Contact
Mijn UnitedConsumers

De beste cv ketel voor u!

Is uw cv ketel aan vervanging toe? Dan kiest u natuurlijk niet zomaar de eerste de beste cv ketel: u kiest de allerbeste cv ketel! Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom vertellen wij u waar de beste cv ketel aan moet voldoen. Zo weet u precies waar u op moet letten!

Beste cv ketel

 

Hoe kies ik de beste cv ketel?

De beste cv ketel past niet alleen goed in uw woning, maar moet ook voldoen aan uw eisen en verwachtingen. Want waarschijnlijk wilt u graag een cv ketel die voldoende, snel en lang warm water levert. Ook is het voor u misschien belangrijk dat een cv ketel energiezuinig is.

Voor u een cv ketel gaat kopen, kunt u het beste uzelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is mijn budget? De beste cv ketel hoeft niet de allerduurste te zijn. Stel daarom gerust voor uzelf een budget.
  • Hoe groot is mijn huishouden? Wanneer u met twee personen in huis woont, heeft u aan een ketel met iets minder vermogen en een lagere CW waarde voldoende. 
  • Wat is mijn warm water behoefte? Wilt u in de keuken en in de badkamer tegelijk warm water? Hoeveel douches heeft u en heeft u ook een bad? Het is dan belangrijk om eens naar de CW waarde te kijken. Over het vermogen en de CW waarde vertellen wij u later meer. 

Wanneer cv ketel vervangen? 

Een cv ketel gaat gemiddeld zo'n 12 tot 15 jaar mee. Maar u kunt beter niet wachten tot uw huidige cv ketel kapot is. Want als dit midden in de winter gebeurt, zit u in een ijskoud huis en u heeft niet op dezelfde dag meteen een nieuwe cv ketel. Het is daarom verstandig om van tevoren te bedenken welke cv ketel u wenst én de cv ketel op tijd te vervangen, voordat het te laat is.  


 

Beste cv ketel kiezen

Uiteraard kiest u een cv ketel die aansluit op uw behoefte. Zo zijn er bijvoorbeeld cv ketels die alleen uw woning verwarmen of alleen warm water leveren. Welke cv ketel heeft u nodig?

  • U heeft zowel verwarming als warm water nodig (combi cv ketel)
  • U heeft alleen warm water nodig (geiser of boiler)
  • U heeft alleen verwarming nodig (solo cv ketel) 

Welke type cv ketels zijn er?

Daarnaast zijn er ook veel verschillende type cv ketels te koop. Maar welke type cv ketel heeft uw voorkeur?

  • Vr ketel: Een vr ketel (Verbeterd Rendement) is iets zuiniger dan een normale cv ketel, maar niet zo zuinig als de hr ketel. 
  • Hr ketel: Een hr ketel (Hoog Rendement) is de zuinigste cv ketel op dit moment. Hierbij wordt vrijkomende warmte opnieuw gebruikt tijdens het verbrandingsproces.
  • Hre ketel: Een hre ketel (Hoog Rendement Elektrisch) is een ketel die ook elektriciteit opwekt. 
  • Hrww ketel: Een hrww ketel (Hoog Rendement Warm Water) is een ketel met een kortere wachttijd voor warm water én een hoog rendement.

 

Beste CW waarde voor de cv ketel

Wanneer u op zoek bent naar een ketel met een goed comfortniveau, dan kijkt u naar de CW waarde. De CW waarde geeft namelijk het warmwatercomfort aan, dus hoeveel warm water de ketel voor een bepaalde periode kan leveren.

Welke CW waarde kies ik?

Voor een normaal huishouden is het gebruikelijk om uit te gaan van een CW3 of CW4 waarde. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u liever een andere kiest. Maar wat kunt u verwachten van een cv ketel met een CW3 of CW4 waarde? Wij zetten het voor u op een rij:

  • CW3: Prima voor een bescheiden woning, maar bijvoorbeeld niet geschikt als u een regendouche heeft. U bent verzekerd van 6 liter heet water (60 graden) per minuut en 10 liter warm water (40 graden) per minuut.
  • CW4: Geschikt voor woningen met een bad. Deze ketel kan een bad van 120 liter binnen 11 minuten vullen met warm water (40 graden). U bent verzekerd van 7,5 liter heet water (60 graden) per minuut en 12,5 liter warm water (40 graden) per minuut.
  • CW5: Vult een bad van 150 liter binnen 10 minuten met warm water (40 graden). Twee douches met waterbesparende douchekoppen kunnen gemakkelijk tegelijk gebruikt worden.
  • CW6: Naast bovenstaande, kunt u met een CW6 ketel ook nog eens twee warmwaterkranen tegelijk op volle capaciteit laten lopen. U denkt waarschijnlijk dat CW6 cv ketels daarom het beste zijn, maar dat is niet per se waar. Deze ketels hebben namelijk een ingebouwd voorraadvat dat het water warm houdt, waardoor de ketel veel energie verbruikt en ook nog eens veel ruimte in beslag neemt. 

