keer per dag poetst.

Tip 2: Flos uw tanden

Met tandenpoetsen alleen bereikt u niet alle plekken in uw mond. Voor een gezond gebit gebruikt u daarom flosdraad. Zo maakt u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen ook goed schoon en verwijdert u plaque. Het is belangrijk dat u uw tanden één keer per dag flost voor een goede reiniging.

Tip 3: Poets uw tanden niet na het eten

Snel even de tanden poetsen nadat u iets heeft gegeten, dat is wel zo slim, toch? Nee, integendeel! De suikers en zuren in uw eten tasten uw tandglazuur al een beetje aan. Poetst u uw tanden na het eten? Dan kunt u het glazuur juist verder beschadigen. Wacht daarom na het eten ongeveer 30 tot 60 minuten voordat u uw tanden poetst.

Tip 4: Stimuleer de speekselproductie

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het gezond houden van uw gebit, maar suikervrije kauwgom helpt echt tegen gaatjes. Kauwgom kauwen stimuleert namelijk de speekselproductie in de mond en speeksel bestrijdt de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken. Ook helpt suikervrije kauwgom met zuren afbreken.

Tip 5: Voorkom een droge mond

Bacteriën hebben het naar hun zin in een droge mond en kunnen op die manier sneller gaatjes veroorzaken. Zorg dus dat de speekselproductie doorgaat. Neem af en toe een slokje water of kauw op suikervrije kauwgom!

Tip 6: Laat uw gebit periodiek controleren

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om uw gebit periodiek (elk half jaar) te laten controleren door de tandarts. 


 

Tandartsverzekering afsluiten

Wij bieden twee voordelige tandartsverzekeringen aan, zodat u altijd een pakker kiest dat aansluit op uw wensen. Bovendien ontvangt u altijd 15% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij uw tandartsverzekering. Zo bent u gratis beter verzekerd en houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

 
 

 UnitedConsumers door VGZ collectief


UC TandZeker 250
Tandartsverzekering


 

 • Periodieke controle
  100% vergoeding
   
 • Tandartskosten
  Maximaal € 250,- per jaar
 

incl. 15% korting per maand + tandongevallenverzekering

€ 14,10 per maand

Meer over UC TandZeker 250

 

UnitedConsumers door VGZ collectief


UC TandZeker 500
Tandartsverzekering


 

 • Periodieke controle
  100% vergoeding
   
 • Tandartskosten
  Maximaal € 500,- per jaar
   
 • Orthodontie tot 18 jaar
  80% vergoeding tot max. € 1.000,- na 1 jaar wachttijd

 

incl. 15% korting per maand + tandongevallenverzekering

€ 23,92 per maand

Meer over UC TandZeker 500

 
 

Tandartsverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Tandartsverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat kost mijn behandeling bij de tandarts?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe krijg en behoud ik een gezond gewicht?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven