Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezond slaapritme: hoeveel uur slaap is gezond?

Slapen is gezond! Het is dan ook erg fijn wanneer u goed kunt slapen, maar natuurlijk minder fijn wanneer u dit niet kunt. Een gezond slaapritme ontwikkelen klinkt gemakkelijk, maar misschien ligt u wel nachten lang te piekeren. Omdat slapen gezond is, helpen wij u graag met ons gezond slapen stappenplan. Zo kunt u een gezond slaapritme ontwikkelen!

Gezond slapen

 


 

Gezond slapen: is slapen gezond?

Ja, slapen is gezond en dus is een gezond slaapritme belangrijk. Te weinig slaap zorgt namelijk voor een verlaagde weerstand, waardoor u vatbaar bent voor virussen en bacteriën. Bovendien verhoogt een slechte nachtrust de kans op aandoeningen, zoals: een depressie, obesitas en dementie. Een gezond slaapritme is daarom belangrijk. Een volwassene heeft met een gezond slaapritme zo'n 7 à 8 uur slaap nodig om gezond te blijven.


 

Hoeveel uur slaap is gezond?

Niet ieder mens heeft evenveel behoefte aan slaap. Bovendien verandert de behoefte aan slaap door de jaren heen. Baby’s slapen zo’n 16 uur per dag, terwijl sommige volwassenen genoeg hebben aan minder dan 6 uur slaap. Maar hoeveel uur slaap is gezond voor volwassenen? Gemiddeld gezien hebben volwassenen een nachtrust van 7 à 8 uur nodig om gezond te blijven.

Wie niet genoeg slaapt, is vatbaarder voor virussen en bacteriën. Bovendien ontstaat er ook een verhoogd risico op een tal van ernstigere aandoeningen, zoals depressie, obesitas en dementie. Daarom is het extra belangrijk dat u iedere nacht voldoende slaapt.


 

Gezond slapen met een gezond slaapritme

Bij gezond slapen is het belangrijk dat u een gezond slaapritme ontwikkelt. Dit betekent dat u iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en op een vaste tijd weer opstaat, ook in het weekend en in vakanties! U kunt daarom beter niet uitslapen.


 

Is uitslapen gezond?

Lekker lang uitslapen, daar kunt u echt naar uitkijken! Maar, is uitslapen gezond? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is uitslapen niet gezond. Natuurlijk is het fijn om een keer niet de wekker te hoeven zetten, maar uitslapen verstoort een gezond slaapritme. Bovendien kan uitslapen voor dezelfde klachten zorgen als te weinig slaap. Meer dan acht uur slaap kan bijvoorbeeld problemen met uw geheugen opleveren.


 

In 7 stappen naar een gezond slaapritme

Slapen is gezond, maar het is niet altijd makkelijk om ervoor te zorgen dat u ook genoeg slaap krijgt. Daarom helpen wij u met ons gezond slapen stappenplan. Zo krijgt u in 7 stappen een gezond slaapritme!

Stap 1: Zorg overdag voor voldoende licht

’s Nachts moet het donker zijn, maar overdag is het juist belangrijk dat u veel in het daglicht komt. Dit zorgt er namelijk voor dat u ’s avonds voldoende slaaphormoon (melatonine) aanmaakt. (Fel) kunstlicht in de avond zorgt er echter voor dat de melatonineproductie afneemt – dit is dus absoluut geen vervanging van daglicht.

Stap 2: Beweeg voldoende

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen overdag bewegen en gezond slapen. Minstens vier keer per week twintig minuten sporten heeft een gunstig effect op uw nachtrust. Houd er wel rekening mee dat u niet later dan drie uur voor het slapen moet sporten om goed te kunnen slapen.

Stap 3: Let op wat u ’s avonds drinkt

Cafeïne en alcohol hebben een nadelig effect op uw slaap. Zo zorgt cafeïne ervoor dat u langer wakker blijft en heeft uw lichaam veel energie nodig om ’s nachts de alcohol af te breken. ’s Avonds een kruidenthee of warme melk drinken is een veel beter idee.

Stap 4: Zorg voor een donkere slaapkamer

Een goed verduisterde slaapkamer is bevorderlijk voor een goede nachtrust. Zorg dus voor verduisterende gordijnen en schakel iedere vorm van kunstlicht uit. Een verlicht schermpje van de wekker, kan uw slaapritme bijvoorbeeld al negatief beïnvloeden.

Stap 5: Creëer de ideale slaapomgeving

Een goed opgeruimde, geventileerde slaapkamer is een absolute must. Een rommelige kamer zorgt onbewust voor een onrustig gevoel, wat van invloed is op uw nachtrust. Gezond slapen betekent ook dat uw kamer niet te warm moet zijn. Te warm slapen is ongezond en kunt u dus beter niet doen. De ideale slaapkamertemperatuur voor gezond slapen is 16 graden. 

Stap 6: Gebruik geen beeldschermen voor het slapen

Het (blauwe) licht van een tv-scherm, computermonitor of smartphonedisplay zorgt ervoor dat u langer wakker blijft. Hierdoor kost het meer moeite om in slaap te vallen. Gebruik daarom geen beeldschermen voordat u wilt gaan slapen (minimaal een half uur van tevoren). Een boek lezen heeft daarentegen wél een gunstig effect op uw nachtrust.

Stap 7: Sta op als de wekker gaat

Natuurlijk is het verleidelijk om nog even te blijven liggen (hallo snooze-knop!). Maar wakker worden, in slaap vallen en weer wakker worden levert stress op. Hierdoor staat u niet uitgerust op. Bovendien is snoozen funest voor uw slaapritme. 


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Is mijn biologische klok verstoord?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Zo kunt u gaatjes in uw gebit voorkomen

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe krijg en behoud ik een gezonde levensstijl?

>Lees meer

 

Blog homepage