 

Beste capaciteit en vermogen van de cv ketel

Het vermogen, oftewel de capaciteit, wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en het geeft aan hoeveel warmte de cv ketel kan leveren. Het beste is om te kiezen voor een cv ketel met een vermogen van 20 kW of hoger. Voor een klein tot een normaal huis is dit namelijk meer dan voldoende. Met een groter huis kunt u het beste kijken naar een 30 kW cv ketel. 

Tips kiezen juiste vermogen cv ketel

Wij geven u nog enkele tips, zodat u zeker weet welk vermogen het beste bij u past:

  • Een te laag vermogen zou kunnen betekenen dat u in een koud huis zit in de winter. Ga dus altijd voor een iets hoger vermogen!
  • Op het energielabel van een cv ketel wordt het minimum- en maximumvermogen aangegeven. Heeft u een goed geïsoleerde woning? Dan is het minimumvermogen belangrijker dan het maximumvermogen. Zo kan de ketel op een laag pitje de woning toch nog goed verwarmen.
  • Vaak ziet u op het energielabel geen minimumvermogen staan. Vraag dit daarom na bij de winkel waar u de cv ketel koopt. Zo kiest u gegarandeerd de beste cv ketel.
  • Kiest u voor een combiketel? Dan kunt u ervan uit gaan dat deze altijd krachtig genoeg is voor het verwarmen van uw woning. Dit komt doordat een combiketel snel warm water kan leveren.
  • Heeft u een slecht geïsoleerde woning? Laat dan door een installateur berekenen hoeveel warmteverlies u lijdt. Aan de hand van een warmteverliesberekening kan een installateur aanbevelingen doen wat betreft het vermogen.   

 

Welke cv ketel is het beste voor het milieu?

Wanneer uw cv ketel kapotgaat, en u nog niet klaar bent voor een gasvrije woning met een waterpomp, kunt u het beste kiezen voor een hr ketel. Hr staat voor Hoog Rendement en is tot nu toe de zuinigste cv ketel die er is. Een hr ketel is te herkennen aan energielabel A of het label Gaskeur HR. U kunt ook kiezen voor een vr ketel (Verbeterd Rendement), maar deze zijn vaak toch iets minder zuinig dan een hr ketel.


 

Waar moet u nog meer op letten?

Wanneer u de beste cv ketel wilt kopen, let dan ook eens op de volgende zaken:

Geluid

U kunt ervan uitgaan dat de meeste nieuwe cv ketels erg stil zijn. Toch zijn er ketels die luidruchtiger zijn, bijvoorbeeld wanneer de ketel op volle capaciteit warm water levert. Dit kan een punt zijn waar u op wilt letten.

Uitstoot

Het is geen geheim dat cv ketels koolmonoxide (CO) en stikstofoxide (NOx) uitstoten. Heeft de ketel een Gaskeur SV-label? Dan voldoet de cv ketel hiermee aan alle eisen rondom de uitstoot van deze gassen. 

Garanties

Doorgaans geven fabrikanten 2 tot 5 jaar garantie op een cv ketel. De warmtewisselaar heeft vaak een langere garantie, namelijk van zo'n 15 jaar. Let ook op de voorwaarden van de garanties, zoals het regelmatig onderhouden van de ketel. Zo weet u van tevoren waar u aan toe bent.

Ketel grootte

Cv ketels komen in verschillende maten. Het is daarom goed om te kijken hoeveel ruimte u heeft voor de cv ketel. Het zou zonde zijn als u een te grote ketel koopt, die niet in de daarvoor bedoelde ruimte past.


 

Gas besparen? Wij geven tips

Nu u weet hoe u de beste cv ketel kunt kopen, wilt u waarschijnlijk wel weten hoe u nóg meer kunt besparen op uw gasverbruik. Speciaal voor u zetten wij nog een aantal bespaartips op een rij!

  • Tip 1: Laat uw cv ketel dichtbij uw badkamer of keuken plaatsen. Zo zijn de leidingen minder lang en gaat er minder warmte verloren.
  • Tip 2: Heeft u nog een losse cv ketel én boiler? Kies dan voor een combiketel. Dit is voordeliger en bovendien verbruikt u zo ook minder gas.
  • Tip 3: Kijk of de cv ketel op een energiezuinige stand ingesteld kan worden. Met een eco-stand of een lagere watertemperatuur kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten
  • Tip 4: Isoleer uw huis. Dit is eigenlijk echt de eerste stap naar een lagere gasrekening. Door uw woning goed te isoleren, hoeft uw cv ketel minder hard te werken wat resulteert in een lager gasverbruik.
  • Tip 5: Kies voor een douche wtw. Bij een douche met warmteterugwinning (douche WTW) wordt restwarmte van wegstromend douchewater gebruikt om koud douchewater voor te verwarmen. Dat scheelt gasverbruik!

> Meer gas besparen tips


Ook interessant voor u
 

energieverbruik cv

Hoe duurzaam is een elektrische cv-ketel?

> Lees meer

 

Energieneutraal huis

Huis elektrisch verwarmen: dit zijn de beste opties

> Lees meer

 

Gasloos wonen

Woning verwarmen met vloerverwarming of radiatoren?

> Lees meer

 

Verwarmen homepage