Contact
Mijn UnitedConsumers

Infraroodverwarmer: zo werkt een infraroodpaneel

Infraroodverwarming is wellicht interessant voor u als u uw woning elektrisch wilt verwarmen. In dit artikel vertellen wij u wat infraroodverwarming precies is en wat de voor- én nadelen zijn. Zo helpen wij u graag bij het maken van uw keuze!

Infraroodverwarming


 

Wat is infraroodverwarming? 

Infraroodverwarming is een manier van elektrisch verwarmen door middel van een warmtepaneel. Infraroodverwarmers geven stralingswarmte af die voorwerpen of lichamen in de directe omgeving verwarmen. Doordat infraroodverwarming gericht verwarmt, blijven voorwerpen, lichamen en ruimtes buiten het bereik van infraroodverwarming koel.


 

Hoe werkt infraroodverwarming? 

Infraroodverwarming bevat infraroodpanelen die werken op elektriciteit. Via een emitter (straler) stralen de infraroodpanelen (IR-panelen) warmtegolven uit die uw bank of vloer verwarmen. Hierdoor ontstaat warme lucht die aan de ruimte wordt afgegeven. Daardoor krijgt uw leefruimte snel een aangename temperatuur. Infraroodverwarming verwarmt dus niet direct de lucht, maar heeft een indirecte werking bij het verwarmen van een ruimte.

Infraroodverwarming met thermostaat

Met een infraroodverwarming met thermostaat kunt u energie besparen. De temperatuur van IR-panelen kunt u met een thermostaat namelijk eenvoudig en zuinig afstellen op de ideale temperatuur.

Soorten infraroodverwarming

Er zijn verschillende soorten infraroodverwarming die u in uw vloer, aan de wand of aan het plafond kunt plaatsen. Verschillende infrarood apparaten, zoals een infrarood kachel, infrarood heater of infraroodpanelen (IR-panelen), worden op basis van de golflengte onderverdeeld in drie soorten: 

IR-verwarming Functie IR-verwarming IR-verwarmer
Korte golf Kortgolvig infrarood straalt intense warmte uit, maar kan dit niet optimaal verdelen. Deze vorm van IR-verwarming is daardoor niet geschikt voor in huis. Infrarood kachel of infrarood heater als terrasverwarming.
Medium golf Bij IR-verwarming met medium infraroodstralen is de stralingswarmte minder intens dan bij kortgolvig infrarood. Infraroodsauna's en IR-panelen op de badkamer.
Lange golf Langgolvige infraroodstralen stralen lagere temperaturen uit en geven geen zichtbaar licht af. Daardoor zijn ze geschikt als hoofd- of bijverwarming. IR-panelen in woningen, kantoren, winkels en dierenverblijven.

 

Infraroodverwarming badkamer 

Infraroodpanelen zijn geschikt voor uw badkamer omdat deze snel opwarmen en vochtbestendig zijn. Daarnaast hoeft uw cv-ketel bij infraroodverwarming op de badkamer niet in actie te komen. Zo kunt u op energiekosten besparen!


 

Infrarood plafondverwarming

Bij infrarood plafondverwarming is het stralingsbereik van de warmtepanelen het grootst en het rendement het hoogst. Dit komt omdat infraroodpanelen hierbij van bovenaf verwarmen en er daardoor niets in de weg staat.

De ideale hoogte voor infrarood plafondverwarming is 2,6 meter. Met deze ideale hoogte voor infrarood plafondverwarming voorkomt u dat de warmtestralen objecten niet kunnen bereiken en er koude zones ontstaan. Infrarood plafondverwarming werkt goed bij plafonds tot 3 meter hoog. Is uw plafond hoger dan 3 meter? Dan kunt u de IR-panelen het beste lager bevestigen met behulp van draden aan uw plafond.


 

Voor- en nadelen infraroodverwarming 

Wilt u weten of verwarmen met infraroodverwarming interessant is voor u? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen precies zijn. Wij zetten ze voor u op een rijtje: 

Voordelen

  • Stille verwarming: IR-panelen maken geen geluid. Warm water dat borrelt? Dat is met IR-verwarming verleden tijd!
  • Gasloos verwarmen: met IR-verwarming bent u milieuvriendelijker bezig! U maakt namelijk geen gebruik van aardgas.
  • Geen luchtcirculatie: bij een warmtepaneel is er geen sprake van luchtcirculatie en dat is goed voor uw gezondheid!
  • Laag energieverbruik: IR-panelen stralen warmte efficiënt uit waardoor het energieverbruik laag is.
  • Eenvoudige installatie: IR-verwarming is eenvoudig te installeren en is via een stopcontact meteen klaar voor gebruik!

Nadelen

  • Vermogen is bepalend: om optimaal te kunnen verwarmen is het vermogen van een warmtepaneel bepalend.
  • Positionering essentieel: uw infraroodpaneel moet op de juiste positie staan om goed te kunnen verwarmen.
  • Elektriciteitskabels nodig: bij IR-verwarming kunnen elektriciteitskabels zichtbaar zijn die u nog moet wegwerken.
  • Aandacht voor energiebesparing: energiezuinig gebruik van IR-verwarming is mogelijk, maar vergt extra aandacht. 

 

Infraroodverwarming kopen 

De kosten van één infraroodpaneel liggen tussen de € 250,- en € 500,-. De aanschafkosten zijn onder andere afhankelijk van het vermogen dat u nodig heeft, het aantal infraoodpanelen en de posities van de infraroodpanelen. Denk dus goed na of u infraroodverwarming als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken. Om het juiste vermogen, het aantal warmtepanelen en de beste positie te kunnen bepalen, kunt u zich het beste laten adviseren door een specialist.

Kosten opstellingen met IR-panelen
Infraroodverwarmer Infraroodverwarming kosten
Bijverwarming met één infraroodpaneel Tussen de € 250,- en € 500,- 
Hoofdverwarming één ruimte met één infraroodpaneel Tussen de € 300,- en € 600,-
Hoofdverwarming één ruimte met twee infraroodpanelen Tussen de € 500,- en € 1.000,- 
Hoofdverwarming huis: 4 kamers Tussen de € 3.500,- en € 5.500,-
Hoofdverwarming huis: 6 kamers Tussen de € 4.500,- en € 6.500,-
Bron: Regionaal Energieloket

Infraroodverwarming kosten verbruik

De kosten van infraroodverwarming hangen af van hoe zuinig u met de infraroodverwarmer omgaat. U kunt het verbruik en de stroomkosten eenvoudig berekenen door het aantal kWh te vermenigvuldigen met het gemiddelde stroomtarief van € 0,7173 (Nibud).

Voorbeeld kosten infraroodverwarming

U gebruikt 2 uur per dag één warmtepaneel met een vermogen van 0,8 kilowatt.
Dat is gelijk aan 730 uur per jaar (2 uur x 365 dagen).

Om het aantal kWh per jaar te berekenen vermenigvuldigt u het aantal kilowatt met het aantal uur per jaar.
Dus: 0,8 kW x 730 uur = 584 kWh per jaar.

Met het gemiddelde stroomtarief berekent u de jaarlijkse kosten van infraroodverwarming dus als volgt: 0,7173 x 584 kWh = € 418,90 per jaar.


 

Energie besparen met infraroodverwarming

Verwarmt u met gas? Met een infraroodverwarmer bent u mogelijk goedkoper uit omdat het gemiddelde gastarief van € 3,26 per m³ hoger ligt dan het stroomtarief per kWh. Hoeveel energie en kosten u precies kunt besparen, hangt af van verschillende factoren en verschilt per woonsituatie. Is uw woning goed geïsoleerd en heeft u zonnepanelen? Dan is infraroodverwarming in veel gevallen voordelig!

Verwarmt u elektrisch door middel van bijvoorbeeld een elektrische cv of elektrische vloerverwarming? Dan bent u milieuvriendelijk bezig! Een infraroodverwarming kan hierop een duurzame aanvulling zijn als u zelf stroom opwekt.  


 

Energie besparen met UnitedConsumers

Met een infraroodverwarming kunt u besparen op uw gasverbruik. Wilt u meer besparen op gas én stroom? Bij ons profiteert u van een voordelig gas- en stroomtarief. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u precies kunt besparen?

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

warmteverlies

Warmteverlies in uw woning tegengaan met onze 6 tips!

> Lees meer

 

gasloos wonen

Gasloos wonen: dit zijn de mogelijkheden op een rij! 

> Lees meer

 

Verbruik elektrische kachel

Dit verbruikt een elektrische kachel

> Lees meer

 

Verwarmen homepage