Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Insectenbeet: een insectenbeet herkennnen en behandelen

Een insectenbeet is op zijn zachtst gezegd vervelend, zeker wanneer u een allergische reactie op de insectenbeet krijgt. Een insectenbeet herkennen is lastig, want waar bent u precies door gebeten? En hoe moet u de insectenbeet behandelen? Wij hebben het voor u uitgezocht.

Insectenbeet

 

 

Wespensteek

De wesp: een prachtig insect, maar we moeten er vaak weinig van hebben. Wanneer ze het op uw ijsje gemunt hebben, zijn het echte volhouders. Dit geeft veel stress wanneer u geniet van een dag in het pretpark of aan het zwembad. U herkent de wesp aan zijn langwerpige lichaam, twee lange voelsprieten en (bijna) onbehaarde lichaam. Het meest herkenbare aan de wesp is zijn strak ingesnoerde lijf, ook wel bekend als de 'wespentaille'.

Hoe ziet een wespensteek eruit?

Bent u gestoken? U kunt een wespensteek aan de volgende symptomen herkennen: 

Gevoel Lichamelijke reactie op de insectenbeet
Felle, stekende en brandende pijn. Witte bult die rood wordt.
  Plaatselijke zwelling van enkele centimeters.
  Klein gaatje in de huid op de plaats van de steek.

Wespensteek behandelen

De angel van een wesp heeft geen weerhaken. Dit betekent dat de angel bij een wespensteek meestal niet blijft hangen en hij dus meerdere malen kan steken. Blijft de angel toch in de huid zitten? Zorg dan dat u deze er zo snel mogelijk uithaalt, anders blijft de angel gif in uw lijf pompen. De wesp laat een giftige stof achter in het lichaam die zorgt voor pijn en zwelling. Een wespensteek behandelen doet u als volgt:

 • Bent u gestoken op de hand? Zorg dat u eventuele ringen direct af doet. Dit in verband met de mogelijke zwelling.
 • Koel de plek waar u bent gestoken met een coolpack. Dit helpt om de zwelling te verminderen. 
 • Smeer de plek van de wespensteek in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Let op: het is nooit bewezen dat een wespensteek met de mond uitzuigen effect heeft. Na de steek wordt het gif direct rondgepompt in het lichaam. Daarnaast kan uitzuigen mogelijk meer schade aanrichten aan de huid. Hierdoor kan de huid namelijk kapot gaan, waardoor u meer kans heeft op een ontsteking.

Allergische reactie wespensteek

Sommige mensen krijgen een allergische reactie door een wespensteek, wat kan leiden tot een anafylactische shock (ernstige allergische reactie). Heeft u een van de onderstaande symptomen? Raadpleeg dan direct uw huisarts.

Schakel medische hulp in bij:
waarschuwing Lage bloeddruk. waarschuwing Misselijkheid en diarree.
waarschuwing Hevige jeuk en braken. waarschuwing Een wespensteek in het gezicht, tong of hals.
waarschuwing Ademhalingsproblemen. waarschuwing Opgezwollen gezicht, hals, tong en/of lippen. 
waarschuwing Duizeligheid en flauwvallen. waarschuwing Zwelling door de wespensteek blijft aanhouden.

Wanneer zijn wespen actief in Nederland?

Het wespenseizoen hangt van meedere factoren af, maar over het algemeen ziet u de meeste wespen van april tot en met september. Het einde van het wespenseizoen ligt niet vast. Wespen kunnen niet goed tegen koud weer, daarom houden ze zich in de koudere maanden goed verstopt.


 

Muggenbeet

Ondanks zijn kleine formaat maakt de mug toch een grote indruk. Een muggenbeet is namelijk bloedirritant. Wist u dat een mug zijn slachtoffer op basis van lichaamsgeur kiest? Wordt u vaker gestoken dan uw partner? Dan ruikt uw bloed dus veel lekkerder voor een mug.

De meestvoorkomende muggensoort in Nederland is de steekmug. U herkent ze aan hun lange poten en vooruitstekende zuigsnuit. Steekmuggen zijn voornamelijk in de nacht actief. Daarbij hoort het bekende gezoem dat u steeds dichterbij hoort komen. Het is een 'ik hoor je wel, maar ik zie je niet' spelletje dat in elk huis weleens gespeeld wordt met een insectenbeet als resultaat.

