Contact
Mijn UnitedConsumers

Is zout gezond of is zout slecht voor mij?

Gezond zout, bestaat dat? Dat is een goede vraag. Ongemerkt krijgt u stiekem meer zout binnen dan u nodig heeft en dit is natuurlijk niet goed voor uw gezondheid. Wij vertellen u graag hoe u gezond zout kunt eten.

Is zout gezond banner


 

Is zout gezond?

Zout is gezond, mits u de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Vaak krijgen we meer zout binnen dan we nodig hebben, waardoor zout slecht voor uw gezondheid kan zijn. Onze voedingsmiddelen bevatten van nature vaak zout, maar tijdens het koken wordt er vaak nog extra zout toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat we vaak te veel zout binnen krijgen.

Dagelijks gaat het gemiddeld zelfs om 8,5 gram zout dat we binnenkrijgen in ons lichaam. Te veel zout is niet gezond en kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Zeker als oudere, waarbij de nieren vaak minder goed functioneren, is zout slecht voor u. De meest voorkomende gezondheidsproblemen die ontstaan door te veel zout, zijn:

Verhoogde bloeddruk

Is zout slecht voor mij? Te veel zout kan ervoor zorgen dat het lichaam vocht vasthoudt. Er ontstaat dan meer druk op de bloedvaten en het hart moet daarom harder werken om bloed rond te pompen. Dit kan een negatief effect hebben op uw bloeddruk. Ook verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten. Volgens het Voedingscentrum zou een vermindering van 4,5 gram zout per dag de bovendruk met 2 mmHg verlagen! 

Kans op nierziekten

Nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Te veel natrium - een mineraal dat in zout zit - betekent dat de nieren extra hard moeten werken. Doordat ze te hard moeten werken, kunnen de nieren beschadigd raken.

Botontkalking

Te veel zout zorgt ervoor dat u te veel calcium verliest. Eet u te veel zout? Dan plast u te veel natrium uit, samen met calcium. Calcium is goed voor de botten en het gebit. Als er genoeg calcium in uw dieet zit - bijvoorbeeld zuivelproducten - dan zou een beetje zout geen probleem moeten zijn. 


 

Hoeveel zout is gezond?

Ons lichaam kan niet zonder zout. Zout is nodig voor verschillende belangrijke processen in het lichaam. Zout regelt het prikkelen van de zenuwen, het vocht in uw lichaam en het samentrekken van de spieren.

Volgens het Voedingscentrum is zout gezond als het om 6 gram per dag gaat, maar dit geldt wel enkel voor volwassenen. De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen deze hoeveelheid zout nog niet aan. Het is daarom belangrijk dat u voor hen zoutloos kookt. Hieronder ziet u de maximale hoeveelheid zout per leeftijdscategorie:

Leeftijd Maximale hoeveelheid gezond zout eten
0 - 6 maanden minder dan 1 gram
7 - 12 maanden  1 gram
1 - 3 jaar 3 gram
4 - 6 jaar 4 gram
7 - 10 jaar 5 gram
10 jaar en ouder 6 gram
 

Gezond zout

Er zijn veel verschillende soorten zout, zoals keukenzout, Himalayazout en Keltisch zeezout. Maar als u toch zelf zout toevoegt aan uw eten, wilt u natuurlijk de meest gezonde keuze maken. Bestaat gezond zout?

Keukenzout gezond?

Keukenzout is fijn van structuur en is spierwit van kleur. Keukenzout bevat enkel natrium en chloride, omdat door de bewerking de rest van de mineralen en spoorelementen zijn verwijderd. Keukenzout is een minder gezonde keuze als het om zout gaat. 

Himalaya zout gezond?

Himalaya zout wordt gewonnen in het Himalayagebergte in Pakistan en heeft een mooie, lichtroze kleur. Himalaya zout bevat veel verschillende mineralen. Om die reden kan Himalaya zout gezond genoemd worden.

Keltisch zeezout gezond?

Keltisch zeezout wordt gewonnen aan de Franse kust en is vaak grijs van kleur. Keltisch zout is zeezout en wordt op een natuurlijke wijze gewonnen. Het bevat minder natrium dan gewoon keukenzout en meer mineralen, zoals kalium en calcium. Dat maakt dat Keltisch zeezout gezond genoemd kan worden.

Conclusie: welk soort zout is gezond?

Van bovenstaande zoutsoorten is Keltisch zeezout de beste keuze. Deze zoutsoort is onbewerkt en bevat van nature veel mineralen. Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u. 

Let op: zout is zout, ongeacht welke naam het heeft en waar het vandaan komt. Daarom blijft het belangrijk dat u de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram aanhoudt, zodat zout gezond blijft voor uw lichaam.


 

Minder zout eten? 4 tips!

Uw lichaam heeft zout nodig en een kleine hoeveelheid zout is gezond voor u. Bijna alle producten bevatten van nature al zout. Extra zout toevoegen is daarom niet nodig. Onze 4 tips helpen u daarom zout in uw dieet te beperken:

Tip 1: Pak een alternatief

Welke naam zout ook heeft - van Himalayazout tot Keltisch zout - zout is zout. Minder zout eten begint bij minder zout te gebruiken. Laat het daarom zoveel mogelijk staan. U kunt uw eten ook lekker maken door andere, en zeker gezondere alternatieven zoals gedroogde of verse kruiden toe te voegen. Door uw eten goed te kruiden, kunt u het zoutpotje laten staan!

Tip 2: Kies voor gezond zout

Wilt u toch zout toevoegen aan het eten? Pak dan bijvoorbeeld Keltisch zeezout, waar veel andere mineralen in zit. Of kies voor een jodiumzout zoals Jozo of Lo Salt. In deze varianten is een groot deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium. Bovendien is jodium goed voor de werking van uw schildklier. Win-win, dus!

Tip 3: In de zomer heeft u niet meer zout nodig

Veel mensen denken dat ze in de zomer meer zout nodig hebben, omdat ze dan veel vocht verliezen. Dit is een fabeltje. U krijgt namelijk al voldoende zout binnen via uw eten. Het is in de zomer belangrijk dat u voldoende water drinkt, zeker als u op vakantie bent in een warm land. 2 liter water per dag is voldoende en draagt bij aan een gezonde levensstijl!

Tip 4: Vermijd kant-en-klaarmaaltijden, maak alles zelf!

Al het eten dat kant-en-klaar is verpakt, is voor de houdbaarheid voorzien van te veel zout. Denk hierbij ook aan marinades, dressings en soep. Probeer daarom zoveel mogelijk maaltijden zelf te maken. Door gezond en vers te koken, beperkt u uw zoutiname.


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Is suiker goed of slecht voor je gezondheid?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe kies ik voor een gezond ontbijt?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Bestaat het gezondste fruit eigenlijk wel?

> Lees meer

 

Blog homepage