Zorgpremie 2019

Zorgpremie is een vast bedrag dat u iedere maand voor uw zorgverzekering betaalt. De hoogte van de premie wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Hoeveel zorgpremie u betaalt is afhankelijk van uw zorgverzekeraar, het gekozen zorgpakket én de hoogte van uw eigen risico.

Meer over uw zorgpremie in 2019 

Wat is zorgpremie?

Sinds 2006 zijn alle Nederlanders van 18 jaar of ouder, volgens de zorgverzekeringswet, verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De zorgpremie is het bedrag dat u per maand betaalt aan uw zorgverzekeraar. Iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt deze premie. Doordat we allemaal meebetalen aan de zorgkosten blijft de zorg toegankelijk voor iedereen.

Waarom is de zorgpremie anders bij elke zorgverzekeraar?

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald. Toch kunnen de zorgpremies onder zorgverzekeraars van elkaar verschillen. Dit komt grotendeels door de afspraken die een zorgverzekeraar maakt met (gecontracteerde) zorgaanbieders. Daarnaast is de premie afhankelijk van de financiële reserves die een zorgverzekeraar heeft.

Volgens de wet zijn zorgverzekeraars namelijk verplicht om deze reserves te hebben. Dankzij de buffer kunnen problemen voorkomen worden wanneer de zorgkosten plotseling hoger uitvallen dan vooraf gedacht werd.  De verplichte reserves van een zorgverzekeraar hangen af van het aantal verzekerden. 

Ook de afgenomen zorg kan bij elke verzekerde en verzekeraar verschillen. Wordt er plots meer of juist minder zorg afgenomen dan vooraf berekend, dan heeft dit invloed op de zorgpremie van de jaren daarna. Door deze factoren kan de prijs van de premie per zorgverzekeraar verschillen. 

Wat doet de zorgverzekeraar met de zorgpremie?

U betaalt per maand zorgpremie, maar wat gebeurt er eigenlijk met dat geld? VGZ is daar altijd open over en heeft geen winstoogmerk. Van iedere euro die u betaalt, gaat bij VGZ 97,3 eurocent direct naar de zorg. Denk daarbij aan de kosten voor ziekenhuiszorg, medicijnen en psychologische zorg. Bekijk voor een uitgebreide uitleg de verklaring van VGZ over de besteding van uw zorgpremie.

Zorgpremie bijna jaarlijks omhoog

De zorg ontwikkelt snel en dat brengt vaak extra kosten met zich mee. Nieuwe medicijnen, technologie en behandelingen kosten namelijk veel geld. Het ontwikkelen van de medicijnen zijn grote investeringen. Het kan bijvoorbeeld jaren duren voordat nieuwe medicatie geschikt is voor gebruik. Ook nieuwe technologie en behandelingen zijn erg duur.

Dit betekent gelukkig wel dat er steeds betere en effectievere medicijnen en behandelingen op de markt komen. Hierdoor is echter de verwachting dat de zorgpremie omhoog zal gaan in de komende jaren. Omdat de zorgkosten over de komende jaren waarschijnlijk omhoog gaan, is uw zorgverzekeraar altijd bezig om de zorg nog slimmer en efficiënter in te richten. Door reserves in te zetten kunnen zorgverzekeraars op dit moment de premiestijging nog beperken.

Besparen op uw zorgpremie

Ondanks dat uw zorgpremie een flinke kostenpost is binnen de vaste lasten vinden wij dat u nooit te veel hoeft te betalen. Daarom bieden wij u een zorgverzekering aan, zodat u iedere maand kunt besparen op uw zorgpremie.

 • Zorgpremie vergelijken
  De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk. Toch kan de hoogte van de zorgpremie, maar ook de voorwaarden tussen zorgverzekeraars verschillen. Zorg dus dat u de zorgverzekeringen vergelijkt.
   
 • Zorgpremie met 10% korting
  UnitedConsumers ZorgCollectief sluit voor alle deelnemers tegelijk een goedkope zorgverzekering af bij VGZ. Zo krijgt u altijd de maximale collectiviteitskorting van 10% op uw basisverzekering van VGZ.

Sluit uw zorgverzekering met korting af

 • Vrijwillig eigen risico
  Voor zorgkosten die uit de basisverzekering vergoed worden, betaalt u eerst uw eigen risico. Maakt u weinig tot geen gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan kunt u uw vrijwillig eigen risico ophogen om op de maandelijkse zorgpremie te besparen.

Wat als ik mijn zorgpremie niet kan betalen?

De zorgpremie is niet inkomensafhankelijk. Voor mensen met een laag inkomen heeft de overheid daarom de zorgtoeslag ingevoerd. Uw zorgtoeslag wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en uw leefsituatie.

Heeft u nog vragen over uw zorgpremie? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.