Contact
Mijn UnitedConsumers

Zelf uw cv ketel onderhouden? Dat doet u zo!

Een goed onderhouden cv ketel is energiezuinig en gaat langer mee. Maar wat kunt u eigenlijk zelf doen om uw cv ketel te onderhouden? Wij leggen u uit hoe u de verwarming kunt ontluchten, de druk van de cv ketel kunt zien en de cv ketel kunt bijvullen.

Cv ketel onderhouden banner

 

Waarom cv ketel onderhouden?

Uw cv ketel onderhouden is erg belangrijk. Want met goed onderhoud verkleint u de kans op defecten en voorkomt u dat u in de winter ineens in een koud huis zit. Daarnaast is een goed onderhouden cv ketel ook nog eens een stuk zuiniger en bespaart u dus op uw gasverbruik.

Andere redenen om uw cv ketel goed te onderhouden, hebben te maken met garanties en verzekeringen. Laat u uw cv ketel nooit onderhouden? Dan kunnen bepaalde garanties vervallen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld vergoedingen uit uw opstalverzekering. Goed onderhoud kan namelijk één van de voorwaarden zijn. 

Onderhoud aan uw cv ketel is belangrijk voor het volgende:

 • Minder kans op defecten, waardoor u kosten bespaart
 • Geen problemen met garanties of verzekeraars
 • Goed onderhouden cv ketels gaan langer mee

 

Zelf uw cv ketel onderhouden of uitbesteden aan een installateur?

Het advies is om de cv ketel minimaal één tot twee keer per jaar door een specialist te laten onderhouden. Daarnaast zijn er genoeg dingen die u zelf kunt doen. Denk hierbij aan de verwarming ontluchten, als de leidingen en radiatoren lawaai maken. U kunt ook de druk van de cv ketel controleren, waarna u zelf de cv ketel kunt bijvullen. Hoe u het onderhoud van de cv ketel zelf kunt doen, vertellen wij u op deze pagina.


 

Druk cv ketel aflezen

De druk van uw cv ketel kunt u zien op de drukmeter. De druk wordt aangegeven met een zwarte wijzer en moet tussen de 1,5 en 2 bar staan (waar het groene vlak zich bevindt). Is de druk te laag? Dan kan de installatie het water niet meer goed rondpompen en wordt uw woning dus niet of minder warm. Bij een druk lager dan 1 bar kan de pomp zelfs defect raken. Het is dus belangrijk dat u de cv ketel bijvult indien nodig.

Merkt u dat de druk van de cv ketel vaker dan één of twee keer per jaar te laag is? Dan kan er sprake zijn van een lekkage. Hiervoor kunt u het beste een professioneel installatiebedrijf inschakelen. Zo weet u zeker dat het lek goed verholpen wordt.

druk cv ketel drukmeter


 

Cv ketel bijvullen in 5 stappen

De druk van uw cv ketel zit onder de 1,5 bar, dus u wilt graag de cv ketel bijvullen. Met ons 5-stappenplan kunt u dit heel gemakkelijk zelf!

 • Stap 1: Zet de thermostaat zo laag mogelijk en wacht minstens 30 minuten.
 • Stap 2: Pak de vulslang en zorg dat hier geen lucht meer inzit. Dit doet u door de slang aan de kraan te koppelen en er water in te laten lopen tot het einde van de slang.
 • Stap 3: Loopt er water uit de slang? Vouw de slang dan aan het uiteinde dubbel of houd uw vingen/hand er op, en sluit de slang aan op de cv-installatie.
 • Stap 4: Draai beide kranen open. Vul de cv ketel bij tot 2 Bar en draai beide kranen weer dicht.
 • Stap 5: Koppel de vulslang aan beide kanten weer los en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.  

 

Verwarming ontluchten in 5 stappen!

Hoort u verdachte tikkende of borrelende geluiden uit uw verwarming? Dan kan het zijn dat er luchtbellen in uw centrale verwarmingssysteem zitten. Naast dat het storend is, kan ook uw verwarming hierdoor niet meer goed warm worden. Uw verwarming ontluchten is dan dé oplossing! 

Het enige wat u nodig heeft is een ontluchtingssleutel en een doek. Uw verwarming ontluchten is met onze 5 stappen zo gepiept!

 • Stap 1: Zet de thermostaat laag en wacht minimaal 15 minuten. Draai de radiatorkranen helemaal dicht.
 • Stap 2: Aan de zijkant van de radiator kunt u met de ontluchtingssleutel de verwarming ontluchten. 
 • Stap 3: Tijdens het ontluchten kan er vocht uit de verwarming komen. Houd het doekje daarom onder de sleutel tijdens het ontluchten. 
 • Stap 4: Zodra er geen lucht meer uit de verwarming komt, mag u de sleutel weer terugdraaien. Begin met de radiatoren beneden en werk zo naar boven. 
 • Stap 5: Controleer na het ontluchten de druk van uw cv ketel. Zoals eerder uitgelegd, moet de druk minimaal tussen 1,5 en 2 bar zitten. Zo niet, dan moet u de cv ketel ook bijvullen.

Kan ik de radiator ontluchten zonder sleutel?

Heeft u geen ontluchtingssleutel? Dan kunt u een gewone schroevendraaier, een bektang of een waterpomptang proberen. Lukt dit niet helemaal, rijd dan even naar de bouwmarkt voor een ontluchtingssleuteltje. Dit kost u slechts enkele euro's.

Wilt u toch de radiator ontluchten zonder sleutel? Dat kan, maar het is wel iets lastiger. U kunt dan het kraantje losschroeven, maar houd het schroefje goed in de gaten. Want als er veel water uit komt, krijgt u het schroefje weer moeilijk terug.

Houd naast een doek ook een opvangbakje en dweil bij de hand. Er kan namelijk veel viezigheid uit de radiator komen, zoals troebel of zelfs zwart water. Schroef het kraantje weer dicht en controleer de druk van de cv ketel.


 

Cv ketel schoonmaken

Het is niet aan te raden om zelf de cv ketel aan de binnenkant schoon te maken. Schakel hiervoor de juiste expert in! Is de buitenkant van uw cv ketel vies? Dan kunt u de buitenkant van de cv ketel gerust schoonmaken met een vochtige doek. Maak hiervoor gebruik van schoon water of een standaard reinigingsmiddel. 


 

Waterzijdig inregelen radiatoren

Waterzijdig inregelen is een andere benaming voor het instellen van de radiatoren. De meeste cv-installaties zijn niet optimaal ingesteld, omdat veel installatiebedrijven dit niet automatisch doen. Koopt u een nieuwe cv ketel? Dan is het waterzijdig inregelen van de radiatoren tegenwoordig verplicht.

Goed ingeregelde radiatoren bevatten precies de juiste hoeveelheid warm water, waardoor de ruimtes in uw woning optimaal verwarmd worden. Bovendien bespaart u zo enkele tientjes tot wel € 100,00 per jaar!

Helaas is het waterzijdig inregelen van de radiatoren een klus die u beter kunt overlaten aan een vakkundig installateur. Het kost niet alleen veel tijd; er is ook veel expertise voor nodig.  


Ook interessant voor u
 

elektrisch cv

De voor- én nadelen van een elektrische cv-ketel

> Lees meer

 

Radiatorventilator

Wat is een radiatorventilator en is het interessant voor u?

> Lees meer

 

Huis isoleren

Airco als verwarming, kan dat? Ja! Wij leggen uit hoe dat zit

> Lees meer

 

Verwarmen homepage