Hoe ziet een muggenbeet eruit?

De muggenbeet of muggensteek zorgt voor de bekende muggenbult. De meest bekende klacht die u krijgt na een muggenbeet of een muggensteek is jeuk en een rood bultje of blaasje.

Gevoel Lichamelijke kenmerken
Jeukende huid. Kleine, rode bultjes of blaasjes.

Muggenbeet behandelen

Wat u zeker niet moet doen, is een muggenbult open krabben. U brengt hier alleen maar schade mee aan en maakt de huid kapot. Hierdoor is de kans op een ontsteking of blijvend litteken groter dan wanneer u er vanaf blijft. Een muggenbeet behandelen betekent in feite: niets doen. De jeuk negeren is het beste, maar we weten allemaal dat dit knap lastig is. U kunt de jeuk verminderen op de volgende manier:

 • Koel de plek waar de muggenbeet zit.
 • Smeer de muggenbult in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Zet u ook wel eens een kruisje in uw muggenbult? Dat doet eigenlijk helemaal niets met de jeuk. Wat er gebeurt is dat de jeuk plaats maakt voor pijn. En pijn is voor de meeste mensen draaglijker dan jeuk. Daarom lijkt deze methode goed te werken.

Allergie muggenbeet

Een allergische reactie op een muggenbeet is vervelend, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Het kan gebeuren dat uw lichaam heftig op de steek reageert en voor vochtophoping zorgt. 

Naast een enorme bult, neemt de jeuk bij een allergische reactie toe. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met de huisarts. Deze kan zalf voorschrijven, zodat de klachten verminderen. Check daarbij ook of de voorgeschreven medicijnen vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Wanneer zijn muggen actief in Nederland

Muggen zijn voornamelijk in de avond en 's nachts actief en leven het hele jaar door. Ze zijn in de warme maanden meer aanwezig dan in de koude maanden. Ook ziet u muggen vaak terug bij stilstaand water. Dit komt omdat muggen hier hun eitjes leggen. In de zomermaanden kunt u stilstaand water dus beter vermijden.


 

Bijensteek

De bloemetjes en de bijtjes: we kennen de combinatie allemaal. Bijen worden vaak verward met wespen, maar bijen zijn een stuk minder gevaarlijk. Het is niet geheel onterecht, want ze lijken best veel op elkaar. Toch zijn ze verschillend. Bijen hebben meer haren dan wespen en ze hebben, anders dan de wesp, geen wespentaille.

Bijensteek: wat te doen?

Een bijensteek doet pijn! Dit komt door het gif dat zich in de angel bevindt. Bijen hebben weerhaken aan de angel en kunnen maar één keer steken daarna gaan ze dood. Een bij (of een hommel) zal u dus veel minder snel steken dan een wesp. U herkent een bijensteek aan de volgende symptomen:

Gevoel Lichamelijke kenmerken
Felle, stekende en brandende pijn. Plaatselijke zwelling en roodheid (bijvoorbeeld een rode vlek door de insectenbeet).
  Angel zichtbaar in de huid.

Bijensteek behandelen

 • Is de angel blijven hangen? Verwijder deze dan direct met uw vingernagel. Het gif kan namelijk tot een minuut lang in het lichaam gepompt worden.
 • Bent u gestoken op de hand? Zorg dat u eventuele ringen direct af doet. Dit in verband met de mogelijke zwelling.
 • Koel de huid met een coolpack om de zwelling tegen te gaan.
 • Smeer de plek van de bijensteek in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Let op: het is nooit bewezen dat een bijensteek met de mond uitzuigen effect heeft. Na de steek wordt het gif direct rondgepompt in het lichaam. Daarnaast kan uitzuigen mogelijk meer schade aanrichten aan de huid. Hierdoor kan de huid namelijk kapot gaan, waardoor u meer kans heeft op een ontsteking.

Allergische reactie bijensteek

Het gif in de angel van de bij kan voor een ernstig allergische reactie zorgen. Heeft u last van een van de onderstaande symptomen? Raadpleeg dan direct uw huisarts.

