Zorgverzekering 2020

Uw zorgverzekering 2020 kunt u afsluiten t/m 31 januari. Wat moet u weten voordat u een nieuwe zorgverzekering voor 2020 afsluiten? Wij vertellen het u op deze pagina. De zorgverzekering ziet er in 2020 namelijk weer net wat anders uit dan de voorgaande jaren.

Zorgverzekering 2020 in het kort

 • De overheid besluit dat de collectieve korting op de basisverzekering daalt van 10% naar 5%
 • In 2020 betaalt u € 113,95 per maand voor de VGZ zorgverzekering door UC
 • Daarnaast krijgt u in 2020 15% korting op UC aanvullende verzekeringen
 • Het eigen risico blijft gelijk op € 385,-
 • De zorgtoeslag 2020 stijgt

Toegevoegde vergoedingen zorgverzekering 2020

 • Behandeling door specialist ouderenverzorging en arts verstandelijk gehandicapten
 • NIPT subsidieregeling wordt verlengd in 2020
 • Logeervergoeding van € 75,- per nacht

Belangrijke data

vinkje  17 september 2019:   Prinsjesdag. Op deze dag hoort u de wijzigingen in de basisverzekering en het eigen risico.
vinkje 12 november 2019: Zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november hun premies en vergoedingen bekend.
vinkje  31 december 2019:   Uiterlijke datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering.
vinkje  31 januari 2020:   De laatste dag dat u een nieuwe zorgverzekering voor 2020 kunt afsluiten.

Uw nieuwe zorgverzekering voor 2020 kunt u afsluiten tot en met 31 januari. Maar let op dat u uw huidige verzekering vóór 1 januari moet opzeggen. Daarna heeft u dus nog een maand om uw nieuwe zorgverzekering 2020 af te sluiten.

Zorgverzekering 2020 afsluiten

 

Stapt u voor 1 januari over naar een nieuwe zorgverzekering, dan zegt deze uw oude verzekering op. Kiest u pas na 31 december een nieuwe zorgverzekering voor 2020. Dan moet u zelf uw huidige verzekering opgezegd hebben.

Zorgverzekering 2020, wat verandert er?

Zoals ieder jaar verandert ook in 2020 het een en ander aan de inhoud van de zorgverzekering. De basisverzekering blijft inhoudelijk voor iedereen gelijk. Er verdwijnen dit jaar geen vergoedingen uit het pakket, maar er worden dit jaar wederom een aantal nieuwe vergoedingen toegevoegd. Hieronder leest u precies wat er allemaal verandert.


Zorverzekering 2020: de premie

De premie van VGZ voor de zorgverzekering 2020 daalt komend jaar. Dit komt door de goede prijsafspraken die VGZ met zorgverleners heeft gemaakt. Zo heeft u met de zorgverzekering 2020 van UnitedConsumers door VGZ een uitstekende verzekering, tegen een aantrekkelijke premie. Via UnitedConsumers betaalt u in 2020 slechts € 113,95 per maand voor de naturapolis van VGZ.

Kiest u ook voor een aanvullende verzekering? Bij UnitedConsumers bent u al aanvullend verzekerd vanaf € 5,72.

Zorgverzekering afsluiten

Zorgtoeslag 2020 stijgt

Om de stijgende zorgpremie in 2020 te compenseren, stijgt ook de zorgtoeslag weer. Alleenstaanden gaan er € 67,- op vooruit en gezinnen zullen in 2020 € 95,- per jaar meer zorgtoeslag ontvangen. De maximum inkomens en vermogens met de bijbehorende bedragen zijn echter nog niet bekendgemaakt. Alle informatie over de zorgtoeslag 2020, vindt u op deze pagina.

