Wat is een zorgverzekering?

Wat is een naturapolis, restitutiepolis en wat houdt een basisverzekering in? Al deze begrippen horen bij een zorgverzekering. Om u een handje te helpen, leggen wij graag uit wat een zorgverzekering is en uit welke opties u kunt kiezen!

Wat is een zorgverzekering

 

 

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. Denk hierbij aan kosten voor medicijnen of kosten van een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. In Nederland is iedereen verplicht om een (basis) zorgverzekering af te sluiten, maar uw zorgverzekering kunt u uitbreiden voor extra zekerheid.


 

Wat is een basisverzekering?

De basisverzekering vergoed de basiszorgkosten en is voor iedereen in Nederland verplicht. Zorgverzekeraars zijn bovendien verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, want iedereen in Nederland heeft recht op basiszorg. De inhoud van het basispakket bestaat uit basiszorg, zoals:

De inhoud van het basispakket is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar het soort polis bepaalt hoeveel u vergoed krijgt bij een gekozen zorgverlener. In Nederland kunt u kiezen uit vier soorten polissen: een naturapolis, restitutiepolis, budgetpolis of combinatiepolis.


 

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis kunt u bij alle zorgverleners terecht. De vergoeding die u per zorgverlener ontvangt is afhankelijk van of uw zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Neemt u zorg af bij een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u 100% van de kosten vergoed. Kiest u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u een vergoeding tot een maximaal tarief. Hoeveel dit is, verschilt per zorverzekeraar. Bij een naturapolis stuurt uw zorgverlener direct de rekening naar uw zorgverzekeraar. U hoeft bij een naturapolis dus geen kosten voor te schieten.


 

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een basisverzekering waar u bij alle zorgverleners terecht kunt en ook overal dezelfde vergoeding krijgt. U bepaalt zelf bij welke zorgverlener u zorg afneemt en het maakt niet uit of u voor een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverlener kiest. Uw zorgverzekering vergoed zowel de kosten bij gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners. 

Een kenmerk van de restitutiepolis is dat u vaak de rekening in eerste instantie zelf betaalt. Vervolgens kunt u de rekening achteraf declaren bij uw zorgverzekeraar. Let op: is uw rekening onredelijk hoger dan gemiddeld? Dan wordt deze mogelijk niet in zijn geheel vergoed.


 

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis wordt ook wel selectieve naturapolis genoemd. Een budgetpolis kan de kosten laag houden, omdat er vaak een beperkte keuze in gecontracteerde zorgverleners is. Kiest u voor een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u 100% van de kosten vergoed. Wanneer u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, dan betaalt u een deel van de rekening zelf. Hoeveel dit precies is, verschilt per zorgverzekeraar.


 

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een combinatie van een natura- en restitutiepolis. Dit betekent dat u altijd zelf mag kiezen naar welk ziekenhuis of zorgverlener u gaat. Bij de keuze voor een gecontracteerde zorgverlener, wordt altijd 100% vergoed. Kiest u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan geldt er een vergoeding tot een maximaal tarief. Hoeveel dit precies is, verschilt per zorgverzekeraar.


 

Wat is een aanvullende verzekering?

Voor de zorg die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering afsluiten is niet verplicht. Zorgverzekeraars bepalen zelf de inhoud en de prijs van de aanvullende verzekeringen, in tegenstelling tot de inhoud van de basisverzekering. Over de zorg uit een aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico. U kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld:

Verzekeraars hebben voor aanvullende verzekeringen geen acceptatieplicht. Zij mogen daarom acceptatievragen stellen of voor sommige zorgsoorten een wachttijd instellen. Zo kan het zijn dat u voor een kroon een jaar moet wachten voordat u aanspraak maakt op een vergoeding uit de aanvullende tandartsverzekering. Over zorg uit een aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage