Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2023

Uw geboortedatum:

Zorgpremie 2023: ontwikkeling ziektekostenpremie

De zorgpremie, oftewel de ziektekostenpremie, is een vast bedrag dat u iedere maand voor uw zorgverzekering betaalt. Dit bedrag betaalt u aan de zorgverzekeraar, zodat u recht heeft op zorg als u deze nodig heeft.

Iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt zorgpremie, want het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Hoe is de zorgverzekering premie opgebouwd? En gaat de zorgpremie omhoog of omlaag komend jaar? 

zorgpremie 

Zorgpremie 2023

De zorgpremie voor 2023 stijgt gemiddeld met € 10,- per maand. Dit betekent dat uw maandelijkse zorgpremie omhoog gaat. De ziektekostenpremie wordt vastgesteld door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld hun reserves inzetten om de zorgpremie te dempen. Ook kan het inkoopbeleid van een zorgverzekeraar ervoor zorgen dat de stijging hoger of lager uitvalt dan hetgeen de overheid heeft berekend. Bekijk hier onze scherpe zorgpremie in 2023.


 

Bepaling van de ziektekostenpremie

Hoewel de inhoud van de basisverzekering jaarlijks wordt bepaald door de overheid, stellen de zorgverzekeraars zelf ieder jaar opnieuw de hoogte van de zorgpremie vast. Of de zorgpremie omhoog of omlaag gaat, is dus jaarlijks afwachten. 

Toch kan de zorgpremie per zorgverzekeraar verschillen. Er zijn namelijk enkele factoren waardoor de prijs van de zorgpremie voor een zorgverzekering per verzekeraar kan afwijken, zoals:

 • De zorgpremie is onder andere afhankelijk van de financiële reserves die uw zorgverzekeraar heeft.
 • Daarnaast is zorgpremie grotendeels afhankelijk van de afspraken die een zorgverzekeraar maakt met gecontracteerde zorgaanbieders.
 • Ook de afgenomen zorg kan bij elke verzekerde en verzekeraar verschillen. Wordt er plots meer of juist minder zorg afgenomen dan vooraf berekend, dan heeft dit invloed op de zorgpremie van de jaren daarna. 

 

Opbouw van de ziektekostenpremie

VGZ, waar wij mee samenwerken, is altijd open over wat er met uw zorgpremie gebeurt en heeft bovendien geen winstoogmerk. Benieuwd naar hoe we tot de zorgpremie van 2023 gekomen zijn? De UC Zorgverzekering is een zorgverzekering van VGZ. Voor een uitleg over hoe de premie is opgebouwd, verwijzen we u daarom naar VGZ. Bekijk de opbouw van de premie op VGZ.nl.


 

Zorgpremie omhoog of omlaag?

De afgelopen jaren is de zorgpremie omhoog gegaan. Ook in 2023 gaat de zorgpremie omhoog. Uw ziektekostenpremie stijgt in 2023 gemiddeld met € 10,- per maand. De reden hiervoor is dat er binnen de zorg nieuwe medicijnen, technologieën en behandelingen worden ontwikkeld en u profiteert daar uiteindelijk van wanneer u zorg nodig heeft.

Uw zorgverzekeraar is echter altijd bezig om zorg nog slimmer en efficiënter in te richten en daarom zetten zij reserves in. Deze reserves kunnen zij gebruiken om te voorkomen dat uw zorgpremie niet te veel omhoog gaat.


Lage ziektekostenpremie bij UnitedConsumers

Bij ons kiest u altijd voor een zorgverzekering met een lage zorgpremie in 2023. Daarnaast krijgt u tot 20% korting op onze aanvullende verzekeringen + een gratis tandongevallenverzekering. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!


UnitedConsumers door VGZ collectief


Goedkoopste zorgverzekering

UC Bewuste Keuze
Budgetpolis
€ 127,45 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 60% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   
 • Keuze uit 3 aanvullende verzekeringen

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering

 
Meest gekozen
Meest gekozen


UnitedConsumers door VGZ collectief


Uitgebreide zorgverzekering

UC Basis Keuze
Naturapolis
€ 132,95 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 70% vergoeding bij zorgverleners zonder contract
   
 • Keuze uit 6 aanvullende verzekeringen

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering

 


UnitedConsumers door VGZ collectief


Complete zorgverzekering

UC Eigen Keuze
Combinatiepolis
€ 153,65 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 90 tot 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   
 • Keuze uit 6 aanvullende verzekeringen 

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering


> Bekijk onze naturapolis UC Ruime Keuze


UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om een passende zorgverzekering te kiezen? Geen probleem. Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in 3 minuten welke zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over de zorgpremie is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!

Terug naar boven