Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezond leven: wat is een gezonde leefstijl?

Gezond leven willen we allemaal. Maar, wat is een gezonde leefstijl? En hoe zorgt u ervoor dat een gezonde levensstijl in uw dagelijkse ritme komt? Wij helpen u met onze gezond leven tips!

Gezonde leefstijl


 

Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl betekent voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en voldoende ontspanning nemen. Bovendien is het bij een gezonde levensstijl belangrijk dat u alcohol met mate drinkt, niet rookt en stress zo veel mogelijk vermijdt. 

Gezonde leefstijl aanleren

Een gezonde leefstijl betekent dus dat u zowel lichamelijk, als mentaal gezond bent. Een gezonde leefstijl heeft u echter niet binnen een dag. U moet ervoor zorgen dat u uzelf aanleert dat een gezonde levensstijl onderdeel is van de dagelijkse routine. Een gezonde levensstijl is een combinatie van meerdere factoren. Het gaat niet alleen om sporten of gezond eten. Er komt veel meer bij kijken. Wij geven u een aantal tips!


 

Gezond eten tips

Het is niet voor niks dat er vaak gezegd wordt dat we zijn wat we eten. Het is ook écht zo. Gezond eten geeft een verzadigd gevoel, u gaat er beter uitzien en u krijgt er veel energie van. Met gezonde voeding verlaagt u daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas én gezonde voeding werkt stressverlagend. Dit zijn onze tips die helpen om gezond te eten:

Tip 1: Eet 2 stuks fruit per dag.
Tip 2: Eet minimaal 250 gram groenten per dag.
Tip 3: Kies vaker voor onverzadigd vet, zoals olijfolie en halvarine.
Tip 4: Kies voor volkoren producten. Denk aan volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood.
Tip 5: Eet niet te veel vlees (max. 100 gram per dag), maar kies ook voor vis en vleesvervangers. Extra tip: check welke producten wel en niet binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum passen.


 

Gezonde levensstijl en bewegen

We krijgen een luie maatschappij met een echte zitcultuur. Ons lichaam is hier alleen niet op gebouwd. Bewegen zorgt voor meer energie, u wordt fitter en bewegen stimuleert de bloedsomloop. Met bewegen heeft u minder kans op aandoeningen, zoals: hart- en vaatziekten, problemen met de bloeddruk, overgewicht en diabetes. Bovendien zorgt voldoende beweging voor een gezonde lichaamshouding.

Met meer bewegen hoeft u echt niet een zware thuis work-out te doen. Simpele aanpassingen in uw dagelijkse leven dragen namelijk al bij aan een gezonde levensstijl, zoals:

 • Laat de auto vaker staan. Pak de fiets, of ga te voet!
 • Ga vaker met de trap in plaats van de lift of de roltrap.
 • Heeft u kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar? Stimuleer ze dan om 1 uur per dag te bewegen.
 • Beweeg zelf minimaal 22 minuten per dag door bijvoorbeeld een stukje te wandelen of te fietsen. 

 

Gezond leven en uw nachtrust

Het lijkt misschien een detail, maar een goede nachtrust is enorm belangrijk voor de gezondheid. Slecht slapen kan het dagelijks functioneren belemmeren en verhoogt de kans op een depressie. Het heeft zowel mentaal, als lichamelijk effect. Bij (chronisch) te weinig slaap heeft meer kans op aandoeningen, zoals: diabetes en hart- en vaatziekten. Een gezond slaapritme is daarom een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Onze 5 tips helpen u daarbij:

Tip 1: Zorg voor een donkere slaapkamer.
Tip 2: Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op.
Tip 3: Drink maximaal 5 uur voor het slapengaan een cafeïnehoudende drank.
Tip 4: Kunt u niet slapen? Lees een boek of luister muziek. Dat helpt ontspannen.
Tip 5: Zet een uur voordat u gaat slapen al uw beeldschermen uit, ook die van uw smartphone.


 

Gezond leven betekent ook ontspannen

Iedereen heeft ontspanning nodig. Het zorgt ervoor dat u beter functioneert. Heeft u (langdurig) last van stress en neemt u geen ontspanning? Dan heeft dit een negatief effect op de gezondheid. Stress is namelijk een echte sluipmoordenaar. Stress zorgt uiteindelijk voor hoofdpijn, nek- en rugklachten, maag- en darmklachten en zelfs hartklachten. Wij hebben een aantal tips voor u, die u helpen om ontspanning te zoeken:

Tip 1: Leer nee zeggen tegen anderen en uzelf. Móet iets echt of praat u uzelf aan dat iets moet?
Tip 2: Pak elke dag een uur tijd voor uzelf. Daarin doet u enkel dingen die u leuk vindt. Neem bijvoorbeeld eens een warm bad of zet een leuke film op.
Tip 3: Heb elke dag minimaal 30 minuten sociaal contact. Klet met vrienden, onderneem wat leuks met de kinderen of houd een gezellig gesprek met uw partner.


 

Gezond leven tips: drink voldoende

Meer dan de helft van ons lichaam bestaat uit water. Dagelijks verliest u hier een deel van door zweet en naar het toilet gaan. Al het vocht dat uw lichaam verliest, moet ook weer aangevuld worden. Drinkt u te weinig water op een dag? Dan kunt u last krijgen van bijvoorbeeld duizeligheid, hoofdpijn of een verhoogde hartslag. Drinken hoort bij een gezonde levensstijl. Wij hebben tips voor u, die u helpen om voldoende te drinken op een dag:

 • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
  Tip: vul een fles van 2 liter en zorg dat u die door de dag heen leeg drinkt.
 • Drink maximaal 4 kopjes koffie per dag.
  Tip: drink uw koffie zwart, dan past het binnen een gezond leefpatroon.
 • Drink zo min mogelijk frisdrank.
  Tip: vindt u dit lastig? Voeg een schijfje vers fruit aan een glas water toe. Daarmee geeft u het water een lekkere smaak.
 • Thee past goed binnen een gezonde levensstijl.
  Tip: drink zwarte of groene thee. Dit is goed voor uw bloeddruk.

 

Gezonde leefstijl: wat hoort daar niet bij?

Er zijn ook dingen die niet bij een gezonde leefstijl horen. Alcohol en roken zijn hier voorbeelden van. Het is sowieso een uitstekend plan om direct te stoppen met roken, want het is levensgevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast is (overmatig) gebruik van alcohol ook slecht voor u. Natuurlijk kunt u prima een biertje of een wijntje drinken, maar beperk dit tot speciale gelegenheden en maak er geen gewoonte van.


 

Gezonde levensstijl vergoeding zorgverzekering

Binnen de basisverzekering bestaat een vergoeding voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De GLI ondersteunt in de weg naar een gezonde leefstijl. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor een GLI in aanmerking te komen.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Zo kiest u voor een gezonde én lekker maaltijd!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe krijg en behoud ik een gezond gewicht?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

>Lees meer

 

Blog homepage