Met een radiatorventilator wordt uw huis snel lekker warm. Maar, wat is een radiatorventilator? En zijn ventilatoren onder uw radiator interessant voor u? Wij leggen het graag aan u uit én helpen u in 5 stappen op weg om een radiatorventilator te plaatsen.
Een radiatorventilator is een kleine ventilator aan de onderkant van een radiator. Een radiatorventilator blaast warme lucht van een radiator de kamer in.
Een radiatorventilator maakt efficiënt gebruik van de warmte van de radiator. Daardoor warmt een kamer sneller op. Dat is voordelig én comfortabel!
Radiatorventilatoren werken op stroom en met een thermostaat die in de buurt van de warm water aanvoer is bevestigd. Zodra de radiator warm is (tussen de 27 en 33 graden), gaat de radiatorventilator vanzelf aan.
De radiatorventilator blaast vervolgens lucht langs de warme radiator. Hierdoor ontstaat er snel warme lucht die bijdraagt aan een warm en comfortabel huis. Bij 25 graden of lager gaat de radiatorventilator vanzelf weer uit.
Radiatorventilatoren zijn duurzaam in gebruik. Het stroomverbruik van een radiatorventilator bedraagt slechts een paar kilowattuur (kWh) per jaar. U verwarmt uw woning efficiënt waardoor uw leefruimte sneller opwarmt. Daardoor kunt u de temperatuur van het water in uw cv-ketel bovendien verlagen naar 60 à 70 graden.
Radiatorventilatoren worden met natuurlijke materialen geproduceerd. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt om een radiatorventilator te maken en dat is goed voor het milieu. De behuizing van een radiatorventilator is daarnaast goed afbreekbaar.
Bij het kiezen van de beste radiatorventilator let u op de lengte van de radiatorventilator. Een radiatorventilator werkt efficiënt als deze even lang is als de totale lengte van uw radiator.
Daarnaast kunt u letten op het geluid dat de radiatorventilator produceert. Goede radiatorventilatoren maken weinig geluid (minder dan 20 decibel). Zo heeft u met de beste radiatorventilator geen geluidsoverlast als u uw woning verwarmt.
Er is geen subsidie voor een radiatorventilator. Echter kunt u met radiatorventilatoren uw woning tegen een relatief lage investering verduurzamen.
Afhankelijk van het type en de grootte van uw radiatorventilator, liggen de aanschafkosten volgens Milieu Centraal tussen de € 35,- en € 330,- per stuk.
Als de volgende zaken voor u van toepassing zijn, is een radiatorventilator wellicht interessant voor u:
U wilt efficiënt omgaan met uw energieverbruik.
Uw woning of een gedeelte hiervan is lastig te verwarmen.
Uw woning heeft een lager energielabel dan energielabel A.
U kunt niet veel investeren in het verduurzamen van uw woning met bijvoorbeeld vloerisolatie of HR++ glas.
Het aantal radiatorventilatoren dat u nodig heeft, hangt af van het volume van de kamer die u wilt verwarmen. Per uur verplaatst een radiatorventilator gemiddeld 30 m³ warme lucht. Als alle lucht in uw leefruimte één keer per uur circuleert, is dat voldoende om uw woning aangenaam te verwarmen.
Uw kamer is 3 meter breed, 10 meter lang en 3 meter hoog. Dan berekent u het aantal m³ van uw kamer als volgt: 3 x 10 x 3 = 90 m³. U heeft drie radiatorventilatoren nodig die ieder 30 m³ warme lucht verspreiden. Want: 90 m³ / 30 m³ = 3.
Een radiatorventilator plaatsen is eenvoudig en kunt u zelf. Daarna zijn de radiatorventilatoren direct klaar voor gebruik! Wij helpen u graag op weg in 5 stappen:
Tip: plaats uw radiatorventilatoren aan de onderkant van de meest gebruikte radiatoren in huis. Bijvoorbeeld onder de radiatoren in de woonkamer of keuken. Zo maakt u optimaal gebruik van de warmte van uw radiatoren.
Bent u handig en wilt u zelf een radiatorventilator maken? Dat is mogelijk. Wij geven u 4 tips waar u op kunt letten als u een radiatorventilator zelf gaat maken:
In de bouwmarkt kunt u de materialen aanschaffen die u nodig heeft om zelf een radiatorventilator te maken. U kunt zich daarnaast laten adviseren door een specialist in de bouwmarkt.
Om ervoor te zorgen dat de ventilatoren op uw radiator weinig of zelfs geen geluid produceren, kiest u ventilatoren die met Pulse Width Modulation overweg kunnen. Zo regelt u eenvoudig het toerental van de radiatorventilator en daarmee het geluid dat het apparaat produceert.
Door een radiatorventilator zelf te maken, kunt u deze precies passend maken voor uw radiator. Meet de ruimte tussen uw radiatorpanelen op om te weten hoe groot uw radiatorventilator moet zijn. Zorg dat uw radiatorventilator over de hele lengte van uw radiator past. Zo draagt een radiatorventilator optimaal bij aan uw verwarmingssysteem.
Kies bij het maken van radiatorventilatoren voor ventilatoren met kogellagers. Deze kunnen goed tegen hitte en gaan lang mee. Zo profiteert u langer van een efficiënte manier van verwarmen.
Radiatorventilatoren maken gebruik van de warmte van uw radiator, waardoor u uw woning efficiënter verwarmt. Hoeveel u precies bespaart ten opzichte van radiatoren zonder ventilatoren, is echter afhankelijk van hoe u uw verwarming gebruikt. Dit verschilt per huishouden. Daarom is de exacte besparing met een radiatorventilator volgens Milieu Centraal niet precies bekend.
Radiatorventilatoren gebruiken is niet alleen eenvoudig, maar ook voordelig. Uw huis wordt namelijk efficiënt en snel lekker warm. Wilt u besparen op energiekosten? Bij ons profiteert u altijd van een scherp energietarief. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u precies kunt besparen?