Contact
Mijn UnitedConsumers

Overgangsklachten: Signalen overgang herkennen

Overgangsklachten zijn heel normaal binnen een bepaalde levensfase van een vrouw. Ze horen namelijk bij de overgang en de menopauze. Ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in Nederland zijn momenteel in de overgang, en 80% van hen heeft overgangsklachten. Wat zijn veelvoorkomende overgang symptomen? En wat kunt u zelf doen tegen opvliegers? Wij helpen u graag.

 

info Overgangsklachten

Overgangsklachten zijn symptomen die u ervaart wanneer u in de overgang zit. De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarbij de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk zal verdwijnen, oftewel de menopauze.

De meeste vrouwen komen in de overgang wanneer zij tussen de 45 en 55 jaar oud zijn, maar ook een vervroegde overgang is mogelijk. Sommige vrouwen ervaren veel overgangsklachten, maar dit kan per persoon verschillen. Een ander heeft er misschien helemaal geen last van.

Overgangsklachten  

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang is een proces en gemiddeld duurt het 4 jaar voordat de menstruatie volledig wegblijft. Op het moment dat u één jaar lang niet gemenstrueerd heeft, dan zit u in de menopauze. 


 

symptomen Symptomen overgang herkennen

De overgang herkent u vaak aan typische verschijnselen, zoals opvliegers en een onregelmatige menstruatie. Hoewel de overgang een natuurlijk proces is, kan het toch een lastige en ongemakkelijke periode voor u zijn.

Overgangsklachten zijn eigenlijk in twee categorieën te verdelen, namelijk lichamelijke symptomen van de overgang en mentale klachten. 

Lichamelijke overgangsklachten

Veel voorkomende symptomen van de overgang zijn vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn en/of rugpijn. Ook kunt u last krijgen van hevige transpiratie en plotselinge, korte en hevige warmte-aanvallen - beter bekend als opvliegers.

Uw menstruatie is korter en/of onregelmatiger, en uw menstruatie is heftiger of juist minder heftig dan u gewend bent. Daarnaast kan uw vagina droog aanvoelen en kunt u last hebben van een branderig gevoel of pijn tijdens het vrijen.

Emotionele symptomen overgang

Omdat er bij de overgang sprake is van een verandering in uw hormoonhuishouden, kan dit ook een effect hebben op uw mentale gesteldheid. U kunt een onzeker en/of angstig gevoel krijgen, en emotionele schommelingen of stemmingswisselingen ervaren.


 

vergrootglas Oorzaken vervroegde overgang

De overgang kunt u niet voorkomen. De overgang ontstaat namelijk doordat de voorraad eicellen in uw eierstokken opraakt tussen de leeftijd van 45 en 60 jaar. Toch zijn er vrouwen die al voor hun 40e in de overgang raken. Dit gebeurt gelukkig alleen in zeldzame gevallen. Er zijn verschillende oorzaken die het risico op een vervroegde overgang vergroten: 

 • U heeft een zeldzame erfelijke afwijking.
 • U heeft een auto-immuunziekte met een ontsteking van de bijnier.
 • U heeft chemotherapie of radiotherapie gehad of uw eierstokken laten verwijderen.

 

persoon Wat te doen bij opvliegers?

Wat u kunt doen tegen opvliegers, is gezond eten, waardoor u zoveel mogelijk overgewicht voorkomt. Personen met overgewicht hebben het namelijk vaak een stuk warmer. Zorg dat u voldoende magnesium en omega 3 vetzuren binnenkrijgt. U vindt deze in vette vis en donkere bladgroenten. 

Als u een opvlieger voelt opkomen, dan is het een goed idee om niet in een warme ruimte te zijn en snel iets kouds te drinken. Draag voornamelijk katoenen kleding en vermijd synthetische stoffen. En draag laagjes, zodat u gemakkelijk een laagje (bijvoorbeeld een vest of een jasje) uit kunt trekken. 

Stress en hevige emoties zorgen daarnaast ook voor een warmer lichaam. Probeer dus zoveel mogelijk stressvolle en emotionele situaties te mijden. En heeft u altijd al willen stoppen met roken? Dan is dit het juiste moment. Want stoppen met roken is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar maakt uw opvliegers ook een stuk minder heftig.


 

wat kan ik zelf Wat te doen bij overige overgangsklachten?

Tijdens de overgang kunt u ook last krijgen van menstruatieklachten, zoals krampen en stemmingswisselingen.

Heeft u last van krampen? Leg dan een warme kruik op uw buik. Drink kamillethee, of thee met stukjes gember, want ook dit zijn goede middelen om de menstruatieklachten bij de overgang te verlichten. De lekkerste tip: eet pure chocolade. Dit verhoogt het serotoninegehalte en helpt daarom goed tegen pijnlijke krampen.

Bij stemmingswisselingen in de overgang is het een goed idee om het rustig aan te doen. Multitasken is tijdens de overgang namelijk een stuk moeilijker. Beweeg regelmatig, want hierdoor maakt u endorfine aan en voelt u zich een stuk beter. Het wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Let ook op de hoeveelheid suikers in uw voedsel. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan namelijk zorgen voor vervelende stemmingswisselingen.


 

dokter Wanneer naar de huisarts?

Zit u in de overgang en heeft u veel last van de overgangsklachten? Dan kunt u gerust een afspraak inplannen met uw huisarts in. In sommige gevallen kan het tijdelijk gebruik van een medicijn (hormonen) helpen bij het verlichten van uw overgangsklachten. Uw huisarts kan u daar verder over informeren.

Zijn medicijnen niet de juiste oplossing? Dan is hulp van een overgangsconsulent misschien interessant voor u. De consulent geeft u informatie over wat er tijdens de overgang met het lichaam en de hersenen gebeurt. Vervolgens geeft de consulent u passende tips over wat u kunt toen tegen overgangsklachten.

Ook kan eventueel acupunctuur u helpen bij het verlichten van uw overgangsklachten. Acupunctuur kan er voor zorgen dat u minder vaak of minder heftige opvliegers krijgt. Volgens veel vrouwen verbetert acupunctuur zelfs de algehele kwaliteit van leven.  


 

munt Overgangsklachten en uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk weten of de hulp die u nodig heeft tijdens de overgang, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

 

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw overgangsklachten te bespreken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts.

Indien de huisarts een medicijn voorschrijft, dan betaalt u hier wel eigen risico voor (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Overgangsconsulente

De overgangsconsulente wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u een vergoeding wenst voor de overgangsconsulente, dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. De overgangsconsulente wordt vanuit het preventiebudget uit uw aanvullende verzekering vergoed.

Goed om te weten: u betaalt geen eigen risico voor de overgangsconsulente bij een aanvullende verzekering.

Vergoeding overgangsconsulente

 

zorgkoffer

Acupunctuur

Acupunctuur wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een vergoeding voor acupunctuur kunt u een aanvullende verzekering afsluiten met een budget voor alternatieve zorg.

Goed om te weten: u betaalt geen eigen risico voor de acupunctuur bij een aanvullende verzekering.

Vergoeding Acupunctuur


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • 5% korting op UC Ruime Keuze en UC Eigen Keuze.
 • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Overbeharing bij vrouwen
Stemmingswisselingen
Depressie

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers. 

Bronnen zijn onder andere Thuisarts.nlavogel.nl en Vuurvrouw.nu

Terug naar boven