Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is spit? En wat te doen tegen spit?

Spit in de rug kan ontzettend veel pijn doen. Spit komt voornamelijk voor in de onderrug, en het kan u enorm beperken in het uitvoeren van alledaagse taken. Wat te doen tegen spit? In dit dossier leest u alles over spit in de rug.

 

info Wat is spit?

Spit in de rug - ook wel lumbago genoemd - is een heftige vorm van acute lage rugpijn die er meestal bij een verkeerde beweging ineens 'inschiet'. Spit is vaak een klein scheurtje of verstuiking in de wand van een tussenwervelschijf. 

U kunt ervan uitgaan dat wanneer iemand zegt 'ik ben door mijn rug gegaan', dat die persoon last heeft van spit in de rug. Spit in de rug komt regelmatig voor, omdat het vaak als term wordt gebruikt voor acute lage rugklachten.

Spit in de rug


 

symptomen Symptomen van spit rug

Spit zorgt voor een ongemakkelijke, onrustige, vaak heftige pijn in de onderrug. Als spit in de rug schiet, kan het soms zoveel pijn doen dat u door de benen zakt of flauwvalt. Andere veelvoorkomende symptomen van spit in de rug zijn:

 • Een verstijfd gevoel in de onderrug.
 • Beperkte bewegingsmogelijkheid lage rug.
 • Uitstralende pijn naar de billen of bovenbenen.
 • Langdurig zitten voelt ongemakkelijk en pijnlijk.
 • Opstaan en overeind komen is pijnlijk of soms zelfs onmogelijk.
 • De pijn is vaak centraal, en verplaatst soms naar links of rechts.

 

vergrootglas Oorzaken spit rug

Een spitrug heeft veel uiteenlopende mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld door een plotselinge, verkeerde beweging (buigen/draaien van de rug) of zwaar lichamelijk werk. Daarnaast kan spit in de rug worden veroorzaakt door langdurig verkeerd bewegen en een verkeerde houding. En hoewel spit een vorm is van acute rugpijn, kan spit in de rug ook heel langzaam opkomen.

Spit in de rug door stress

Spit in de rug hoeft niet per se veroorzaakt te worden door zware lichamelijke inspanning of verkeerd bewegen. U kunt ook pijn in de onderrug krijgen doordat u veel stress ervaart in het dagelijks leven. Wanneer u niet lekker in uw vel zit, is uw lichaam onbewust erg gespannen. Ook dan kan er plots spit in de rug schieten.


 

zorgkoffer Wat te doen bij spit?

Bij spit in de rug is het erg belangrijk dat u voorzichtig in beweging blijft. Ga bijvoorbeeld voorzichtig wandelen, fietsen of zwemmen zonder dat u uw rug overbelast. En hoewel spit in de rug vaak vanzelf overgaat, zijn er toch wat dingen die u kunt doen ter verlichting van de pijn. Wat te doen tegen spit? Wij geven tips:

Tip 1: Vermijd zoveel mogelijk stress

Stress is één van de veroorzakers van rugpijn en andere lichamelijke klachten. Indien u spit in de rug heeft, is het een goed idee om stressvolle situaties en/of activiteiten zoveel mogelijk te vermijden. Geef uzelf en uw lichaam dus voldoende rust.

Tip 2: Gecontroleerd niesen of hoesten

Met spit is het belangrijk dat u geen plotselinge en/of bukkende bewegingen maakt. Bent u verkouden? Zoek dan bij een aankomende nies of hoestbui steun door uw rug tegen een deur of muur aan te drukken.

Tip 3: Pijnstillers tegen spit in de onderrug

Bewegen is belangrijk, maar kan veel pijn doen. Mocht de pijn te vervelend zijn, dan kunt u kijken of het nemen van pijnstillers verlichting biedt. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de juiste dosering.

Tip 4: Probeer bij spit in de rug te blijven bewegen

Het is bij spit belangrijk dat u niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Probeer daarom voorzichtig door te gaan met dagelijkse activiteiten, maar vermijd sport en zwaar tilwerk. Rustig lopen is vaak wel goed.

Soms voelt het prettig om bepaalde oefeningen te doen. Probeer bijvoorbeeld een aantal oefeningen van hetrugcentrum.nl, zoals de hol/bol oefening.


 

zorg Wanneer naar de huisarts?

Spit in de rug kan heel vervelend zijn, maar het gaat vaak vanzelf weer over. Uiteraard kunt u voor spit naar de huisarts gaan. De huisarts zal u vragen waar de rugpijn precies zit en uw rug inspecteren. Zo kan de huisarts achterhalen of er geen sprake is van een hernia of andere problemen in uw ruggenwervelkolom. Vervolgens kan de huisarts u advies geven in pijnstilling en oefeningen ter verlichting van de pijn door spit in de rug. 

Direct de huisarts inschakelen

Bij ernstige klachten is het verstandig direct de huisarts in te schakelen. Denk hierbij aan:

 • Als u niet meer kunt plassen.
 • Bij krachtverlies in de benen.
 • Wanneer de pijn verder uitstraalt dan de knie.
 • Als u extreem veel rugpijn heeft door een ernstige val of ongeval.
 • Bij duizeligheid met zweten en het gevoel dat u flauw kunt vallen.
 • Bij tintelingen, doof of branderig gevoel in één van de benen of voeten.

 

munt Spit in de rug en de zorgverzekering

Om van de spit in de onderrug af te komen, heeft u in de eerste instantie te maken met de huisarts. Maar de huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Het is dan wel fijn om te weten welke zorgkosten uw zorgverzekering vergoedt. De zorgverzekering biedt u de volgende vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u met spit in de rug naar de huisarts gaat, dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor huisartsenzorg hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt wel eigen risico indien:

Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie een aanvullende verzekering nodig.

Uitzonderingen zijn wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziekte heeft. Dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Gezond bewegen
Rugklachten
Hernia

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers. 

Bronnen zijn onder andere Thuisarts.nlGezondheidsnet.nl en Hetrugcentrum.nl.