Gezond slapen is gezond leven

Gezond leven is niet alleen bewust omgaan met voeding en genoeg bewegen: goed slapen is minstens zo belangrijk om gezond te blijven! Wanneer u slaapt, krijgen uw lichaam en geest de kans om te herstellen. Toch blijkt uit onderzoek dat 63% van de Nederlanders niet tevreden is over hun nachtrust. Geldt dit ook voor u? Dan is het tijd om hier iets aan te doen. Wij geven u graag tips om gezond te kunnen slapen.

Gezond slapen

Hoeveel uur slapen is gezond?

Niet ieder mens heeft evenveel behoefte aan slaap. Bovendien verandert de behoefte aan slaap door de jaren heen. Baby’s slapen zo’n 16 uur per dag, terwijl sommige volwassenen genoeg hebben aan minder dan 6 uur slaap. Gemiddeld gezien hebben volwassen een nachtrust van 7 à 8 uur nodig om gezond te blijven.

Wie niet genoeg slaapt, is vatbaarder voor virussen en bacteriën. Bovendien ontstaat er ook een verhoogd risico op een tal van ernstigere aandoeningen, zoals depressie, obesitas en dementie. Daarom is het extra belangrijk dat u iedere nacht voldoende slaapt.

Zo ziet een gezond slaapritme eruit

Om gezond te kunnen slapen, is het belangrijk dat u een gezond slaapritme ontwikkelt. Dit betekent dat u iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en op een vaste tijd weer opstaat, ook in het weekend en in vakanties! U kunt daarom beter niet uitslapen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is uitslapen niet gezond. Natuurlijk is het fijn om een keer niet de wekker te hoeven zetten, maar uitslapen verstoort een gezond slaapritme. Bovendien kan uitslapen voor dezelfde klachten zorgen als te weinig slaap. Meer dan acht uur slaap kan bijvoorbeeld problemen met uw geheugen opleveren.

7 slimme tips om gezond te slapen

Slapen is gezond, maar het is niet altijd makkelijk om ervoor te zorgen dat u ook genoeg slaap krijgt. Daarom geven wij u 7 slimme tips om ervoor te zorgen dat u goed kunt slapen en uitgerust weer opstaat:

Tip 1: Zorg voor een donkere slaapkamer.

Een goed verduisterde slaapkamer is bevorderlijk voor een goede nachtrust. Zorg dus voor verduisterende gordijnen en schakel iedere vorm van kunstlicht uit. Een verlicht schermpje van de wekker, kan uw slaapritme bijvoorbeeld al negatief beïnvloeden.

Tip 2: Gebruik geen beeldschermen voor het slapen

Het (blauwe) licht van een tv-scherm, computermonitor of smartphonedisplay zorgt ervoor dat u langer wakker blijft. Hierdoor kost het meer moeite om in slaap te vallen. Gebruik daarom geen beeldschermen voordat u wilt gaan slapen (minimaal een half uur van tevoren). Een boek lezen heeft daarentegen wél een gunstig effect op uw nachtrust.

Tip 3: Zorg overdag voor voldoende licht

’s Nachts moet het donker zijn, maar overdag is het juist belangrijk dat u veel in het daglicht komt. Dit zorgt er namelijk voor dat u ’s avonds voldoende slaaphormoon (melatonine) aanmaakt. (Fel) kunstlicht in de avond zorgt er echter voor dat de melatonineproductie afneemt – dit is dus absoluut geen vervanging van daglicht.

Tip 4: Let op wat u ’s avonds drinkt

Cafeïne en alcohol hebben een nadelig effect op uw slaap. Zo zorgt cafeïne ervoor dat u langer wakker blijft en heeft uw lichaam veel energie nodig om ’s nachts de alcohol af te breken. ’s Avonds een kruidenthee of warme melk drinken is een veel beter idee.

Tip 5: Sport voor een betere slaap

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen overdag bewegen en gezond slapen. Minstens vier keer per week twintig minuten sporten heeft een gunstig effect op uw nachtrust. Houd er wel rekening mee dat u niet later dan drie uur voor het slapen moet sporten om goed te kunnen slapen.

Tip 6: Creëer de ideale slaapomgeving

Een goed opgeruimde, geventileerde slaapkamer is een absolute must. Een rommelige kamer zorgt onbewust voor een onrustig gevoel, wat van invloed is op uw nachtrust. Te warm slapen is bovendien ongezond: de ideale slaapkamertemperatuur is 16 graden. 

Tip 7: Sta op als de wekker gaat

Natuurlijk is het verleidelijk om nog even te blijven liggen (hallo snooze-knop!). Maar wakker worden, in slaap vallen en weer wakker worden levert stress op. Hierdoor staat u niet uitgerust op. Bovendien is snoozen funest voor uw slaapritme. 

Wij wensen u een goede en gezonde nachtrust toe!

Blog homepage