Zorgpolis: welke polis voor uw zorgverzekering?

Uw zorgpolis bepaalt niet alleen de hoogte van uw zorgpremie, maar ook uw keuzevrijheid in zorgverleners en de hoogte van de vergoedingen wanneer u kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Zorgpolis basisverzekering

De basisverzekering - en bijbehorende vergoedingen - is voor iedereen gelijk. U heeft dus geen keuze in de vergoedingen vanuit de basisverzekering. Waar u wel een keuze in heeft, is het type zorgpolis. U heeft de keuze uit diverse typen polissen, bijvoorbeeld:

Sommige verzekeraars bieden daarnaast ook een selectieve naturapolis (budgetpolis) aan, zoals de Bewuzt polis. 

Polis zorgverzekering: verschil in vergoedingen

Met een budgetpolis, zoals de Bewuzt polis, kunt u niet bij elke zorgverlener naar keuze terecht voor een volledige vergoeding. Bovendien heeft u bij een budgetpolis een beperkte keuzevrijheid. Voor zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijgt u slechts 70% vergoed. Wilt u 100% vergoeding, dan moet u naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaan.

De meest voorkomende zorgpolissen zijn de naturapolis en restitutiepolis. Het voornaamste verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis is dat u bij de restitutiepolis een vrije zorgkeuze heeft. Dit betekent dat u zelf een ziekenhuis, arts of zorgverlener mag kiezen zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding hiervan. 

Met een naturapolis wordt alleen de zorg van gecontracteerde zorgverleners maximaal vergoed. Gaat u naar een zorgverlener met wie de verzekeraar geen contract heeft, dan betaalt u vaak 20% van de rekening zelf. 

Naturaverzekering Restitutieverzekering
Beperkte keuze in zorgverleners Vrije keuze in zorgverleners
Alleen zorgkosten van gecontracteerde zorgverleners wordt 100% vergoed - anders is dit 50 tot 80 procent Zorgkosten worden ook voor niet-gecontracteerde zorgverleners voor 100% vergoed
De zorgverlener declareert de rekening rechtstreeks bij de verzekering Mogelijk moet u uw zorgkosten eerst zelf betalen en krijgt u deze kosten later vergoed van uw verzekering

Zorgpolis kiezen

Het is afhankelijk van uw situatie en uw voorkeuren welk type polis het beste bij u past. Over het algemeen bent u met een naturapolis iets voordeliger uit dan met een restitutiepolis.

Wilt u een naturapolis afsluiten, dan is het verstandig om van tevoren na te gaan welke zorgverleners in uw omgeving vergoed worden. Gaat u bijvoorbeeld altijd naar dezelfde fysiotherapeut, dan is het wel zo prettig dat deze volledig vergoed wordt.

Zorgpolis vergelijken

Heeft u verschillende interessante zorgpolissen gezien? Vergelijk deze dan altijd goed met elkaar. Uiteraard kijkt u hierbij naar de premie die u maandelijks betaalt, maar om een goede vergelijking te kunnen maken, is het nog belangrijker dat u naar het soort polis kijkt. 

Wij adviseren u om altijd dezelfde soort polissen met elkaar te vergelijken. Leg naturapolissen en restitutiepolissen niet naast elkaar, want dit komt in feite neer op appels met peren vergelijken. Voor een goed overzicht vergelijkt u een naturapolis met een andere naturapolis en een restitutiepolis met een andere restitutiepolis. 

Zorgverzekering vergelijken