Bij te hard geluid kan gehoorschade ontstaan en dat kan zorgen voor vervelende gehoorschade symptomen, zoals oorsuizen en slechthorendheid. Gehoorschade herstellen is helaas niet mogelijk. Het is daarom goed om te weten hoe u gehoorschade kunt voorkomen. Wij leggen aan u uit hoe gehoorschade ontstaat én geven u 6 tips om gehoorschade te voorkomen.
Gehoorschade staat gelijk aan gehoorverlies en kan onder andere gepaard gaan met oorsuizen. Bij gehoorschade is er sprake van beschadiging van fijne trilhaartjes. Trilhaartjes geven trillingen (geluid) door aan de gehoorzenuw. Elk trilhaartje is verantwoordelijk voor een unieke toonhoogte. Wanneer de trilhaartjes beschadigd zijn, worden er minder toonhoogtes doorgegeven, waardoor u geluiden minder goed van elkaar kunt onderscheiden.
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in uw oren beschadigd raken. Vaak gebeurt dat door langdurige blootstelling aan te hard geluid. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer u op een festival of bij een concert bent, maar ook wanneer u via oordopjes naar muziek luistert. Ook kan gehoorschade direct na één kort, hard geluid ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een harde knal of luid geweerschot.
Geluiden tussen de 80 en 120 decibel (dB) kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Bij hoeveel decibel u gehoorschade kunt oplopen, hangt ook af van de blootstellingsduur. Hoe langer u naar harde geluiden luistert, hoe groter de kans dat uw gehoor beschadigd raakt.
Een voorbeeld: u kunt 8 uur per dag veilig luisteren naar een geluid van 80 decibel. Elke 3 decibel erbij is een halvering van de tijd dat u er veilig naar kunt luisteren. Zo is 83 decibel nog maar 4 uur per dag veilig is om naar te luisteren, enzovoort. Geluid van 103 decibel kan uw gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
Decibel (dB) | Geluid |
20 dB | Windstil bos of een leeszaal in de bibliotheek. |
40 dB | Fluisteren of vogels bij zonsopgang. |
60 dB | Vaatwasser of een normaal gesprek. |
80 dB | Lawaai op een schoolplein of een drukke weg met auto's. |
90 dB | Een drukke kroeg of een voorbijrazende trein. |
95 dB | Muziek via een koptelefoon of een drilboor. |
103 dB | Discotheek of een metro. |
110 dB | Kettingzaag of een laag overvliegend vliegtuig. |
120 dB | Zwaar onweer of een brandweer met sirene. |
140 dB | Straaljager van dichtbij of het afvuren van een geweer. |
Gehoorschade herstellen is helaas niet mogelijk. Wilt u voorkomen dat uw gehoor beschadigd raakt door te hard geluid? Dan hebben wij 6 tips om gehoorschade te voorkomen:
Met de SafeSoundApp kunt u meer inzicht krijgen in uw risico op gehoorschade bij verschillende geluidssituaties. Zo kunt u oorzaken van gehoorschade beter herkennen en vermijden.
Het blijft namelijk lastig om in te schatten wanneer u precies aan uw maximale geluidsdosis zit. Gevoeligheid van het oor voor gehoorschade, kan per persoon verschillen.
Merk gehoorschade tijdig op door bijvoorbeeld zelf een gehoortest te doen of laat uw oor uitgebreid onderzoeken door een audicien.
Tijdelijke gehoorschade, zoals een piep in de oren na het luisteren van muziek, geeft al aan dat het geluid te hard is geweest.
Bezoekt u graag een concert of een discotheek? Ga dan niet naast of onder een speaker staan. Bewaar een zekere afstand. Ook is het belangrijk om niet te lang bij een speaker te staan. Zo kunt u te lange blootstelling aan te hard geluid voorkomen.
Een goede manier om gehoorschade te voorkomen, is door gehoorbescherming te dragen. Kwalitatief goede gehoorbescherming dempt geluid, zit comfortabel en sluit uw oren voldoende af voor te hard geluid. Denk hierbij aan professionele, op maat gemaakte, oordoppen (otoplastieken) of oorkappen.
Geef uw oren, bij bijvoorbeeld een muziekevenement, elke twee uur een kwartier pauze. Neem afstand van het geluid en zoek de rust op.
Door uw oren zowel tijdens én na een geluidsevenement een 'geluidspauze' te geven, kunnen de trilhaartjes even bijkomen en kunt u gehoorschade voorkomen.
Luistert u graag naar muziek via oordopjes? Dan kunt u beter een koptelefoon gebruiken. Oordopjes plugt u namelijk rechtstreeks in uw gehoorgang. Hierdoor ligt het geluidsniveau in dB een stuk hoger en dat verhoogt de kans op gehoorbeschadiging.
Heeft u last van gehoorschade symptomen, zoals piepjes of suizen (Tinnitus), slechthorendheid of een drukkend of pijnlijk gevoel in uw oren? Maak dan een afspraak met uw huisarts om uw gehoor te laten onderzoeken.
Let op: Soms kunnen gehoorschade symptomen ook een gevolg zijn van een onderliggende ziekte of aandoening. Heeft u last van plotselinge doofheid? Zoek dan direct contact met uw huisarts.
Als u gehoorschade heeft opgelopen, is dit heel vervelend. Helaas is gehoorschade niet te genezen. Wel kunt u stappen ondernemen om verdere gehoorschade te voorkomen:
Heeft u last van gehoorschade symptomen? Dan kunt u een gehoortest doen bij een audicien. De hoorspecialist kan de mate van uw gehoorschade symptomen vaststellen.
Is uw gehoorverlies minimaal 35 dB? Dan krijgt u uit de basisverzekering een vergoeding voor een hoorhulpmiddel, zoals een gehoorapparaat. Voor deze vergoeding betaalt u een eigen risico en een eigen bijdrage. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kan de eigen bijdrage worden vergoed. Dit is afhankelijk van de gekozen aanvullende verzekering.
Wilt u een goedkope zorgverzekering afsluiten? Dat is mogelijk! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en bespaar direct op uw vaste lasten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!
Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen: