Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonneboiler: duurzaam uw woning verwarmen

Een zonneboiler voorziet uw woning van warm water dankzij zonne-energie. Maar kunt u met een zonneboiler nou echt uw hele huis verwarmen? Jazeker! Wij vertellen u alles over de werking van een zonneboiler, ter ondersteuning van uw cv.

Zonneboiler banner

 

Wat is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kunt u middels zonne-energie zelf sanitair water verwarmen. En met een zonneboilercombi kunt u zelfs uw woning verwarmen! Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector op het dak, een buizenstelsel, een warmtewisselaar en een voorraadvat.  

Werking zonneboiler

De werking van een zonneboiler is vrij eenvoudig. Wij leggen graag uit hoe een zonneboiler werkt:

1. De zonnecollector is aangesloten op een buizenstelsel waar een vloeistof doorheen gaat.
2. De zon verwarmt de vloeistof in de zonnecollectoren.
3. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens via het buizenstelsel door naar een warmtewisselaar.
4. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat het water in het voorraadvat - de zonneboiler - wordt verwarmd.
5. Met dit warme water kunt u bijvoorbeeld douchen, uw vaat wassen of uw wasmachine laten draaien.

Huis zonneboiler

 

Huis verwarmen met een zonneboilercombi

Om uw huis te kunnen verwarmen, kan een zonneboiler worden aangesloten op uw cv. Dit heet ook wel een zonneboilercombi. Let wel op, want een zonneboiler kan alleen aangesloten worden wanneer u een laag temperatuurverwarmingssysteem in huis heeft.

Lage temperatuur verwarmingen hebben vaak een groter oppervlak nodig om voldoende warmte af te geven in uw woning. Want waar een normaal systeem een watertemperatuur heeft van 70 tot 80 graden, gaat een laag temperatuursysteem niet hoger dan 55 graden. In plaats van een hogere temperatuur is er in dat geval meer oppervlak nodig om net zoveel warmte af te kunnen geven.

Zonneboiler vloerverwarming

Een voorbeeld van een lage temperatuur verwarming is een vloerverwarming. Een zonneboilercombi en vloerverwarming is daardoor een goede en logische combinatie. Dit komt doordat vloerverwarming al werkt bij een watertemperatuur van 55 graden, en dat haalt u zo met een zonneboiler! Een normale zonneboiler is niet geschikt in combinatie met vloerverwarming. Hiervoor heeft u echt een zonneboilercombi nodig.


 

Rendement zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u ongeveer de helft besparen op uw warm water kosten, en met een zonneboiler cv (zonneboilercombi) verlaagt u ook nog eens uw verwarmingskosten. Met een zonneboilercombi bespaart u volgens Milieu Centraal (op basis van een 4-persoons huishouden) zo'n 180 m3 gas op jaarbasis. Met een gemiddeld gastarief van € 3,- (Bron: Nibud) staat dit gelijk aan ongeveer € 540,- per jaar. 

Zonneboiler kosten

Een zonneboiler - voor een 4-persoons huishouden - kost inclusief installatie ongeveer € 3.300,- en gaat zo'n 20 jaar mee. Zonneboilers komen in verschillende soorten en maten. Hoe groter de zonneboiler, des te hoger de kosten. 

De overheid geeft subsidie op de aankoop van een zonneboiler. Dit scheelt u gemiddeld zo'n € 1.000,-. Dit maakt een zonneboiler kopen een stuk aantrekkelijker! De subsidie komt uit de ISDE-subsidiepot. De zonneboiler dient hiervoor wel op de apparatenlijst van de overheid te staan. 


