Contact
Mijn UnitedConsumers

WTW Unit

Bent u op zoek naar een duurzaam ventilatiesysteem? Dan is een WTW unit misschien wel iets voor u. Een WTW unit zorgt ervoor dat er frisse buitenlucht uw woning binnenkomt, zonder dat u hierdoor warmte verliest. Wij vertellen u meer over de WTW unit!

Wtw unit


 

Wat is een WTW unit voor ventilatie?

WTW is een afkorting voor warmteterugwinning. Een WTW unit voorziet uw woning van verse lucht, zonder dat er warmte verloren gaat. Een ander woord voor WTW unit is daarom ook wel warmte terugwin unit (of warmte terugwin ventilatie). Een WTW unit is een duurzaam systeem om uw woning te ventileren!

Wat is een douche WTW?

Naast een WTW unit voor ventilatielucht, bestaat er nog een andere soort WTW. Het idee van een douche WTW is vergelijkbaar met een ventilatie WTW unit. In plaats van lucht, wordt met een douche WTW warmte uit wegstromend (douche)water teruggewonnen. Deze warmte wordt gebruikt om koud leidingwater op te warmen.

Dit terugwinnen van warmte zorgt ervoor dat uw cv-ketel of warmtepomp minder hard hoeft te werken om tapwater op te warmen. De besparing van een douche WTW in combinatie met een HR-ketel is, afhankelijk van het type douche WTW, zo'n 70 tot 110 m3 gas. Dat komt neer op een besparing van € 100,- tot € 160,- per jaar (Milieu Centraal). 


 

Werking WTW installatie bij ventilatie

Een WTW installatie bestaat uit een ventilator en inblaasopeningen en afzuigpunten verdeeld over uw woning. In principe voorziet de WTW unit uw woning van verse buitenlucht. De gebruikte, warme lucht van binnen voert de WTW unit vervolgens weer af naar buiten.

Het is bij de WTW unit niet zo dat er hierdoor warmte verloren gaat. De verse buitenlucht wordt namelijk verwarmd door een warmtewisselaar, die warmte haalt uit de oude af te voeren binnenlucht. Zo blijft uw woning dus gewoon lekker warm. In de zomer wordt deze wisselwerking omgedraaid, waardoor uw woning in de zomer juist lekker koel blijft!

WTW unit airco

Een WTW unit koelt uw woning niet standaard middels een airconditioningssysteem. Een WTW installatie kan in de zomer namelijk 's nachts koele buitenlucht naar binnen blazen, waardoor uw woning weer een aangename temperatuur krijgt en de volgende dag dus weer lekker koel is. Wel is het mogelijk om een losse WTW koeler toe te voegen aan uw systeem.


 

Waarom kiezen voor een WTW installatie?

Een WTW unit zorgt ervoor dat uw woning altijd voorzien is van verse lucht, en dat is hartstikke goed voor uw gezondheid! Daarnaast is verse lucht makkelijker te verwarmen dan 'oude' lucht. Dankzij een WTW unit hoeft uw verwarming dus minder hard te draaien. Zo bespaart u op uw verwarmingskosten, en houdt u meer over voor een leuker leven!

Voor- en nadelen van een WTW Unit

Een WTW installatie heeft eigenlijk meer voordelen dan nadelen, en wij zetten ze voor u op een rij:

 
Tijdens het ventilatieproces gaat er geen warmte verloren
 
Regelmatig onderhoud is noodzakelijk
 
Het rendement van het systeem kan oplopen tot 90%
 
Een WTW unit is vaak wat duurder in aanschaf
 
De WTW unit zorgt voor een gezond binnenklimaat    

 

WTW unit of mechanisch ventilatiesysteem?

Weet u niet zeker of u moet kiezen voor een WTW unit of een normaal mechanisch ventilatiesysteem? Wij zetten de verschillen voor u naast elkaar. Zo weet u precies waar u aan toe bent:

WTW unit

Mechanische ventilatie

Een iets ingewikkeldere installatie door aanleg leidingen, want er wordt ook verse lucht toegevoerd Eenvoudig te installeren, want de lucht hoeft maar één richting op
Onderhoud en het regelmatig vervangen van filters noodzakelijk Zelden schoonmaak of vervanging noodzakelijk
Duurder in aanschaf dan een normaal ventilatiesysteem Goedkoper in aanschaf dan een WTW Unit
Energiebesparend systeem, besparing energierekening Er gaat veel energie verloren
Minimale vervuiling milieu Slechter voor het milieu


WTW unit en installatie kosten

U kunt een WTW unit zo duur maken als u zelf wilt. Meestal betaalt u tussen de € 700,- en € 2.000,-. Een WTW installatie is vaak duurder dan een normaal ventilatiesysteem, maar uiteindelijk bespaart u geld omdat de WTW unit 95% van de energie binnenhoudt. 


 

WTW unit vervangen

Het gevolg van een slecht onderhouden, of versleten WTW unit is dat het binnenklimaat van uw woning verslechtert. Het is daarom belangrijk dat u de WTW unit regelmatig schoonmaakt en de filters tijdig vervangt. Hoewel een WTW unit lang meegaat, kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn de WTW unit te vervangen. 

Het advies is om in dat geval offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Vraag dan ook of het nodig is om de gehele WTW unit te vervangen, of slechts een onderdeel ervan. Want als u slechts een gedeelte hoeft te vervangen, scheelt het u een hoop in kosten. Daarnaast is het verstandig om te vragen of de prijs inclusief btw en installatie is. Zo weet u direct waar u aan toe bent!


Ook interessant voor u
 

airco verwarming

Dit zijn de voordelen van verwarmen met een airco

> Lees meer

 

Windmolen thuis

Windmolen voor thuis: een goede optie voor u?

> Lees meer

 

warmtepomp

Welke soort warmtepomp is de beste warmtepomp?

> Lees meer

 

Verwarmen homepage