Schakel medische hulp in bij: 
waarschuwing Lage bloeddruk. waarschuwing Misselijkheid en diarree.
waarschuwing Hevige jeuk en braken. waarschuwing Een bijensteek in het gezicht, tong of hals.
waarschuwing Ademhalingsproblemen. waarschuwing  Het gezicht, hals, tong en/of lippen zijn opgezwollen.
waarschuwing Duizeligheid en flauwvallen. waarschuwing Ernstige zwelling en een rode plek door de insectenbeet.

Wanneer zijn bijen actief in Nederland

Bijen leven het hele jaar door, maar zijn in de winter niet actief. De meeste bijen ziet u in maart tot en met september.


 

Tekenbeet

Teken komen met name voor in bossen, hoog gras, klimop en varens. Ze vallen niet uit bomen, maar lopen vanaf de grond naar mensen of dieren. De teek kiest zelf een plekje uit waar hij in uw lichaam gaat boren.

De favoriete plekken zijn warme plekjes zoals de liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet en achter de oren. Een teek die nog geen bloed heeft gezogen is 1 tot 3 millimeter groot. U ziet ze dus bijna niet. Check dus altijd het hele lichaam na een dag in de natuur.

Tekenbeet herkennen

Een tekenbeet ziet u vaak over het hoofd. Wanneer u net gebeten bent door een teek, kan er lichte jeuk ontstaan en ziet u een klein zwart puntje op de huid. Een teek die enkele dagen op de huid zit, groeit uit tot een bruin of grijs bolletje van soms wel 1 cm. De volgende symptomen horen bij een tekenbeet:

Gevoel insectenbeet Insectenbeet herkennen aan een lichamelijke reactie
Lichte jeuk mogelijk. Net nadat de teek gebeten heeft: een klein zwart puntje op de huid.
  Na enkele dagen dat de teek gebeten heeft: een bruin of grijs bolletje op de huid.

Tekenbeet en lyme

Noteer altijd de datum van de tekenbeet en het lichaamsdeel waar de beet zit. Dit is belangrijk, omdat er bij een tekenbeet soms maanden na de beet klachten op kunnen treden. In ernstige gevallen bent u besmet geraakt met de ziekte van lyme. Wanneer moet u de huisarts raadplegen?

waarschuwing U ziet dubbel. waarschuwing Tintelingen, pijn en krachtsverlies in armen of benen.
waarschuwing Gewrichtsklachten. waarschuwing Een steeds groter wordende rode vlek (of rode kring) om de tekenbeet heen.
waarschuwing Koorts, spierpijn en griepsverschijnselen.    

Tekenbeet behandeling

Een teek moet u nauwkeurig verwijderen. Daarnaast moet de teek zo snel mogelijk na ontdekking verwijderd worden, zodat de kans op ziektes beperkt blijft.

 • Gebruik een pincet waarmee u de teek bij de kop vast kunt pakken. Geen pincet in huis? Bij de apotheek verkopen ze speciale pincetten voor teken.
 • Trek de teek in een rustige en rechte beweging uit de huid.
 • Zorg dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven. Dit kan zorgen voor ontstekingen.
 • Ontsmet de wond ná verwijdering van de teek met ontsmettingsmiddel.
 • Schrijf de datum van verwijdering op en de plek op het lichaam waar hij gebeten heeft.

Wanneer zijn teken actief in Nederland

Het hele jaar door kunnen teken actief zijn. Teken houden alleen niet zo van koud weer. Rond maart worden teken echt actief. In de periode vanaf april tot en met september heeft u de meeste kans op een tekenbeet.


 

Hommelsteek

Wist u dat hommels bijen zijn? De hommel is niet agressief en steekt alleen uit zelfverdediging en wanneer hij zich bedreigd voelt. Ze laten mensen graag met rust en zwermen rustig rond op zoek naar planten en fruitbomen. Best lief toch? De hommel heeft een stevig gebouwd en wollig lichaam. U herkent ze ook wel aan hun kleurrijke strepen en zwarte kop.

