Contact
Mijn UnitedConsumers

Lachen is gezond: waarom is lachen gezond?

Lachen is gezond en het geeft u een heerlijk gevoel. Herinnert u zich die ene keer dat u zó hard moest lachen dat uw buik pijn deed? Of die ene keer dat uw beste vriend bijna struikelde en u het in uw broek deed van het lachen? Nu u eraan denkt, lacht u er waarschijnlijk weer om. Waarom is lachen gezond?

Lachen is gezond


 

Is lachen gezond?

Ja, lachen is gezond! Zowel voor jonge mensen als voor oudere personenCharles Dickens zei ooit: "Er is niets in de wereld zo onweerstaanbaar besmettelijk als lachen en een goed humeur." En dat is waar! Als u lacht naar een baby, zal deze vaak direct teruglachen. Ook zullen personen aardiger doen wanneer u een lach op uw gezicht zet. Maar, wat voor effect heeft lachen dan op de gezondheid


 

Waarom is lachen gezond?

Lachen is gezond, maar waarom eigenlijk? Wij zetten 4 redenen waarom lachen gezond is voor u op een rij:

1

Wanneer u lacht komt er een gelukshormoon vrij, genaamd endorfine. Zo voelt u zich éxtra gelukkig!

2

Daarnaast komen er nog andere stofjes vrij, zoals oxytocine en serotonine. Deze stofjes dragen bij aan uw plezierig gevoel.

3

Door te lachen nemen de stresshormonen in uw bloed af. Dit zorgt ervoor dat u een heerlijk ontspannen en soms zelfs gelukkig gevoel krijgt. Lachen is gezond én dus een uitstekende manier om te ontstressen.

4

Met lachen trekt u bepaalde spiergroepen samen in uw buik en in uw gezicht. Dat wil zeggen: lachen is gezond en eigenlijk een soort van mini-work-out! Een echte six-pack zal u er waarschijnlijk niet van krijgen, maar dat lachen een - positief - steentje bijdraagt aan uw gezondheid, is zeker waar.


 

Lachen is gezond: onderzoek

Van lachen leeft u langer, toch? Of veel lachen betekent dat u langer leeft, heeft onderzoek niet kunnen concluderen. Daarnaast zou geforceerd lachen, zoals lachmeditatie of -yoga, niet bijdragen aan een gezondere levensstijl. Lachen kan het beste vanuit uzelf komen, door een spontane situatie, een grappig filmpje of een goede meme. 


 

Meer lachen met onze 4 tips

Ondanks dat lachen gezond is, zit lachen er soms gewoon eventjes niet in. Misschien heeft u depressieve klachten of bevindt u zich in een stressvolle situatie op school of op het werk. Hoe kunt u er dan voor zorgen dat u meer lacht? Wij geven u enkele tips:

Tip 1: Neem uzelf wat minder serieus. Relativeer, want iedereen maakt fouten; lach er dus eens om!
Tip 2: Zorg dat u zich omringt met mensen die dezelfde humor hebben als u. Zo lacht u gegarandeerd vaker.
Tip 3: Vindt u iets grappig? Lach dan voluit! Lachen werkt aanstekelijk en samen lachen kan leiden tot de slappe lach. Er is niks zo heerlijk als de slappe lach krijgen!
Tip 4: Het klinkt cliché, maar muziek brengt mensen aan het lachen. Zet daarom af en toe eens een grappig liedje op en lach - of dans - samen met uw collega's of vrienden! 


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Uw mentale gezondheid verbeteren? Dat doet u zo!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoeveel water drinken per dag is gezond?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Stress en voeding: de juiste voeding bij stress

>Lees meer

 

Blog homepage