Contact
Mijn UnitedConsumers

Bewegen is gezond: sporten en gezond ouder worden

Bewegen is gezond, dat is een feit. Of u nu graag gaat fietsen, hardlopen of fitnessen: regelmatig bewegen past binnen een gezonde levensstijl. Maar waarom is sporten zo gezond? En wat is de norm voor gezond bewegen?

Bewegen is gezond

 

sporten is gezond

Waarom is sporten gezond?

Sporten is gezond omdat het zorgt voor een fit, sterk en flexibel lichaam. Maar, dat is niet alles. Meer bewegen is ook erg goed voor de geestelijke gesteldheid. Dat bewegen gezond is, betekent ook dat u door meer te bewegen de kans op ziekten en aandoeningen verkleint. 

Sporten is gezond omdat - bij voldoende beweging - uw lichaam gewend raakt om te werken. Door regelmatig te sporten voelt u zich energiek en fit, niet alleen lichamelijk maar ook psychisch. Maar welke positieve effecten heeft sporten nog meer op het lichaam? Wij zetten enkele voordelen van sporten voor u op een rij:

 • Door te sporten krijgt u meer energie, bent u helderder en productiever.
 • Meer bewegen zorgt ervoor dat u beter ontspant en minder last heeft van stress, depressie, somberheid en angst.
 • Voldoende beweging bevordert uw slaapritme en zorgt voor een betere lichaamshouding?, sterkere spieren, botten en een mooiere huid.
 • Door meer dan voldoende te bewegen (intensief sporten) vermindert u het risico op borstkanker, darmkanker, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.  

 

Hoe vaak?

Norm gezond bewegen

Volgens de beweegnorm hebben kinderen minimaal 1 uur beweging per dag nodig. Voor volwassenen is minimaal 2,5 uur per week matig intensief bewegen gezond.  

Matig intensief bewegen kan per persoon verschillen. Het gaat er namelijk om dat uw hart sneller gaat kloppen en u het warmer krijgt. Denk hierbij aan stukje fietsen, zwemmen of stevig wandelen. Wilt u graag meer bewegen? Wij zetten enkele simpele tips op een rij, waardoor u gemakkelijker uw dagelijkse portie beweging krijgt:

 • Neem wat vaker de trap.
 • Stap een bushalte eerder uit.
 • Ga wandelen tijdens uw pauze.
 • Pak wat vaker de fiets naar uw werk. 
 • Wandel in een rap tempo naar de winkel. 
 • Ga eens staand vergaderen of telefoneren.
 • Doe regelmatig wat rek- en strekoefeningen. 
 • Sta ieder half uur een keertje op en loop een stukje.

 

Gezonde sporten

Gezond bewegen

Is sporten gezond? Ja, sporten is gezond! Eigenlijk maakt het niet uit welke sport u doet. Of het nu krachttraining, duursport of teamsport is; zolang uw hartslag omhooggaat, is iedere sport gezond. Een goede tip is om een sport te kiezen die u leuk vindt. Zo houdt u het ook gemakkelijker vol. Dit hoeft niet per se hardlopen of zwemmen te zijn; een paar keer squashen met vrienden is ook hartstikke goed! Wij bespreken enkele gezonde sporten met u:

Is hardlopen gezond?

Daar kunnen we kort antwoord op geven: ja, hardlopen is gezond! Vooral als u wilt afvallen, is hardlopen een uitstekende sport. Over het algemeen verbrandt u meer energie met een duursport zoals hardlopen, omdat u zich voor een langere tijd inspant.

Het is echter wel belangrijk dat u langzaam begint én opbouwt om blessures te voorkomen. Koop ook goede hardloopschoenen en gebruik een opbouwschema. Naast hardlopen is stevig wandelen vaak ook voldoende voor uw dagelijkse portie beweging. Volgens de Hartstichting is 8.000 stappen per dag een goede richtlijn.

Is zwemmen gezond?

Zwemmen is goed voor de spieren, want door het warme water functioneren uw spieren beter. Bovendien is bewegen in water minder belastend voor de spieren. Zwemmen is erg goed voor de longen, omdat uw ademcapaciteit toeneemt. Hierdoor kunt u zich gemakkelijker inspannen en traint u uw conditie. 

Is fietsen gezond?

Wat doet fietsen met het lichaam? Fietsen is goed voor uw lichaam, want u kunt uzelf vrij intensief inspannen zonder uw gewrichten te belasten. Fietsen stimuleert uw spijsvertering en zet uw stoelgang in beweging. Bovendien werkt fietsen stressverlagend en kalmerend - zeker als u lekker in de natuur gaat fietsen of mountainbiken!  

Is fitness gezond?

Fitness -thuis of in de sportschool - is zeker gezond! Let er wel op dat u uzelf blijft uitdagen. Uw spieren raken namelijk snel gewend aan het schema dat u aanhoudt. Vaak vindt u bij de sportschool wel enkele adviseurs die u hiermee kunnen helpen. Door goed en regelmatig te fitnessen valt u af, wordt u sterker, voelt u zich fitter en bouwt u zelfs spiermassa op. De beste tip is om cardio oefeningen af te wisselen met krachttraining - zo behaalt u het beste resultaat. 

Work out thuis


 

Gezond ouder worden

Sporten en gezond ouder worden

Ook voor ouderen is bewegen erg gezond. Het verkleint namelijk de kans op lichamelijke beperkingen, botbreuken, dementie en geestelijke achteruitgang. Bovendien helpt het deelnemen aan groepsactiviteiten tegen depressie en eenzaamheid. 

Welke sport is gezond voor ouderen? 

Voor ouderen is intensief sporten vaak niet aan te raden. Het is voor hen voornamelijk belangrijk om soepel te blijven. Zij doen er bijvoorbeeld goed aan wandelen te combineren met balansoefeningen. Andere goede opties zijn:

 • Bewegen op muziek.
 • Licht joggen.
 • (Stoel)yoga. 
 • Zwemmen.
 • Tuinieren.
 • Fietsen.

 

Weegschaal

Meer bewegen en gezonder eten

Voedingsadvies bij sport is erg belangrijk, zeker als u een bepaald doel voor ogen heeft, zoals afvallen óf juist aankomen! Als het u zelf niet lukt, dan kunt u kijken of u in aanmerking komt voor Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)! Voedingsadvies bij sport kan helpen bij verschillende doelen, zoals:

 • Gezond eten en bewegen voor gewichtverlies.
 • Beweging en voeding die passen bij conditietraining (duursport).
 • Voedingsadvies bij sport voor spiergroei en krachttraining.

Fabel: "Wanneer ik meer sport, kan ik meer eten. Win-win!" Dat is natuurlijk niet het doel van regelmatig bewegen. Met sporten verbrandt u calorieën, maar als u de calorieën er vervolgens met een stuk taart weer aan eet, heeft u eigenlijk voor niets gesport! Het is de bedoeling dat u de juiste voedingsstoffen combineert met voldoende beweging.

Gezond eten

Een gezonde, vette vis zoals zalm en een goede portie groenten past uitstekend binnen een gezonde levensstijl.  En als u graag snackt, dan is het belangrijk dat u een gezonde snack kiest. 

Gezond eten doet u zo


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Gemakkelijk thuis sporten met deze oefeningen

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Zorgverzekering voor sporters: Dat zit zo!

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

> Lees meer

 

Blog homepage