Gestoken door een hommel: symptomen

De angel van de hommel heeft geen weerhaken, wat betekent dat ze meerdere keren kunnen steken. Het gif van de hommel maakt de steek pijnlijk.

Gevoel Lichamelijke reactie door de insectenbeet
Felle, stekende en brandende pijn. Rode en gezwollen huid op de plek waar de hommelsteek zit.

Gestoken door een hommel: allergische reactie

In sommige gevallen kan er een allergische reactie optreden. Raadpleeg in dat geval altijd uw huisarts.

waarschuwing Braken en diarree. waarschuwing Ademhalingsproblemen en benauwdheid.
waarschuwing Hevige jeuk en zwelling. waarschuwing Lage bloeddruk en verliezen van bewustzijn.
waarschuwing Gestoken in de mond, tong of keel.    

Hommelsteek behandelen

Een hommelbeet behandelen kan helpen tegen de jeuk en pijn. Zo doet u het:

 • Bent u gestoken op de hand? Zorg dat u eventuele ringen direct af doet. Dit in verband met de mogelijke zwelling.
 • Koel de huid met een coolpack. Zo gaat u de zwelling tegen.
 • Smeer de plek van de hommelsteek in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Let op: het is nooit bewezen dat een hommelsteek uitzuigen effect heeft. Na de steek wordt het gif direct rondgepompt in het lichaam. Daarnaast kan uitzuigen mogelijk meer schade aanrichten aan de huid. Hierdoor kan de huid namelijk kapot gaan, waardoor u meer kans hebt op een ontsteking.

Wanneer zijn hommels actief in Nederland?

Hommels zijn actief in de periode maart tot en met september en laten zich in de koude maanden niet veel zien.


 

Dazenbeet en horzelbeet

Een dazenbeet wordt vaak ervaren als zeer pijnlijk. Deze agressieve steekvlieg deinst niet terug in haar zoektocht naar bloed. Ze jaagt op warme en windstille dagen en bijt, als het moet, door kleding heen. De daas is vaak bruin of grijs. Ze hebben gevlekte vleugels en een gestreept achterlijf. Het meest opvallende uiterlijke kenmerk aan dazen zijn hun grote ogen. Een daas is tussen de 6 en 30 mm groot. 

De horzel en de daas worden vaak, onterecht, door elkaar gehaald. Een horzel kan namelijk niet bijten, dus u kunt geen horzelbeet of horzelsteek hebben. De daas kan dat wel en een dazenbeet doet pijn! 

Dazenbeet herkennen

Bij een dazenbeet wordt de huid open gebeten, waardoor u een wondje krijgt. Zo herkent u een dazenbeet:

Gevoel insectenbeet Lichamelijke reactie
Jeukende huid. Een 'scheurtje' in de huid in plaats van een gaatje.
Scherpe en brandende pijn. Zwelling en roodheid (bijvoorbeeld een rode vlek).

Dazenbeet behandelen

Een dazenbeet behandelt u op de volgende manier:

 • Reinig het wondje met ontsmettingsmiddel.
 • Koel de wond met een coolpack om de zwelling tegen te gaan.
 • Heeft u jeuk aan de wond? Smeer de dazensteek in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Dazensteek en allergie

De dazenbeet is niet gevaarlijk voor mensen, maar toch kan een beet zorgen voor een bacteriële infectie. Een bacteriële infectie herkent u aan pusvorming en een vieze geur. Denkt u dat u een dazenbeet met een bacteriële infectie heeft? Raadpleeg dan snel uw huisarts

Wanneer zijn dazen actief in Nederland?

De kans op een dazenbeet is het grootst in de periode van april tot en met oktober. Dit is wel afhankelijk van het weer. Hoe warmer en vochtiger het is, hoe meer kans op overlast van dazen. U vindt ze vaak ook in de buurt van paarden.


 

Bedwantsen herkennen

Om de kriebels van te krijgen: bedwantsen leven graag in de slaapkamer. En dan met name in of rondom het bed. Ze verstoppen zich in matrassen, plinten, langs naden en in meubels. Ze houden niet van licht, maar zijn gek op vochtige ruimtes.

