Gezond leven: start vandaag met een gezonde leefstijl

We werken, zorgen voor de kinderen, doen het huishouden en plannen sociale activiteiten. Tussen alle drukte door willen we ook nog een gezonde levensstijl. Hoe krijg je dat voor elkaar? Laat je niet langer verliezen in de waan van de dag. Gezond leven is hartstikke makkelijk!

Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl ontwikkelen

Je wil zo gezond mogelijk zijn, want voorkomen is beter dan genezen. Gezond zijn zorgt over het algemeen voor minder zorgkosten, dus dan houd jij meer over voor een leuker leven. Daarnaast geeft een gezonde levensstijl meer kans op een langer leven en dat willen we allemaal! 

Een gezonde leefstijl heb je echter niet binnen een dag. Je moet ervoor zorgen dat je jezelf aanleert dat een gezonde levensstijl onderdeel is van je dagelijkse routine. Maar, wat houdt een gezonde levensstijl in? Gezond leven is een combinatie van meerdere factoren. Het gaat niet alleen om sporten of gezond eten. Er komt veel meer bij kijken.

Gezond eten tips

Het is niet voor niks dat er vaak gezegd wordt dat je bent wat je eet. Het is ook écht zo. Gezond eten geeft je een verzadigd gevoel, je gaat er beter uitzien en je krijgt er veel energie van. Met gezonde voeding verlaag je daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Blijf fit

We krijgen een luie maatschappij met een echte zitcultuur. Ons lichaam is hier alleen niet op gebouwd. Bewegen zorgt voor meer energie, je wordt fitter en bewegen stimuleert de bloedsomloop. Met bewegen heb je minder kans op aandoeningen, zoals: hart- en vaatziekten, problemen met je bloeddruk, overgewicht en diabetes.

Slaap voldoende

Het lijkt misschien een detail, maar een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je gezondheid. Slecht slapen kan het dagelijks functioneren belemmeren en verhoogt de kans op een depressie. Het heeft zowel mentaal, als lichamelijk effect op je. Bij (chronisch) te weinig slaap heb je meer kans op aandoeningen, zoals: diabetes en hart- en vaatziekten.

Zorg voor ontspanning

Iedereen heeft ontspanning nodig. Het zorgt ervoor dat je beter functioneert. Heb je (langdurig) last van stress en neem je geen ontspanning? Dan heeft dit een negatief effect op je gezondheid. Stress is namelijk een echte sluipmoordenaar. Stress zorgt uiteindelijk voor hoofdpijn, nek- en rugklachten, maag- en darmklachten en zelfs hartklachten. 

Drinken

Meer dan de helft van ons lichaam bestaat uit water. Dagelijks verlies je hier een deel van door zweet en naar het toilet gaan. Al het vocht dat je lichaam verliest, moet ook weer aangevuld worden. Drink je te weinig water op een dag? Dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld duizeligheid, hoofdpijn of een verhoogde hartslag.

Gezonder leven schema

Je weet nu wat de bouwstenen voor een gezond leven zijn. Hoe pas je dit dan toe in het dagelijkse leven? Wij helpen je met een gezonder leven schema. 

Gezond eten

Gezond eten

 

Eet 2 stuks fruit per dag.

 
Eet minimaal 250 gram groenten per dag.
 
Kies vaker voor onverzadigd vet, zoals olijfolie en halvarine.
 
Kies voor volkoren producten. Denk aan volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood.
 

Eet niet te veel vlees (max. 100 gram per dag), maar kies ook voor vis en vleesvervangers.

Tip: check welke producten wel en niet binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum passen.

Bewegen

Bewegen

 

Laat de auto vaker staan. Pak de fiets of ga te voet.

 
Ga vaker met de trap in plaats van de lift of de roltrap.
 

Kinderen van 4 tot 18 jaar: 1 uur per dag

Wandelen, fietsen, voetbal, hockey of een andere sport.

 

Volwassenen en ouderen: 22 minuten per dag

Wandelen, fietsen, zwemmen, ramen wassen of tuinieren.

Goede nachtrust

Nachtrust

 
Zorg voor een donkere slaapkamer.
 
Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op.
 
Kun je niet slapen? Lees een boek of luister muziek. Zo kun je ontspannen.
 
Drink maximaal 5 uur voor het slapen gaan nog een cafeïnehoudende drank.
 

Baby's tot en met 1 jaar: 15 tot 17 uur

Kinderen van 1 tot en met 4 jaar: 12 tot 14 uur

Kinderen van 5 tot en met 16 jaar: 9 tot 11 uur

Kinderen van 17 tot 18 jaar: 8 tot 9 uur

Volwassen: 7,5 tot 8 uur

 
Zet een uur voor het slapen gaan alle beeldschermen uit. Denk hierbij aan de televisie, maar ook uw smartphone.  

Ontspanning

Ontspanning

 
Leer nee zeggen tegen anderen en jezelf. Móet iets echt of praat je jezelf aan dat iets moet?
 
Pak elke dag een uur tijd voor jezelf. Daarin doe je enkel wat jij leuk vindt. Neem bijvoorbeeld eens een warm bad of zet een leuke film op.
 
Heb elke dag minimaal 30 minuten sociaal contact. Klets met vrienden, onderneem wat leuks met de kinderen of houd een gezellig gesprek met je partner.

Drinken

Voldoende water

 

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.

Tip: vul een fles van 2 liter en zorg dat je die door de dag heen leeg drinkt.

 

Drink maximaal 4 kopjes koffie per dag.

Tip: drink je koffie zwart, dan past het in een gezond leefpatroon.

 

Drink zo min mogelijk frisdrank.

Tip: vind je dit lastig? Voeg een schijfje vers fruit aan een glas water toe. Daarmee geef je het een lekkere smaak. 

 

Thee past goed binnen een gezonde levensstijl.

Tip: drink zwarte of groene thee. Dit is goed voor je bloeddruk.

Gezonde leefstijl: wat hoort daar niet bij?

Er zijn ook dingen die niet bij een gezonde leefstijl horen. Alcohol en roken zijn hier voorbeelden van. Het is sowieso een uitstekend plan om direct te stoppen met roken, want het is levensgevaarlijk voor je gezondheid. Daarnaast is (overmatig) gebruik van alcohol ook slecht voor je. Natuurlijk kun je prima een biertje of een wijntje drinken, maar beperk dit tot speciale gelegenheden en maak er geen gewoonte van. En drink met mate.

Gezond leven: hulp

Binnen de basisverzekering bestaat een vergoeding voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De GLI ondersteunt je in de weg naar een gezonde leefstijl. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor een GLI in aanmerking te komen.

Blog homepage