Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zorgpremie: hoe is de zorgverzekering premie opgebouwd?

De zorgpremie, oftewel de ziektekostenpremie, is een vast bedrag dat u iedere maand voor uw zorgverzekering betaalt. Iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt zorgpremie, want een basisverzekering afsluiten is namelijk verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Maar, hoe is de zorgverzekering premie eigenlijk opgebouwd? En waaraan besteedt de zorgverzekeraar uw geld? Op deze pagina vertellen wij u alles over de premie van uw zorgverzekering! 

UC door VGZ

Premie zorgverzekering berekenenHoe wordt de premie van uw zorgverzekering bepaald?

Hoewel de inhoud van de basisverzekering jaarlijks wordt bepaald door de overheid, stellen de zorgverzekeraars zelf ieder jaar opnieuw de hoogte van de zorgpremie vast. Of de zorgpremie omhoog of omlaag gaat, dat is dus jaarlijks afwachten. 

Toch kan de zorgpremie per zorgverzekeraar verschillen. Er zijn namelijk enkele factoren waardoor de prijs van de zorgpremie voor een zorgverzekering per verzekeraar kan afwijken, zoals:

 • De zorgpremie is onder andere afhankelijk van de financiële reserves die uw zorgverzekeraar heeft.
 • Daarnaast is zorgpremie grotendeels afhankelijk van de afspraken die een zorgverzekeraar maakt met gecontracteerde zorgaanbieders.
 • Ook de afgenomen zorg kan bij elke verzekerde en verzekeraar verschillen. Wordt er plots meer of juist minder zorg afgenomen dan vooraf berekend, dan heeft dit invloed op de zorgpremie van de jaren daarna. 

Wat doet de zorgverzekeraar met de zorgpremie?

VGZ, waar wij mee samenwerken, is altijd open over wat er met uw zorgpremie gebeurt en heeft bovendien geen winstoogmerk. Van iedere euro zorgpremie die u betaalt, gaat bij VGZ 97,3 eurocent direct naar de zorg. Hieronder ziet u hoe VGZ de zorgverzekering premie besteedt:

 

Euro VGZ

 

 • 52,8 cent: het grootste gedeelte van de zorgpremie gaat naar ziekenhuiszorg.
 • 11,4 cent van de zorgpremie gaat naar overige zorg, zoals fysiotherapie, mondzorg enzovoorts.
 • 10,3 cent gaat naar geneesmiddelen met lage kosten dankzij het voorkeursbeleid.
 • 8,0 cent gaat naar psychologische zorg, waarbij wordt ingezet op GGZ dicht bij de klant.
 • 7,4 cent van de zorgpremie gaat naar huisartsenzorg. 
 • 7,4 cent gaat naar verpleging en verzorging.
 • 2,7 cent gaat naar bedrijfsvoering, personeel- en administratiekosten.
 • 0,0 cent wordt uitgekeerd als winst.

Zorgpremie omhoog of omlaag?

De afgelopen jaren is de ziektekostenpremie omhoog gegaan. De verwachting is dat de zorgpremie omhoog blijft gaan de komende jaren. De reden hiervoor is dat er binnen de zorg nieuwe medicijnen, technologieën en behandelingen worden ontwikkeld en u profiteert daar uiteindelijk van wanneer u zorg nodig heeft.

Uw zorgverzekeraar is echter altijd bezig om zorg nog slimmer en efficiënter in te richten en daarom zetten zij reserves in. Deze reserves kunnen zij gebruiken om te voorkomen dat uw zorgpremie niet te veel omhoog gaat. Bekijk hieronder de ontwikkelingen van de zorgpremie de afgelopen jaren.


Tips om uw zorgpremie zo laag mogelijk te houden

Is de zorgpremie omhoog gegaan? Bij UnitedConsumers krijgt u de maximale collectiviteitskorting van 5% op uw zorgpremie, want wij vinden dat goede zorg betaalbaar moet blijven. Wat kunt u nog meer doen om te besparen op uw zorgpremie?

Tip 1: Zorgpremie vergelijken

Wilt u de laagste premie voor uw zorgverzekering? Zorg er dan voor dat u verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Let hierbij ook op het type polis, zoals de budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis.

Zorgpremie vergelijken

Tip 2: Zorgverzekering premie verlagen met vrijwillig eigen risico

Voor zorgkosten die uit de basisverzekering vergoed worden, betaalt u eerst uw eigen risico. Maakt u weinig tot geen gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan kunt u uw vrijwillig eigen risico ophogen. Door uw eigen risico vrijwillig op te hogen kunt u besparen op uw ziektekostenpremie.

De goedkoopste zorgpremie

Bij UnitedConsumers sluit u altijd de beste zorgverzekering af, tegen een scherpe premie. U krijgt namelijk altijd 5% korting op een gekozen basisverzekering. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


USP's

UC Basis Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 70% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 114,85 per maand

 

UC Ruime Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 80% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 118,23 per maand

 

UC Eigen Keuze

Restitutiepolis

UC door VGZ


vink Eigen keuze in zorgverleners
vink 100% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 125,59 per maand

Terug naar boven