Zorgverzekering 2020 en het eigen risico

De huidige coalitie heeft in het regeerakkoord afgesproken dat het verplicht eigen risico de komende jaren gelijk blijft op € 385,-. Dat betekent dat ook in 2020 het eigen risico op dit bedrag blijft staan. Uiteraard kunt u wel nog altijd uw eigen risico vrijwillig verhogen. U kunt dit doen tot een maximum bedrag van € 885,- in ruil voor korting op uw zorgverzekering in 2020.

Zorgverzekering 2020 en de collectiviteitskorting

De overheid heeft besloten dat de maximale collectiviteitskorting van 10% naar 5% wordt verlaagd voor de zorgverzekering 2020. Dit geldt echter alleen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekeringen.

In 2020 krijgt u 5% korting op de basisverzekering van VGZ door UC en 15% op onze eigen UC aanvullende verzekeringen.

Zorgverzekering 2020: extra vergoedingen

Voor de zorgverzekering 2020 zijn er ook weer een aantal extra vergoedingen aan de basisverzekering toegevoegd, zoals we jaarlijks gewend zijn. In onderstaande overzicht ziet u wat de inhoudelijke wijzigingen zijn.

 • Behandeling door een specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten wordt vergoed.
 • De subsidieregeling voor het uitvoeren van een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd.
 • Vanaf 1 september 2019 wordt het medicijn Fampyra - voor patiënten met Multiple Sclerose - vergoed
 • Vanaf 1 september 2019 worden medicijnen tegen longkanker, Durvalumab en Abemaciclib, vergoed
 • In 2020 wordt een logeervergoeding van € 75,- per nacht opgenomen in het basispakket.
 • Voor stoppen-met-roken-programma's wordt geen eigen risico meer gevraagd.

De druk op de huisarts wordt per januari 2020 verlicht door het vergoeden van behandelingen door een ouderengeneeskundige of arts verstandelijk gehandicapten. Door de zorg vanuit het basispakket te vergoeden hoeft deze groep patiënten niet eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief en dat scheelt een hoop tijd die de arts aan andere patiënten kan besteden.

Doordat de subsidieregeling voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd kunnen aanstaande moeders ook in het nieuwe jaar gebruik maken van dit onderzoek. De NIPT wordt uitgevoerd bij zwangere vrouwen om te controleren of het kindje gezond is. De eigen bijdrage bedraagt net als voorgaande jaren € 175,-.

Soms komt het voor dat patiënten voor langere tijd achter elkaar in het ziekenhuis moeten zijn. In 2020 kan de patiënt aanspraak maken op de logeervergoeding van € 75,- euro per nacht. Dit kan alleen als u drie dagen achter elkaar in het ziekenhuis moet zijn, zonder dat er sprake is van een opname. Deze vergoeding geldt als alternatief voor de vergoeding zittend ziekenvervoer.

Volgens de minister van Volksgezondheid is het belangrijk dat iedereen toegang blijft houden tot de juiste geneesmiddelen. Daarom wijzigt in 2020 de vergoeding van apotheekbereidingen. Als een geregistreerd geneesmiddel niet in het basispakket valt omdat de kosten te hoog zijn, kan er altijd nog een vergoeding gegeven worden voor de apotheekbereiding van het geneesmiddel.

Zorgverzekering 2020 vergelijken

Ook het vergelijken van de zorgverzekering in 2020 is heel verstandig. Op die manier kunt u opnieuw bekijken of u met de huidige zorgbehoefte of aanvullende pakket goed verzekerd bent. Een wijziging in uw thuissituatie, zoals ziek worden of de komst van een kindje, kan ervoor zorgen dat een andere zorgverzekering of aanvullende verzekering beter bij u past.

Zorgverzekering 2020 met korting

Wij geven in 2020 de maximale korting van 5% op de basisverzekering. Wij geven u daarnaast 15% korting op onze aanvullende verzekeringen of tandartsverzekeringen. Deze korting kunt u inruilen voor een kado in onze Kadoshop of laten uitbetalen op uw rekening. Met de zorgverzekeringen van UnitedConsumers door VGZ bespaart u gemiddeld €156,60 per jaar. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!