Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is spit? En wat te doen tegen spit?

Spit in de rug kan ontzettend veel pijn doen. Spit komt voornamelijk voor in de onderrug, en het kan u enorm beperken in het uitvoeren van alledaagse taken. Wat te doen tegen spit? In dit dossier leest u alles over spit in de rug.

 

info Wat is spit?

Spit in de rug - ook wel lumbago genoemd - is een heftige vorm van acute lage rugpijn die er meestal bij een verkeerde beweging ineens 'inschiet'. Spit is vaak een klein scheurtje of verstuiking in de wand van een tussenwervelschijf. 

U kunt ervan uitgaan dat wanneer iemand zegt 'ik ben door mijn rug gegaan', dat die persoon last heeft van spit in de rug. Spit in de rug komt regelmatig voor, omdat het vaak als term wordt gebruikt voor acute lage rugklachten.

Spit in de rug


 

symptomen Symptomen van spit rug

Spit zorgt voor een ongemakkelijke, onrustige, vaak heftige pijn in de onderrug. Als spit in de rug schiet, kan het soms zoveel pijn doen dat u door de benen zakt of flauwvalt. Andere veelvoorkomende symptomen van spit in de rug zijn:

 • Een verstijfd gevoel in de onderrug.
 • Beperkte bewegingsmogelijkheid lage rug.
 • Uitstralende pijn naar de billen of bovenbenen.
 • Langdurig zitten voelt ongemakkelijk en pijnlijk.
 • Opstaan en overeind komen is pijnlijk of soms zelfs onmogelijk.
 • De pijn is vaak centraal, en verplaatst soms naar links of rechts.

 

vergrootglas Oorzaken spit rug

Een spitrug heeft veel uiteenlopende mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld door een plotselinge, verkeerde beweging (buigen/draaien van de rug) of zwaar lichamelijk werk. Daarnaast kan spit in de rug worden veroorzaakt door langdurig verkeerd bewegen en een verkeerde houding. En hoewel spit een vorm is van acute rugpijn, kan spit in de rug ook heel langzaam opkomen.

Spit in de rug door stress

Spit in de rug hoeft niet per se veroorzaakt te worden door zware lichamelijke inspanning of verkeerd bewegen. U kunt ook pijn in de onderrug krijgen doordat u veel stress ervaart in het dagelijks leven. Wanneer u niet lekker in uw vel zit, is uw lichaam onbewust erg gespannen. Ook dan kan er plots spit in de rug schieten.


 

zorgkoffer Wat te doen bij spit?

Bij spit in de rug is het erg belangrijk dat u voorzichtig in beweging blijft. En hoewel spit in de rug vaak vanzelf overgaat, zijn er toch wat dingen die u kunt doen ter verlichting van de pijn. Wat te doen tegen spit? Wij geven tips:

Vermijd zoveel mogelijk stress

Stress is één van de veroorzakers van rugpijn en andere lichamelijke klachten. Indien u spit in de rug heeft, is het een goed idee om stressvolle situaties en/of activiteiten zoveel mogelijk te vermijden. Geef uzelf en uw lichaam dus voldoende rust.

Gecontroleerd niesen of hoesten

Met spit is het belangrijk dat u geen plotselinge en/of bukkende bewegingen maakt. Bent u verkouden? Zoek dan bij een aankomende nies of hoestbui steun door uw rug tegen een deur of muur aan te drukken.

Pijnstillers tegen spit in de onderrug

Bewegen is belangrijk, maar kan veel pijn doen. Mocht de pijn te vervelend zijn, dan kunt u kijken of het nemen van pijnstillers verlichting biedt. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de juiste dosering.

Probeer bij spit in de rug te blijven bewegen

Het is bij spit belangrijk dat u niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Probeer daarom voorzichtig door te gaan met dagelijkse activiteiten, maar vermijd sport en zwaar tilwerk. Rustig lopen is vaak wel goed.

Soms voelt het prettig om bepaalde oefeningen te doen. Probeer bijvoorbeeld een aantal oefeningen van hetrugcentrum.nl, zoals de hol/bol oefening.


 

zorg Wanneer naar de huisarts?

Spit in de rug kan heel vervelend zijn, maar het gaat vaak vanzelf weer over. Uiteraard kunt u voor spit naar de huisarts gaan. De huisarts zal u vragen waar de rugpijn precies zit en uw rug inspecteren. Zo kan de huisarts achterhalen of er geen sprake is van een hernia of andere problemen in uw ruggenwervelkolom. Vervolgens kan de huisarts u advies geven in pijnstilling en oefeningen ter verlichting van de pijn door spit in de rug. 

Direct de huisarts inschakelen

Bij ernstige klachten is het verstandig direct de huisarts in te schakelen. Denk hierbij aan:

 • Als u niet meer kunt plassen.
 • Bij krachtverlies in de benen.
 • Wanneer de pijn verder uitstraalt dan de knie.
 • Als u extreem veel rugpijn heeft door een ernstige val of ongeval.
 • Bij duizeligheid met zweten en het gevoel dat u flauw kunt vallen.
 • Bij tintelingen, doof of branderig gevoel in één van de benen of voeten.

 

munt Spit in de rug en de zorgverzekering

Om van de spit in de onderrug af te komen, heeft u in de eerste instantie te maken met de huisarts. Maar de huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Het is dan wel fijn om te weten welke zorgkosten uw zorgverzekering vergoedt. De zorgverzekering biedt u de volgende vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u met spit in de rug naar de huisarts gaat, dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor huisartsenzorg hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt wel eigen risico indien:

Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie een aanvullende verzekering nodig.

Uitzonderingen zijn wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziekte heeft. Dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • 5% korting op UC Ruime Keuze en UC Eigen Keuze.
 • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Gezond bewegen
Rugklachten
Hernia

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers. 

Bronnen zijn onder andere Thuisarts.nlGezondheidsnet.nl en Hetrugcentrum.nl.

Terug naar boven