Contact
Mijn UnitedConsumers

Huis elektrisch verwarmen? Zo doet u dat!

Uw huis elektrisch verwarmen; is dat mogelijk? De kosten voor gas liggen hoger dan voor stroom, dus is uw huis verwarmen met stroom interessant. Maar hoe kunt u uw huis verwarmen zonder cv? Wij zetten de mogelijkheden van het verwarmen van uw huis zonder gas op een rij!

Huis elektrisch verwarmen


 

Huis verwarmen met stroom

Uw huis elektrisch verwarmen is net zo behaaglijk als wanneer u uw woning met gas wilt verwarmen. Misschien is uw cv-ketel kapot en is dit het moment om over te stappen op een duurzaam alternatief, of misschien wilt u juist zo snel mogelijk geen gas meer in huis. U kunt uw woning op meerdere manieren elektrisch verwarmen:

 

Huis verwarmen met infrarood

Warmtepanelen in huis - beter bekend als infraroodpanelen - kunnen een duurzame oplossing zijn om uw woning elektrisch te verwarmen. Een infraroodpaneel warmt binnen 3 minuten op en het voelt bijna alsof de zon op u schijnt. Dat komt doordat deze panelen stralingswarmte afgeven. Het gehele huis verwarmen met infraroodpanelen is in de meeste gevallen niet mogelijk, tenzij uw huis uitstekend geïsoleerd is. 

Infraroodpanelen zijn meer geschikt als bijverwarming en minder geschikt als hoofdverwarming. Zet de infraroodpanelen bijvoorbeeld in de werkkamer, slaapkamer of andere (kleine) ruimtes die u wilt verwarmen. 

 

Woning elektrisch verwarmen met een warmtepomp

U kunt uw huis elektrisch verwarmen met een warmtepomp. Daarbij heeft u de keuze uit verschillende warmtepompen, namelijk:

Een volledig elektrische warmtepomp
De volledig elektrische warmtepomp is eigenlijk een vervanging voor uw cv-ketel. Dat betekent geen gas in huis! Deze warmtepomp voorziet u van warm water en dit gaat op een duurzame manier, want een volledige waterpomp werkt op stroom. De warmte uit de lucht, bodem of het grondwater wordt gebruikt om uw huis op te warmen.

Deze warmtepomp is geschikt voor een goed geïsoleerde woning. Combineer hem bijvoorbeeld met vloer- en of wandverwarming of radiatoren. De afgegeven warmte wordt vervolgens gebruikt door de elektrische waterpomp.

Een hybride waterpomp
De hybride waterpomp werkt samen met uw cv-ketel en is dus een goede oplossing wanneer u nog niet volledig zonder gas kunt, of wilt zijn. De hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. Eigenlijk zorgt de hybride warmtepomp voor het grootste deel voor de verwarming van uw woning.

Is het buiten heel erg koud of heeft u warm water nodig in de badkamer of keuken? Dan springt de cv-ketel bij. De hybride waterpomp is geschikt voor huizen die goed geïsoleerd zijn. 

 

Huis verwarmen met stadsverwarming

Bij stadsverwarming is er geen sprake van een eigen cv-ketel. Het warm water wordt in uw woning geleverd via een netwerk van waterleidingen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens vanuit uw woning weer terug naar het warmtenet en in het warmtenet wordt het water opnieuw opgewarmd.

Wanneer uw woning wordt verwarmd met stadsverwarming, is het niet mogelijk om zelf een energieleverancier te kiezen. U bent in het geval van stadsverwarming gebonden aan één specifieke leverancier voor warmte. Stadsverwarming betreft alleen warmte en dat betekent dat u stroom apart af moet sluiten. U mag daarin zelf bepalen bij welke leverancier u stroom afneemt.

 

Huis elektrisch verwarmen met een pellet cv-ketel 

Om het hele huis te verwarmen, kunt u een pelletkachel aansluiten op de radiatoren. In een pelletkachel gooit u geen houtblokken, maar een soort van geperste houtkorrels, ofwel pellets. Hoewel uw huis verwarmen met een pelletkachel erg aangenaam is, heeft het wel een nadeel. Middels een pijp of schoorsteen worden rookgassen afgevoerd naar buiten. Dat is dan weer slecht voor uw gezondheid en het milieu.

 

Kleine elektrische verwarming in huis

U kunt natuurlijk ook een kleine elektrische verwarming kopen voor in huis. Deze kleine - draagbare - elektrische verwarmingen zijn geschikt om te gebruiken als bijverwarming. U stopt de kleine elektrische verwarming in het stopcontact en kunt zo een kleine ruimte verwarmen. Op deze manier hoeft uw cv-ketel minder hard te werken en heeft u het toch lekker warm!


 

Huis elektrisch verwarmen: de voor- en nadelen

Het grootste voordeel van uw huis elektrisch verwarmen is natuurlijk dat u geen fossiele brandstof - aardgas - meer hoeft te gebruiken. Daarnaast is het ook nog eens veiliger, want er zijn geen gasleidingen nodig en dus kan er ook geen gaslek ontstaan. Met stroom kunt u uw woning bovendien sneller verwarmen dan met gas!

Het enige nadeel aan uw woning elektrisch verwarmen, is dat uw stroomverbruik stijgt. En een hoger stroomverbruik, betekent hogere stroomkosten. Dit kunt u natuurlijk oplossen door op andere manieren op uw stroomverbruik te besparen en een goedkope energieleverancier te kiezen.


 

Huis elektrisch verwarmen met zonnepanelen of een zonneboiler

Het elektrisch verwarmen van uw woning zorgt voor een stijging in uw energieverbruik. U verbruikt immers meer stroom dan daarvoor. Wanneer u volledig energieneutraal wilt wonen en uw energierekening zo laag mogelijk wilt houden, is het interessant om uw eigen stroom op te wekken. Dit kunt u doen middels zonnepanelen of een zonneboiler. Zo hoeft u geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen en houdt u uw energiekosten zo laag mogelijk. Win-win!

Subsidie energiebesparende maatregelen

De overheid biedt diverse subsidies als het gaat om energieneutraal wonen en het treffen van energiebesparende maatregelen. Uw huis elektrisch verwarmen is een voorbeeld van een energiebesparende maatregel. Wilt u uw huis ook beter isoleren of misschien zelfs in zonnepanelen of een zonneboiler investeren? Dan kunt u hier een subsidie voor aanvragen bij de overheid.


 

Huis elektrisch verwarmen met goedkope stroom

Wilt u uw huis elektrisch verwarmen op een goedkope en duurzame manier? Dan kunt u ook eens uw energiecontract onder de loep nemen. Levert uw huidige energieleverancier bijvoorbeeld groene stroom en betaalt u niet te veel voor uw energie? Wij leveren 100% windenergie én scherpe energietarieven. Goed voor het milieu en uw portemonnee!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

Huis verwarmen zonder verwarming

Huis verwarmen zonder verwarming met deze tips

> Lees meer

 

elektrische cv

Van het gas af met een elektrische cv-ketel: dit moet u weten

> Lees meer

 

Verbruik elektrische kachel

Wat verbruikt een elektrische kachel aan stroom?

> Lees meer

 

Verwarmen homepage