 

Woning verwarmen met zonneboilercombi

Omdat een zonneboilercombi het beste werkt met een laagtemperatuur verwarmingssysteem, is het belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Bij een slechte isolatie zal de lage temperatuur helaas niet voldoende zijn om uw woning echt warm te houden. Wij geven u de beste tips om uw woning zo goed mogelijk te verwarmen met een zonneboiler(combi):

  • Vloerisolatie: Er gaat vaak veel warmte verloren via de vloer. Het is daarom belangrijk dat, ter voorbereiding op een zonneboilercombi, uw vloer goed is geïsoleerd. En goed nieuws! Want vloerisolatie is prima te combineren met vloerverwarming.
  • Dakisolatie: Warmte stijgt, en dus gaat alle warmte van de woning snel naar uw zolder. Om deze warmte binnen te houden, is het een goed idee om het dak te isoleren. 
  • Dubbelglas of HR++: Heeft u nog enkel glas? Wanneer u uw hand bij het raam houdt, voelt u de kou al. Kies daarom voor dubbelglas of zelfs HR++. Deze techniek zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte naar buiten gaat, en kou naar binnenkomt.  
  • Spouwmuurisolatie: Oudere woningen, zoals woningen uit de jaren 30, hebben vaak geen muurisolatie. In dat geval is spouwmuurisolatie een goede oplossing. Hierdoor blijft uw woning in de winter heerlijk warm, en lekker koel in de zomer. 

 

Zonneboiler of warmtepomp?

Zowel een zonneboiler als een warmtepomp vergt een grote investering van uw kant. Het is daarom begrijpelijk dat u niet ervoor kiest een zonneboiler en warmtepomp te combineren. Uw keuze voor een zonneboiler of warmtepomp heeft te maken met uw persoonlijke voorkeur. Aan een zonneboiler en aan een warmtepomp zitten erg veel voordelen, maar ook nadelen. Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen van beide systemen voor u op een rij:

Zonneboiler Warmtepomp
 
Verbruikt geen elektriciteit
 
Wordt volledig in huis geplaatst
 
Verlaging van uw gasverbruik
 
Verlaagt uw gasverbruik, dus lagere gaskosten
 
Rendement is hoger - ook in de winter
 
In de zomer kan een warmtepomp uw huis koelen
 
Geen CO2-uitstoot bij gebruik zonneboiler 
 
Een heel stuk minder CO2-uitstoot dan een hr ketel
 
Vaak duur in aanschaf
 
Verbruikt veel elektriciteit
 
Een zonrijk dak is essentieel
 
Een relatief grote investering
 
Heeft een zonnecollector nodig op het dak
 
Een goed geïsoleerd huis is essentieel
 
Het bijwarmen met een cv ketel blijft nodig
 
In bestaande woningen lastiger in te bouwen
 
Plaatsing zonnecollector belangrijk (hoek, schaduwval)
 
In sommige gevallen is er een vergunning nodig

Zonneboiler combineren met een warmtepomp?

U kunt een zonneboiler goed combineren met een warmtepomp. Zo kunt u optimaal uw woning voorzien van warmte en warm water - en dat op een duurzame manier! De warmtepomp haalt energie uit grondwater, lucht of de bodem. De zonneboiler doet dit via de zon.

De zonneboiler verwarmt het water dat in het voorraadvat zit. Hiermee wordt uw woning verwarmd, en kunt u warm douchen en afwassen. En door een zonneboiler met een warmtepomp te combineren, kan de warmtepomp bijspringen wanneer er bijgestookt moet worden. Zo bent u volledig van het gas af, en bent u goed op weg naar een energieneutraal huis.


 

Zonneboiler of zonnepanelen?

Hoewel beide systemen middels grote platen op het dak zonne-energie omzetten in duurzame energie, verschillen ze toch van elkaar. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen en zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Met een zonneboiler bespaart u dus kosten op gas en met zonnepanelen op stroom. De keuze voor een zonneboiler of zonnepanelen hangt af van welke energiebesoorte u zou willen verduurzamen.  

Info zonnepanelen


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Uw woning elektrisch verwarmen? Dat kan!

> Lees meer

 

Woning verwarmen

Goedkoop uw huis verwarmen? Dit zijn de opties

> Lees meer

 

Airco verwarming

Airco als verwarming, kan dat? Jazeker! Wij vertellen u hoe

> Lees meer

 

Verwarmen homepage