De bedwants heeft een ovaal, roodbruin lijf en is ongeveer 5 mm groot. Met hun platte lijf kunnen ze niet vliegen of springen, maar ze kruipen razendsnel. De bedwants bijt zijn slachtoffer en voedt zich met bloed.

Bedswantsen beet

Een bedwantsen beet herkennen is lastig, want het lijkt veel op een muggenbeet of reactie op een haartje van de processierups. U kunt een bedwantsen beet aan de volgende symptomen herkennen:

Gevoel insectenbeet Insectenbeet herkennen aan lichamelijke kenmerken
Hevige jeuk Meerdere rode bultjes naast elkaar
  Bulten bevinden zich vaak op de armen, benen, handen en in de nek

Bedwantsen beet behandelen

Bedwantsen dragen geen ziektes over en de beet kan dus geen kwaad. Het gaat vanzelf over, maar een bedwantsen beet geeft wel hevige jeuk.

 • Koel de huid met een coldpack.
 • Smeer de bedwantsbeten in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Wanneer zijn bedwantsen actief in Nederland?

Bedwantsen kunt u het hele jaar door op allerlei plekken tegenkomen. In Nederland komt u ze gelukkig niet zoveel tegen, maar het zijn echte reizigers. Ze liften graag mee van uw vakantiebestemming naar huis.


 

Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups dankt zijn naam aan het lopen in de polonaise. Ze lopen in lange 'processies' over de stam van de eikenboom. Ze leven daar en voeden zich met de eikenbladeren. De processierups heeft een grijze kleur en lange haren. U ziet ze vaak pas als ze de bomen kaalgegeten hebben. Hun nesten zijn daarnaast ook herkenbaar. Het zijn grote (harige) zakken die aan de takken van de eikenboom hangen.

Processierups bultjes

De eikenprocessierups doet zelf weinig kwaad. Het zijn juist de haren die overlast geven. Komt u in aanraking met de brandharen, dan wordt de huid bedekt met rode bultjes. Het ziet er een beetje hetzelfde uit als een muggenbult, alleen is de jeuk veel erger en zijn het vaak meerdere bultjes bij elkaar. Dit komt doordat de brandharen mogelijk nog op uw lijf zitten. De haren zijn zo klein, dat u ze vaak niet ziet zitten.

Gevoel insectenbeet Lichamelijke kenmerken insectenbeet
Hevige jeuk Een gebied vol rode bultjes

Processierups jeuk

Wanneer u in contact bent geweest met de brandharen van de processierups, is het belangrijk dat u grondig te werk gaat. Krabben is niet verstandig. Je maakt hier de huid mee kapot en het stopt de jeuk niet. 

 • Plak plakband op het lichaamsdeel waar u jeuk en/of bultjes heeft en trek het er weer af. U trekt hiermee de brandharen van het lichaam af.
 • Spoel het lichaam grondig af met water.
 • Heeft u veel jeuk? Smeer de processierups bulten in met een verzachtende zalf waar Menthol, Calendula of Aloë Vera in zit.

Eikenprocessierupsen jeuk en een allergische reactie

De brandharen van de eikenprocessierups zorgen voor onuitstaanbare jeuk, bultjes en soms zelfs oog- of ademhalingsklachten. Ze kunnen voor overlast blijven zorgen en zelfs een allergische reactie veroorzaken. Heeft u last van onderstaande symptomen? Raadpleeg dan een arts.

waarschuwing Snel toenemende benauwdheid  waarschuwing Hevige en aanhoudende jeuk na verwijderen brandharen
waarschuwing Dikkere oogleden, lippen of tong. waarschuwing Aanhoudende oogklachten (roodheid en zwelling)

Wanneer komen eikenprocessierupsen voor in Nederland?

We zullen de eikenprocessierups moeten accepteren, want ze vinden het fijn in Nederland. De maanden juni en juli zijn piekperioden. U heeft in deze maanden de meeste kans op overlast.


Deel dit artikel
 

whatsapp
linkedin

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welke pijnstiller neem ik bij welke klacht?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Last van hooikoorts? Dit zijn de beste hooikoorts tips!

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Wat kunt u doen als u last heeft van een allergie?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven