Contact
Mijn UnitedConsumers

Pelletkachel kopen: de voor- én nadelen

Een pelletkachel geeft sfeer in huis én heeft een hoog rendement waardoor u uw huis goed kunt verwarmen. Denkt u eraan om een pelletkachel te kopen? In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over pelletkachels én zetten we de voor- en nadelen voor u op een rij!

pelletkachel


 

Wat is een pelletkachel? 

Een pelletkachel lijkt op een traditionele houtkachel, alleen wordt deze gestookt op houtpellets in plaats van blokken hout. Houtpellets zijn cilindervormige pelletkorrels die bestaan uit houtzaagsel en zijn een vorm van biomassa. Een pelletkachel is geschikt om één ruimte in uw woning te verwarmen.


 

Hoe werkt een pelletkachel?

Zodra u een pelletkachel aanzet, zorgt de gloeispiraal voor een ontsteking. Vervolgens vervoert de vijzel houtpellets naar het branderbakje. Als er aan de ontsteking vervolgens lucht wordt toegevoegd, ontstaat er vuur in het branderbakje en ontbranden de pelletkorrels. Dit zorgt voor warme lucht die via een convectieventilator de kamer in wordt geblazen. Rookgassen worden door de rookgasventilator van de pelletkachel afgevoerd.

Pelletkachel cv

Een pelletkachel-cv, ook wel pelletketel genoemd, is een kleine biomassaketel die werkt op houtpellets. Bij een pelletkachel-cv sluit u de pelletkachel aan op uw cv-ketel. De pelletkachel zorgt voor opwarming van het water van de cv en verwarmt zo het hele huis.


 

Voor- en nadelen pelletkachel

Overweegt u verwarmen met een pelletkachel? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van een pelletkachel. Wij zetten ze voor u op een rij! 

Voordelen

  • Weinig fijnstof: een pelletkachel stoot weinig fijnstofdeeltjes uit. Dat is goed voor uw gezondheid!
  • Hoog rendement: houtpellets zijn de ideale brandstof voor maximale warmte. Hierdoor heeft een pelletkachel een hoog rendement.
  • Lage CO2-uitstoot: moderne pelletkachels stoten weinig CO2 uit en zijn daardoor beter voor het milieu.
  • Makkelijk in gebruik: een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk en programmeerbaar. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de pelletkachel op afstand te bedienen.
  • Installatie is eenvoudig: het installeren van een pelletkachel is relatief eenvoudig en kunt u zelf doen.
  • Geen gasaansluiting nodig: Een pelletkachel gebruikt geen gas. Een gasaansluiting is dus niet nodig.
  • Ecologische, hernieuwbare brandstof: houtpellets zijn hernieuwbaar, ecologisch verantwoord en vaak voordeliger in prijs dan andere brandstoffen.

Nadelen

  • Verbruikt stroom: een pelletkachel heeft stroom nodig. Het gebruik van een pelletkachel brengt daardoor stroomkosten met zich mee.
  • Duur in aanschaf: goede pelletkachels zijn prijzig. Subsidie voor een pelletkachel is helaas niet mogelijk.
  • Kan lawaai maken: pelletkachels maken geluid. Dit komt met name door de ingebouwde ventilatoren.
  • Opslagruimte nodig: een pelletkachel-cv verbruikt gemiddeld zo'n 5 à 6 m³ pellets per jaar (Milieu Centraal). Het is voordelig om een grote voorraad te kopen, maar dan heeft u wel genoeg opslagruimte nodig. 
  • Reservoir zelf bijvullen: om te branden heeft een pelletkachel voldoende houtpellets in het reservoir nodig. Daardoor zult u een pelletkachel regelmatig moeten bijvullen.

 

Zijn pelletkachels duurzaam?

Zuinige pelletkachels en pelletketels zijn duurzaam. Volgens Milieu Centraal scoren pelletkachels en biomassaketels op de criteria zuinig verbruik en CO2-neutraal beter dan een traditionele houtkachel.

Net als bij verbranding van aardgas komt bij verbranding van hout (zoals bij een pelletkachel gebeurt) CO2 vrij. Een groot verschil is dat hout weer kan aangroeien en dus ook weer CO2 opneemt. Het verbranden van hout is zelfs CO2-neutraal als er op jaarbasis net zoveel CO2 wordt opgenomen als er vrijkomt (Milieu Centraal). 


 

Is een pelletkachel geschikt voor u?

Wilt u weten of een pelletkachel of pelletketel geschikt is voor u? Controleer dan of de onderstaande zaken voor u van toepassing zijn: 

check Uw woning is moeilijk te isoleren
check U wilt met uw woning van het gas af.
check U woont in een buitengebied waardoor het lastig is om op een warmtenet aan te sluiten.
check Uw woning heeft een rookkanaal (schoorsteen) of u beschikt over de mogelijkheid om die aan te leggen.

Een pelletkachel of pelletketel is minder geschikt als de volgende zaken een rol spelen: 

kruisje\ U woont in een dichtbebouwde omgeving. 
kruisje\ U kunt rook in uw woning alleen via een rooster in de gevel afvoeren.
kruisje\ Heeft u onvoldoende tussenopslag voor warm cv-water? Dan is een pelletketel niet geschikt.  


 

Verbruik en kosten pelletkachel

Het is lastig om te zeggen wat het exacte verbruik en de kosten van een pelletkachel zijn. Dit hangt namelijk sterk af van hoe de pelletkachel gebruikt wordt en kan dus per situatie verschillen.

De kosten van een pelletkachel zit met name in de aankoop van houtpellets. Een pelletkachel werkt op stroom. Ten opzichte van bijvoorbeeld radiatoren bespaart u zo direct op gas! Houd wel met rekening met extra stroomkosten bij het gebruik van een pelletkachel.


 

Pelletkachel kopen

Wilt u de meest geschikte pelletkachel kopen? Dan is het handig om te weten of u de pelletkachel als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken en wat er aan onderhoud nodig is. Houd daarnaast rekening met verschillende bedieningsopties en natuurlijk uw eigen smaak. Zo koopt u eenvoudig de pelletkachel die het beste bij u past!

Pelletkachel prijs

Voor een goede pelletkachel die aan alle kwaliteitseisen voldoet, moet u rekening houden met aanschafkosten vanaf € 2.000,- (Milieu Centraal). Het installeren van het rookkanaal brengt ook kosten met zich mee. Dat komt gemiddeld ook neer op € 2.000,-. Voor de aanschaf van een pelletkachel kunt u geen subsidie krijgen.


 

Energie besparen met UnitedConsumers

Een pelletkachel verbruikt geen gas, maar wel stroom. Wilt u besparen op uw energiekosten? Dat is mogelijk! Bij ons profiteert u altijd van scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? 

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

infraroodverwarming

Dit moet u weten over infraroodverwarming

> Lees meer

 

verbruik elektrische kachel

Verwarmen met een elektrische kachel: zo berekent u het verbruik

> Lees meer

 

huis verwarmen goedkoop

6 tips om goedkoop uw huis te verwarmen!

> Lees meer

 

Verwarmen homepage