Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgpremie 2022: ontwikkeling ziektekostenpremie

De zorgpremie, oftewel de ziektekostenpremie, is een vast bedrag dat u iedere maand voor uw zorgverzekering betaalt. Dit bedrag betaalt u aan de zorgverzekeraar, zodat u recht heeft op zorg als u deze nodig heeft.

Iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt zorgpremie, want het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Hoe is de zorgverzekering premie opgebouwd? En gaat de zorgpremie omhoog of omlaag komend jaar? 

zorgpremie 

Zorgpremie 2022

De zorgpremie voor 2022 stijgt gemiddeld met € 44,- per jaar. Dit betekent dat uw maandelijkse zorgpremie omhoog gaat. De ziektekostenpremie wordt vastgesteld door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld hun reserves inzetten om de zorgpremie te dempen. Ook kan het inkoopbeleid van een zorgverzekeraar ervoor zorgen dat de stijging hoger of lager uitvalt dan hetgeen de overheid heeft berekend. Bekijk hier onze scherpe zorgpremie in 2022.


 

Bepaling van de ziektekostenpremie

Hoewel de inhoud van de basisverzekering jaarlijks wordt bepaald door de overheid, stellen de zorgverzekeraars zelf ieder jaar opnieuw de hoogte van de zorgpremie vast. Of de zorgpremie omhoog of omlaag gaat, is dus jaarlijks afwachten. 

Toch kan de zorgpremie per zorgverzekeraar verschillen. Er zijn namelijk enkele factoren waardoor de prijs van de zorgpremie voor een zorgverzekering per verzekeraar kan afwijken, zoals:

 • De zorgpremie is onder andere afhankelijk van de financiële reserves die uw zorgverzekeraar heeft.
 • Daarnaast is zorgpremie grotendeels afhankelijk van de afspraken die een zorgverzekeraar maakt met gecontracteerde zorgaanbieders.
 • Ook de afgenomen zorg kan bij elke verzekerde en verzekeraar verschillen. Wordt er plots meer of juist minder zorg afgenomen dan vooraf berekend, dan heeft dit invloed op de zorgpremie van de jaren daarna. 

 

Opbouw van de ziektekostenpremie

VGZ, waar wij mee samenwerken, is altijd open over wat er met uw zorgpremie gebeurt en heeft bovendien geen winstoogmerk. Benieuwd naar hoe we tot de zorgpremie van 2022 gekomen zijn? De UC Zorgverzekering is een zorgverzekering van VGZ. Voor een uitleg over hoe de premie is opgebouwd, verwijzen we u daarom naar VGZ. Bekijk de opbouw van de premie op VGZ.nl.


 

Zorgpremie omhoog of omlaag?

De afgelopen jaren is de zorgpremie omhoog gegaan. Ook in 2022 gaat de zorgpremie omhoog. Uw ziektekostenpremie stijgt in 2022 gemiddeld met € 44,- per jaar.

De reden hiervoor is dat er binnen de zorg nieuwe medicijnen, technologieën en behandelingen worden ontwikkeld en u profiteert daar uiteindelijk van wanneer u zorg nodig heeft. Daarnaast zijn de zorgkosten hoger door de coronacrisis. De wereldwijde coronapandemie heeft dus ook invloed op de stijging van de zorgpremie.

Uw zorgverzekeraar is echter altijd bezig om zorg nog slimmer en efficiënter in te richten en daarom zetten zij reserves in. Deze reserves kunnen zij gebruiken om te voorkomen dat uw zorgpremie niet te veel omhoog gaat.


Lage ziektekostenpremie bij UnitedConsumers

Bij ons kiest u altijd voor een zorgverzekering met een lage zorgpremie in 2022. U krijgt tot 5% korting op uw basisverzekering en 15% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij onze aanvullende verzekeringen. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

UnitedConsumers door VGZ collectief


Goedkoopste zorgverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

Zorgpremie: € 114,90 p/mnd
 

Kies dit pakket

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 UnitedConsumers door VGZ collectief


Uitgebreide zorgverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

Zorgpremie: € 126,02 p/mnd
incl. 5% korting per maand

Kies dit pakket

Meer over UC Ruime Keuze

 

UnitedConsumers door VGZ collectief


Complete zorgverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

Zorgpremie: € 135,28 p/mnd
incl. 5% korting per maand

Kies dit pakket

Meer over UC Eigen Keuze


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om een passende zorgverzekering te kiezen? Geen probleem. Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in 3 minuten welke zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies

Terug naar boven