Zorgpremie: De premie voor uw zorgverzekering

De zorgpremie is een vast bedrag dat u iedere maand voor uw zorgverzekering betaalt. Iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt deze zorgpremie. De basisverzekering is namelijk voor iedereen verplicht.

De hoogte van deze zorgpremie wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de zorgverzekeraars. Hoeveel premie u voor uw zorgverzekering betaalt, is afhankelijk van uw zorgverzekeraar, de gekozen zorgverzekering én de hoogte van uw eigen risico. Sommige verzekeraars geven zelfs korting op uw zorgpremie als u deze bijvoorbeeld in één keer voor een jaar of half jaar betaalt.

 

Waarom is de zorgpremie bij elke zorgverzekering anders?

De inhoud van de basisverzekering wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Toch kan de zorgpremie per zorgverzekeraar verschillen. Dit komt grotendeels door de afspraken die een zorgverzekeraar maakt met (gecontracteerde) zorgaanbieders. Daarnaast is de premie van uw zorgverzekering afhankelijk van de financiële reserves die uw zorgverzekeraar heeft.

Volgens de wet zijn zorgverzekeraars namelijk verplicht om reserves te hebben. Dankzij deze buffer kunnen problemen voorkomen worden wanneer de zorgkosten plotseling hoger uitvallen dan vooraf gedacht werd. De verplichte reserves van een zorgverzekeraar hangen af van het aantal verzekerden.

Ook de afgenomen zorg kan bij elke verzekerde en verzekeraar verschillen. Wordt er plots meer of juist minder zorg afgenomen dan vooraf berekend, dan heeft dit invloed op de zorgpremie van de jaren daarna. Door deze factoren kan de prijs van de zorgpremie voor een zorgverzekering per verzekeraar verschillen. 

Wat doet uw verzekeraar met de zorgpremie?

Wat gebeurt er nou eigenlijk met al dat geld dat aan zorgpremie wordt betaald? VGZ, waar wij mee samenwerken, is daar altijd open over en heeft geen winstoogmerk. Een zorgverzekeraar mag namelijk geen winstoogmerk hebben van de overheid. Van iedere euro die u betaalt, gaat bij VGZ 97,3 eurocent direct naar de zorg. Denk daarbij aan de kosten voor ziekenhuiszorg, medicijnen en psychologische zorg. Bekijk voor een uitgebreide uitleg de verklaring van VGZ over de besteding van de ontvangen zorgpremie.

Zorgpremie omhoog: Dit gebeurt bijna jaarlijks

De zorg ontwikkelt zich snel en dat brengt vaak extra kosten met zich mee. Nieuwe medicijnen, technologie en behandelingen kosten namelijk veel geld. Het ontwikkelen van medicijnen vergt grote investeringen. Het kan bijvoorbeeld jaren duren voordat nieuwe medicatie geschikt is voor gebruik. Ook nieuwe technologieën en behandelingen zijn erg duur.

Dit betekent gelukkig wel dat er steeds betere en effectievere medicijnen en behandelingen op de markt komen. Hierdoor is echter de verwachting dat de zorgpremie omhoog blijft gaan de komende jaren. Omdat de zorgkosten over de komende jaren waarschijnlijk omhoog gaan, is uw zorgverzekeraar altijd bezig om de zorg nog slimmer en efficiënter in te richten. Door reserves in te zetten kunnen zorgverzekeraars op dit moment de stijging van de zorgpremie nog beperken.

Besparen op uw zorgpremie

Ondanks dat uw zorgpremie een flinke kostenpost is binnen de vaste lasten vinden wij dat u nooit teveel hoeft te betalen. Daarom bieden wij u een zorgverzekering met korting aan, zodat u iedere maand kunt besparen op uw zorgpremie.

Zorgpremie vergelijken

  • Zorgpremie met korting
    UnitedConsumers ZorgCollectief sluit voor alle deelnemers tegelijk een goedkope zorgverzekering af bij VGZ. Zo krijgt u altijd de maximale collectiviteitskorting op uw basisverzekering van VGZ.

Sluit uw zorgverzekering met korting af

Wat als ik mijn zorgpremie niet kan betalen?

De zorgpremie is niet inkomensafhankelijk. Voor mensen met een laag inkomen heeft de overheid daarom de zorgtoeslag ingevoerd. Uw zorgtoeslag wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en uw leefsituatie.