Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond?

U start de dag met een kop koffie. Vóór het eerste werkoverleg pakt u er nog eentje. En bij de lunch is een kopje koffie ook wel lekker. Om de middag door de komen, pakt u nog een bakje en na het avondeten volgt de laatste. Voor u het weet zit u al aan vijf kopjes koffie. Maar, hoeveel kopjes koffie per dag is gezond?

Koffie per dag

 

Hoeveel koffie wordt er gedronken in Nederland?

Van alle stimulerende middelen op de wereld, wordt koffie - ofwel het stofje cafeïne - het meest gebruikt. Koffie is lekker, maakt u wakker en geeft u een concentratieboost. Gemiddeld drinken Nederlanders tussen de twee á drie koppen koffie per dag.

Koffie voorziet uw lichaam, net zoals water en thee, van vocht. Volgens het voedingscentrum past koffie daarom binnen een gezonde levensstijl, zolang u er geen melk of suiker in doet. Als u te veel koffie drinkt, kunt u echter geprikkeld of geïrriteerd raken en soms zelfs angstgevoelens ervaren. Daarom is het fijn om te weten hoeveel kopjes koffie per dag gezond voor u is!


 

Hoeveel koppen koffie per dag?

Te veel vet eten, te veel alcohol drinken en te veel slapen; eigenlijk is alles waar 'té' voor staat niet gezond. En dat is niet anders bij koffie. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië neemt de kans op hartziekten vanaf zes kopjes koffie per dag (tegenover 1 á 2 kopjes) met 22% toe. Dit komt doordat de overtollige hoeveelheid cafeïne zorgt voor een hoge bloeddruk en verstijving van de aderen.

Volgens het onderzoek van de Universiteit zou vijf het maximaal aantal kopjes koffie per dag zijn. Volgens het voedingscentrum is 400 milligram cafeïne per dag het maximum, dit komt neer op zo'n vier kopjes koffie per dag. Dit advies geldt echter niet voor iedere situatie. Enkele uitzonderingen zijn:

  • Kinderen onder de 13 jaar: advies om géén koffie te drinken.
  • Kinderen tussen de 13 en 18 jaar: niet meer dan één kopje koffie per dag.
  • Zwangere vrouwen: probeer maximaal één kopje koffie per dag te drinken.
  • Vrouwen die borstvoeding geven: probeer ook maximaal één kopje per dag te drinken.

Hoeveel kopjes espresso per dag?

Drinkt u liever espresso? Drink dan niet meer dan drie kopjes per dag. In espresso zit cafestol, wat een echte cholesterolverhoger is. Krijgt u hier te veel van binnen? Dan verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten.


 

Wat maakt koffie gezond?

Koffie drinken zou veel gezondheidsvoordelen geven. Volgens het onderzoek zouden niet-koffie-drinkers 11% meer kans hebben op hart- en vaatziekten, dan personen die per dag één of twee kopjes koffie drinken. Daarnaast is aangetoond dat twee tot vier koppen koffie per dag het risico op een beroerte met 10% verlaagt. Maar, wat maakt koffie gezond?

In koffie zit een antioxidant genaamd Chlorogeenzuur. Dit stofje kan de werking van de aderen verbeteren, doordat het de opbouw van vettige lagen aan de wanden van uw aderen blokkeert. Het biedt dus bescherming tegen verstopte aderen. Pak daarom gerust eens een kopje koffie, maar drink het met mate!


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat is het gezondste fruit en waarom?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoeveel water per dag? Dorstlessende feitjes!

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Gezonde snacks: gezond snacken doet u zo!

> Lees meer

 

Blog homepage