Wat is een zorgverzekering?

De meeste mensen weten dat een zorgverzekering in Nederland verplicht is, maar wat de zorgverzekering precies inhoudt, is soms nog onduidelijk. Welke zorg wordt vergoed vanuit een zorgverzekering en welke soorten zorgverzekeringen zijn er? Wij leggen het graag aan u uit!

Wat is een zorgverzekering

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering vergoedt de kosten voor zorg en medicatie. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. In ruil daarvoor betaalt u maandelijks premie voor uw zorgverzekering. Doordat we met zijn allen premie betalen, kunnen zorgverzekeraars de zorgkosten op zich nemen. Op deze manier krijgt iedereen in Nederland de zorg die hij of zij nodig heeft en blijft zorg voor iedereen betaalbaar. Binnen de zorgverzekering is de basiszorg voor iedereen hetzelfde. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering. U kunt uzelf dus verzekeren op basis van uw persoonlijke zorgbehoeften. 

Wat is een basisverzekering?

De basisverzekering is de verplichte zorgverzekering voor iedere inwoner in Nederland. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, want iedereen in Nederland heeft recht op basiszorg. Over de zorgkosten vanuit het basispakket betaalt u eerst uw eigen risico. In sommige gevallen betaalt u ook een eigen bijdrage. De inhoud van het basispakket bestaat uit basiszorg, zoals:

Ieder jaar bepaalt de Rijksoverheid opnieuw de specifieke inhoud van het basispakket. Hoewel de basisverzekering op zichzelf al uitgebreid is, bestaat er een kans dat u juist meer zorg nodig heeft. De inhoud van het basispakket is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar het soort polis bepaalt hoeveel u vergoed krijgt bij een gekozen zorgverlener. In Nederland kunt u kiezen uit vier soorten polissen:

1e graads brandwond

Naturapolis

2e graads brandwond

Restitutiepolis

3e graads brandwond

Selectieve naturapolis

combinatiepolis

Combinatiepolis

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis kunt u bij alle zorgverleners terecht. De vergoeding die u per zorgverlener ontvangt is afhankelijk van of uw zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Neemt u zorg af bij een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u 100% van de kosten vergoed. Kiest u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u een vergoeding tot een maximaal tarief. Hoeveel dit is, verschilt per zorverzekeraar. Bij een naturapolis stuurt uw zorgverlener direct de rekening naar uw zorgverzekeraar. U hoeft bij een naturapolis dus geen kosten voor te schieten.

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een basisverzekering waar u bij alle zorgverleners terecht kunt en ook overal dezelfde vergoeding krijgt. U bepaalt zelf bij welke zorgverlener u zorg afneemt en het maakt niet uit of u voor een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverlener kiest. Uw zorgverzekering vergoed zowel de kosten bij gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners. 

Een kenmerk van de restitutiepolis is dat u vaak de rekening in eerste instantie zelf betaalt. Vervolgens kunt u de rekening achteraf declaren bij uw zorgverzekeraar. Let op: is uw rekening onredelijk hoger dan gemiddeld? Dan wordt deze mogelijk niet in zijn geheel vergoed.

Wat is een selectieve naturapolis?

Een selectieve naturapolis wordt ook wel budgetpolis genoemd. Een budgetpolis kan de kosten laag houden, omdat er vaak een beperkte keuze in gecontracteerde zorgverleners is. Kiest u voor een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u 100% van de kosten vergoed. Wanneer u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, dan betaalt u een deel van de rekening zelf. Hoeveel dit precies is, verschilt per zorgverzekeraar.

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een combinatie van een natura- en restitutiepolis. Dit betekent dat u altijd zelf mag kiezen naar welk ziekenhuis of zorgverlener u gaat. Bij de keuze voor een gecontracteerde zorgverlener, wordt altijd 100% vergoed. Kiest u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan geldt er een vergoeding tot een maximaal tarief. Hoeveel dit precies is, verschilt per zorgverzekeraar.

Wat is een aanvullende verzekering?

Voor de zorg die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering afsluiten is niet verplicht. Zorgverzekeraars bepalen zelf de inhoud en de prijs van de aanvullende verzekeringen, in tegenstelling tot de inhoud van de basisverzekering. Over de zorg uit een aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico. U kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld:

Verzekeraars hebben voor aanvullende verzekeringen geen acceptatieplicht. Zij mogen daarom acceptatievragen stellen of voor sommige zorgsoorten een wachttijd instellen. Zo kan het zijn dat u voor een kroon een jaar moet wachten voordat u aanspraak maakt op een vergoeding uit de aanvullende tandartsverzekering. Over zorg uit een aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico. 

Blog homepage