Zorgverzekering 2020

Het duurt nog even voordat u de zorgverzekering 2020 kunt afsluiten. Toch zetten wij voor u al het een en ander op een rijtje. Tegen de tijd dat u nadenkt over de zorgverzekering 2020, kunt u hier altijd terecht voor meer informatie. De zorgverzekering ziet er namelijk in 2020 weer net wat anders uit dan in de voorgaande jaren.

Belangrijke data

vinkje  17 september 2019:   Prinsjesdag. Op deze dag hoort u de wijzigingen in de basisverzekering en het eigen risico.
vinkje  12 november 2019:   Zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november hun premies en vergoedingen bekend.
vinkje  31 december 2019:   Uiterlijke datum voor het opzeggen of wijzigen van uw zorgverzekering.
vinkje  31 januari 2020:   De laatste dag dat u een nieuwe zorgverzekering voor 2020 kunt afsluiten.

Zorgverzekering 2020, wat verandert er?

Zoals ieder jaar verandert ook in 2020 het een en ander aan de inhoud van de zorgverzekering. De basisverzekering blijft inhoudelijk voor iedereen gelijk. Er verdwijnen dit jaar geen vergoedingen uit het pakket, maar er worden dit jaar wederom een aantal vergoedingen toegevoegd. Hieronder leest u precies wat er allemaal verandert.

1. Zorgpremie 2020 stijgt

De overheid verwacht dat de zorgpremie in 2020 met zo'n € 37,- stijgt, wat uitkomt op 3 euro per maand. Dit is echter een inschatting van de overheid. We weten de werkelijke stijging pas echt zodra de premies bekend worden gemaakt op 12 november. Zorgverzekeraars bepalen namelijk zelf de daadwerkelijke stijging van de zorgpremie.

Wilt u onze zorgpremie voor 2020 ontvangen zodra deze bekend is? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan brengen wij u zo snel mogelijk op de hoogte van onze scherpe premie.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

2. Zorgtoeslag 2020 stijgt

Om de stijgende zorgpremie in 2020 te compenseren, stijgt ook de zorgtoeslag weer! Alleenstaanden gaan er € 67,- op vooruit en gezinnen zullen in 2020 € 95,- per jaar meer zorgtoeslag ontvangen. De maximum inkomens en vermogens met de bijbehorende bedragen zijn echter nog niet bekendgemaakt. Zodra alle informatie over de zorgtoeslag 2020 bekend is, vindt u het op deze pagina.

3. Eigen risico 2020 blijft gelijk

De huidige coalitie heeft in het regeerakkoord afgesproken dat het verplicht eigen risico de komende jaren gelijk blijft op € 385,-. Dat betekent dat ook in 2020 het eigen risico op dit bedrag blijft staan. Uiteraard kunt u wel nog altijd uw eigen risico vrijwillig verhogen. U kunt dit doen tot een maximum bedrag van € 885,- in ruil voor korting op uw zorgverzekering.

4. De collectiviteitskorting daalt

De overheid heeft besloten dat de maximale collectiviteitskorting van 10% in 2020 wordt verlaagd. Dit geldt echter alleen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekeringen. Wij zullen voor 2020 zorgen dat u nog steeds de beste deal krijgt door een scherpe premie te bieden voor zowel onze basisverzekeringa als de aanvullende verzekeringen.

Verandering premie en zorgtoeslag 2020  2019  2020 
Standaardpremie (verwachting overheid)  € 1.609,-  € 1.648,- 
Maximale zorgtoeslag eenpersoonshuishouden € 1.189,- € 1.256,-
Maximale zorgtoeslag meerpersoonshuishouden € 2.314,- € 2.409,-

Zorgverzekering 2020: Extra vergoedingen

Voor 2020 zijn er ook weer een aantal extra vergoedingen aan de basisverzekering toegevoegd, zoals we jaarlijks gewend zijn. In onderstaande overzicht ziet u wat de inhoudelijke wijzigingen zijn.

  • Behandeling door een specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten wordt vergoed.
  • De subsidieregeling voor het uitvoeren van een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd.
  • Per 1 september 2019 wordt het medicijn Fampyra - voor patiënten met Multiple Sclerose - vergoed
  • Per 1 september 2019 worden medicijnen tegen longkanker, Durvalumab en Abemaciclib, vergoed
  • In 2020 wordt een logeervergoeding van € 75,- per nacht opgenomen in het basispakket.
  • Voor stoppen-met-roken-programma's wordt geen eigen risico meer gevraagd.

De druk op de huisarts wordt per januari 2020 verlicht door het vergoeden van behandelingen door een ouderengeneeskundige of arts verstandelijk gehandicapten. Door de zorg vanuit het basispakket te vergoeden hoeft deze groep patiënten niet eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief en dat scheelt een hoop tijd die de arts aan andere patiënten kan besteden.

Doordat de subsidieregeling voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd kunnen aanstaande moeders ook in het nieuwe jaar gebruik maken van dit onderzoek. De NIPT wordt uitgevoerd bij zwangere vrouwen om te controleren of het kindje gezond is. De eigen bijdrage bedraagt net als voorgaande jaren € 175,- euro.

Soms komt het voor dat patiënten voor langere tijd achter elkaar in het ziekenhuis moeten zijn. In 2020 kan de patiënt aanspraak maken op de logeervergoeding van € 75,- euro per nacht. Dit kan alleen als u drie dagen achter elkaar in het ziekenhuis moet zijn, zonder dat er sprake is van een opname. Deze vergoeding geldt als alternatief voor de vergoeding zittend ziekenvervoer.

Volgens de minister van Volksgezondheid is het belangrijk dat iedereen toegang blijft houden tot de juiste geneesmiddelen. Daarom wijzigt in 2020 de vergoeding van apotheekbereidingen. Als een geregistreerd geneesmiddel niet in het basispakket valt omdat de kosten te hoog zijn, kan er altijd nog een vergoeding gegeven worden voor de apotheekbereiding van het geneesmiddel.

Zorgverzekering vergelijken 2020

Ook het vergelijken van de zorgverzekering in 2020 is heel verstandig. Op die manier kunt u opnieuw bekijken of u met de huidige zorgbehoefte of aanvullende pakket goed verzekerd bent. Een wijziging in uw thuissituatie, zoals ziek worden of de komst van een kindje, kan ervoor zorgen dat een andere zorgverzekering of aanvullende verzekering beter bij u past.

Zorgverzekering 2020 met korting

ZorgCollectief UnitedConsumers zal ook op de zorgverzekering van 2020 weer korting geven op de basisverzekering. Deze korting kunt u inruilen voor een kado in onze Kadoshop of laten uitbetalen op uw rekening. De hoogte van de korting wordt in november door UnitedConsumers bekendgemaakt.